ufrihedens pris

Kultur

Bureaukratiet er slemt – men ikke så slemt, som forfatteren hævder

Ny bog tjener mest af alt som et wakeupcall, så vi kan få øjnene op for, at det ofte ikke hjælper at blive ved med at opstille nye regler og love for at imødegå samfundsudfordringer. I virkeligheden kan vi løse de fleste problemer bare ved at bruge vores sunde fornuft, mener forfatteren.

Har vi i Danmark opbygget en usynlig hær af privilegerede bureaukrater, som på hvert deres område nidkært efterlever regler, som vi i bedste mening har etableret for at imødegå alverdens tænkelige risici?

Det mener forfatteren Dennis Nørmark, der gennem sin antropologiske prisme i et (endog meget) omfattende værk har beskrevet menneskets forskellige måder at organisere sig på historisk. Konklusionen er, at vi danskere er havnet det forkerte sted og er blevet ufrie. Skeler man i stedet til primitive stammesamfund, kan man faktisk organisere sig uden alt for stive strukturer og uden at ende som ufrie individer.

Denne meget korte sammenfatning yder naturligvis ikke bogen retfærdighed, og jeg har heller ikke forfatteren mistænkt for, at vi skal drømme os tilbage til stammesamfundene.

Mest af alt skal bogen ses som et wakeupcall, så vi kan få øjnene op for, at det ofte ikke hjælper at blive ved med at opstille nye regler og love for at imødegå samfundsudfordringer. I virkeligheden kan vi løse de fleste problemer bare ved at bruge vores sunde fornuft, mener forfatteren.

Er vi alle forbrydere?

Han påpeger også, at den hastigt kørende lovkværn kan gøre os alle til forbrydere.

Bogen belyser en helt almindelig dag i en danskers liv, hvor intet mindre end 27 lovovertrædelser finder sted. Alle overtrædelserne fremstår umiddelbart uskadelige, og forfatteren får dem fremstillet som absurde.

Det kunne for eksempel være at spærre for sin kones bil i sin egen indkørsel, at overhale en christianiacykel på en cykelsti, at montere en svensk p-skive i sin bil, selv om de er helt ens, eller komme til at flage med det tyske flag i sin egen have. Vi kan heller ikke selv bestemme, hvor store vores vinduer skal være i vores eget hus, og hvor mange stikkontakter der skal være i et rum.

Boganmeldelse

Ufrihedens pris

Af: Dennis Nørmark

Forlag: Gyldendal

Sprog: Dansk

Sideantal: 464
Pris: 350 kroner

ISBN13: 9788702386356

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Joachim Sperling, direktør, AxcelFuture

Nogle af lovovertrædelserne er dog ikke helt skæve ved nærmere eftertanke. Hvis jeg skal købe et hus, vil jeg eksempelvis gerne være sikker på, at det er indrettet efter visse minimumsstandarder. Og her kan et rum med for få stikkontakter gøre livet upraktisk. Det samme gælder størrelsen på vinduer. Dagslys er sundt, og derfor giver det mening, at vinduer ikke er for små. Her skal man huske, at huse er noget, der skal kunne holde i op til flere hundrede år, og derfor er det fornuftigt ikke at bruge unødige ressourcer på ombygninger, når huset overdrages til en ny ejer.

Dennis Nørmark er produktiv og har tidligere introduceret begrebet pseudoarbejde i Danmark – stærkt inspireret af den nu afdøde antropolog David Graeber, der skrev den internationale bestseller: ’Bullshitjobs: a Theory’.

Ideen er, at der i moderne samfund opstår et hav af job, hvor store dele af indholdet er meningsløst. Dennis Nørmark fremhæver navnlig finansbranchen og konsulentbranchen som to brancher, hvor fænomenet skulle være udbredt.

Det er ikke noget, forfatterne griber ud af den blå luft – de har gennemført omfattende feltstudier, hvor mennesker med meningsløse jobs selv forklarer, at de faktisk ikke forstår, hvorfor de får penge for at gå på arbejde.

