kåre

Kultur

Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer

Bogen Hard-Kåre. Historien om en af Danmarks mest succesrige topchefer er en af de sjældne og ekstraordinære selvbiografier af en af Danmarks mest succesrige topchefer. Bogen giver indblik i, hvordan Kåre Schultz har været problemknuser i medicinalvirksomhederne Novo Nordisk, Lundbeck og senest Teva. Alt sammen med det formål at skabe vækst og bundlinje.

Jeg har med stor fornøjelse læst bogen, som på mange måder er anderledes end de mange selvbiografier fra danske topledere, jeg har læst gennem årene. Det er sjældent, at disse bøger vækker min nysgerrighed for alvor.

Men her er denne bog en undtagelse. Den er læseværdig og uhyre velskrevet. Kåre Shultz giver os virkelig indblik i de hellige haller i dansk erhvervsliv, hvor afgørende beslutninger træffes, i rå magtspil og ofte i små lukkede kredse med stoleleg og tilfældigheder, som jeg lige måtte læse en ekstra gang for at sikre mig, at jeg læste rigtigt.

Det er svært at forestille sig, at beslutninger i virkeligheden træffes på den måde med de strenge corporate governance-regler, der eksisterer for børsnoterede virksomheder. Men her er det vigtigt at huske, at bogen er et partsindlæg og er udelukkende udtryk for Kåre Schultz’ opfattelse.

Hard-Kåre fra Strandmøllekroen til medicinalindustrien

Boganmeldelse

Hard-Kåre. Historien om en af Danmarks mest succesrige topchefer
Af
: Kåre Schultz i samarbejde med Ole Sønnichsen

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sprog: Dansk

Sideantal: 272

Pris: 300 kr.

ISBN: 9788727063638

Stjerner: 5 af 6

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Selv om Kåre Scultz har været flittigt omtalt af mange erhvervsskribenter gennem årene, så har han aldrig selv rigtig sagt noget i offentligheden om sin værktøjskasse som topchef. Det råder han bod på nu.

I gymnasietiden havde han et fritidsjob på Strandmøllekroen nord for København. Her begyndte han i opvasken, lærte at begå sig på en arbejdsplads med en rå og direkte tone blandt mange forskellige sociale lag.

Han kom som overklassedrengen fra et pænt hjem i Brede. På kroen fik han mange forskellige job og grundlagde sin ledelsesværktøjskasse, som han har brugt lige siden, blot i større skala: oprydning, fokusering, optimering og effektivitet. Han har ikke begivet sig af med at læse ledelsesbøger, som ofte gør ting mere indviklede, end de er i hans optik.

Med en universitetsuddannelse som økonom fik Kåre Schultz en forkærlighed for tal, regneark og analyser i lange baner. Fakta frem for meninger er hans varemærke. Den udtalte analytiske kompetence kom ham til gode, når han kværnede ned i problemstillinger og skulle finde løsninger på særlig vanskelige udfordringer, som han oftest blev sat til at løse, både i Novo Nordisk, Lundbeck og Teva. Han opdyrkede Kåre-reglen, som har fokus på struktur, handlekraft, hurtighed og effektivitet. Frem for at bladre i de samme papirer igen og igen løste han problemerne, et efter et – og fra toppen.

Forbigået som topchef i Novo Nordisk

Kåre Schultz fortæller i bogen sin version af, hvordan og hvorfor han blev forbigået som topchef i Novo Nordisk. Et delikat spil, en ærlig fortælling, hvor jeg som læser sidder tilbage med en opfattelse af, at Hard-Kåre måske her blev ramt af sin egen kompromisløshed, kantethed og manglende pragmatisme. Det havde sin pris: Fratrædelse efter mere end 25 år i virksomheden, hvor han bidrog til flotte resultater.

Kåre Schultz var tavs ved sin fratrædelse, men tager bladet fra munden nu og angiver som årsag, at der i 2023 kom en 100-årig firmahistorie for Novo Nordisk med en forkert historie om hans fratrædelse. Derfor vil han nu fortælle sin version.

Men er det dårlig stil og illoyalt over for sin tidligere arbejdsplads at fortælle om følsomme forløb, når man får 72,7 millioner kroner i fratrædelse? Det afhænger af, hvem man er. Og Kåre Schultz efterlader i bogen er klart indtryk af, at han ikke er konfliktsky, men er ærekær og stolt. Derfor.

En topchef med en særlig ledelsesstil

Der findes mange forskellige topchefer i dansk erhvervsliv. Hver med deres personlighed og hver med deres ledelsesstil. Det er fascinerende at læse om, hvem der vælger hvilken stil og hvorfor. Derfor er bogen interessant, for det siges ligeud. Kåre Schultz er mere til management end leadership i min optik.

Selv om han undervejs i bogen bedyrer, at han går op i trivsel på holdet og god stemning, så er det ikke psykologisk tryghed, diversitet og livsbalance, han dyrker. Hans råd til unge talenter er altid at sige ja til en arbejdsopgave. Det fremmer karrieren. At sige nej begrænser muligheden for forfremmelser. Så er det sagt!

Jeg har også forgæves i bogen søgt efter selverkendelse i form af begåede fejltrin, som Kåre Schultz har lært af. Selvrefleksion, følelser og ikke mindst familiens betydning for hans karriere skal man gætte sig til.

Der er billeder af forældre og en søster, men kun ganske få ord om hans egen familie ud over en fødselsdagsplakat fra hans hustru, som viser 90’er-kultfilmen ’Pulp Fiction’. Plakaten viser Mr. Wolf, som er en fixer, en problemknuser med køligt overblik og skarp analyse af en given situation. Hustruen genkender de samme træk i sin mand: En insisteren på at tackle alle udfordringer som leder med beslutsomhed og effektivitet. Læg dertil en frygtløshed i forhold til at træde forkert og begå fejl. Eller sagt på en anden måde: En stålsat tro på egne evner, når forarbejdet er på plads og strategien skal rulles ud i handling.

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

 

Læs mere

‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation

Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet

Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker

Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation

Stærk bog om stilheden, vi mistede

Bureaukratiet er slemt – men ikke så slemt, som forfatteren hævder

Studiebooster – det handler ikke kun om karakterer

Mellemlederne holder nøglen til fremtidens virksomhed

Resonans i organisationer

Heltekvad om Lars Rohde kommer kun halvt i mål

Ledelsesbog med højt energiniveau

En modpol til den traditionelle rationelle opfattelse af virksomheder, ledelse og systemer

Ny bog om lederskab får fem stjerner