oplevelsessamf

Kultur

Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet

Svend Brinkmann har skrevet en ny bog, der gør oprør med vores oplevelsessamfund, hvor vi skal bedømme oplevelser fra toiletbesøg til restaurantbesøg

Bemærkninger som ”jeg oplever, at” og ”det må være din oplevelse” er blevet en fast del af den danske samtale og debat de senere år. Faren er dog, at det kan udvaske, hvordan vi diskuterer og ser, hvad der er rigtigt og forkert, og gør det svært at finde et fælles ståsted.

Når vi hele tiden bliver bedt om at vurdere vores oplevelse, så bliver vores samfund mere subjektivt. Denne stigning i oplevelsessamfundet gør også sit indtog i nutidens debatter, og det er det, forfatteren forsøger at gøre oprør mod ved at komme med sit indlæg mod oplevelsessamfundet.

I første del af bogen kommer forfatteren med en række eksempler på, hvor oplevelsessamfundet giver udfordringer. Der gives eksempler på, hvordan politikere forsøger at negligere fakta for at diskutere mere baseret på holdninger og følelser, til at hvis man har krænket en person, at det bliver affejet med, at der er den anden persons oplevelse, og at man i hvert fald ikke har krænket nogen.

Boganmeldelse

Oplevelsessamfundet

Af: Svend Brinkmann

Forlag: Samfundslitteratur

Sprog: Dansk

Sideantal: 87

Pris: 150 kr.

ISBN13: 9788759343616

Stjerner: 5 af 6

Anmeldt af Daniel Omann Gru

Eksemplerne er ekstremt praktiske og nemme at forholde sig til og gør, at man sidder med en lille åbenbaring og tænker, ’sådan havde jeg ikke tænkt’. Det kræver ikke en ph.d. i psykologi for at forstå eksemplerne, og det er klart en af bogens stærkeste sider.

Kritikere kan argumentere for, at forfatteren er gammeldags i sin tænkning, hvor vi i dag giver plads til hinandens oplevelser og følelser. Alternativet kan dog vise sig at være værre.

Når alle har hver sin oplevelse, så kan det være svært at finde et kompas for vores samfund, hvor vi ved, hvad der er rigtigt og forkert, og hvor vi som mennesker risikerer at blive rodløse. For hvis en person føler sig krænket, skal vi så altid acceptere det faktum? Eller skal vi have nogle fælles ’regler’ for, hvornår man er krænket, så vi bedre kan navigere?

Nyt perspektiv og øjenåbner

Svend Brinkmann har skrevet en fremragende ‘pixibog’, som ifølge forfatteren selv kan uddybes.

Men de 87 sider er en øjenåbner i forhold til de sidste års bevægelse mod det, forfatteren kalder oplevelsessamfundet. Undertegnede har selv haft svært ved at finde sig til rette i de svære debatter, der har præget samfundet de sidste år. Bogen har været et redskab til at forstå og reflektere over ens egen holdning og været utrolig givende.

Så hvis du er åben over for nye indtryk og en bog, der giver et indspark til ’oprør’ med det oplevelsessamfund, der præger diskursen i samfundet, så er bogen ikke bare en klar anbefaling, men en utrolig vigtig bog, for nogle gange skal vi stoppe op og tænke, hvilken vej vores samfund bevæger sig.

Denne bog er en ideel anledning til at stoppe op, reflektere og insistere på en mere objektiv virkelighed. Hvis du nu sidder og tænker, at det blot er min oplevelse, så vil bogen stadig være anbefalelsesværdig – og du vil forstå hvorfor, når du har læst bogen.

Anmeldt af Daniel Omann Gru

Læs mere

Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker

Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation

Stærk bog om stilheden, vi mistede

Bureaukratiet er slemt – men ikke så slemt, som forfatteren hævder

Studiebooster – det handler ikke kun om karakterer

Mellemlederne holder nøglen til fremtidens virksomhed

Resonans i organisationer

Heltekvad om Lars Rohde kommer kun halvt i mål

Ledelsesbog med højt energiniveau

En modpol til den traditionelle rationelle opfattelse af virksomheder, ledelse og systemer

Ny bog om lederskab får fem stjerner