Det lyder skræmmende, men jeg er alligevel skeptisk over for tesen, at mange job skulle være meningsløse.

Naturligvis er der områder, og det er indlysende at pege på compliancebølgen i finansbranchen, hvor politikerne efter de fleste eksperters opfattelse har slået for hårdt ned på bekæmpelsen af hvidvask. Konsekvensen er, at bankerne har måttet ansætte compliancemedarbejdere i tusindtal – en stor del til ingen verdens nytte.

Et andet område, hvor bureaukratiet er stukket af, er de kommunale jobcentre. Her har vi en stor administrativ maskine, som kun er etableret for at sikre, at nogen gør noget, hvis man bliver arbejdsløs. Desværre inkluderer det ikke at hjælpe med at finde et nyt job – men alt muligt andet, som skal gøre den arbejdsløse træt af at være arbejdsløs. Det er et umenneskeligt system, der koster os milliarder af kroner, og som burde afvikles hurtigst muligt.

Så ja – der er noget om snakken, men det kan indsnævres til enkelte områder – og er næppe et generelt problem. Her er det værd at bringe bureaukratiets grundlæggende funktion i erindring.

Når organisationer vokser i størrelse og kompleksitet, bliver det nødvendigt med strukturerede processer for at styre aktiviteter og træffe effektive beslutninger. Desuden er der brug for at standardisere operationer for at skabe mere forudsigelige og ensartede resultater, hvis alle skal være lige for loven. Og hvis man skal have en politik gennemført, kan det være nødvendigt at centralisere beslutninger. Alt dette kræver analyse, eksekvering, koordination og mulighed for at efterse, at beslutningerne efterleves. På den måde er bureaukrati nødvendig i et moderne samfund, men kunsten er naturligvis at holde balancen.

Forfatter er tæt på CEPOS

Selv om Dennis Nørmark både stikker til højre og venstre i sin bog, er man ikke i tvivl om hvor han kommer fra. Han er tæt knyttet til tænketanken CEPOS, hvor han ofte optræder ved arrangementer og lignende. Netop CEPOS har længe kørt en kampagne mod væksten i antallet af offentligt ansatte såkaldt kolde hænder, som er personer, der arbejder bag frontlinjen i den offentlige sektor – altså bureaukrater. Det er naturligvis et mysterium, at der kommer flere af den slags medarbejdere, samtidig med at alle skriger på frontlinjearbejdskraft i form af eksempelvis flere læger, lærere og hjemmehjælpere.

Der er næppe nogen direkte sammenhæng mellem Nørmarks bog og denne kampagne, men udgangspunktet er det samme – offentligt bureaukrati skal begrænses mest muligt, og vi skal værne om vores frihed.

Det er sympatiske synspunkter, men jeg er i tvivl om, hvor budskabet peger hen, hvis man skal tage det hele for pålydende. Man kan godt reducere bureaukratiet i Danmark, men næppe i det omfang, Dennis Nørmark forestiller sig, hvis vi skal bevare det samfund, vi kender i dag.

Anmeldt af Joachim Sperling, direktør, AxcelFuture

 

Læs mere

Studiebooster – det handler ikke kun om karakterer

Mellemlederne holder nøglen til fremtidens virksomhed

Resonans i organisationer

Heltekvad om Lars Rohde kommer kun halvt i mål

Ledelsesbog med højt energiniveau

En modpol til den traditionelle rationelle opfattelse af virksomheder, ledelse og systemer

Ny bog om lederskab får fem stjerner

Lær at forstå de satans kunder

Gode budskaber om driftsledelse kommer ikke ud over rampen

Nedsmeltning på flere niveauer i danske mediehuse

Afdansningsbal for topøkonomen John Smidt

Et indblik i strategi og ledelse under coronakrisen

Rammer stod i vejen for en bæredygtig organisation