dit førstelederjob

Kultur

Fremragende håndbog til nyudnævnte ledere

Stærk, brugervenlig bog for unge ledere med dybde, perspektiv og et solidt praktisk ståsted fra tidligere ATP-direktør Lillian Mogensen. Anmelder beskriver bogen som nyttig, kompetent, veldisponeret og letlæst. Langer seks stjerner over disken.

Det er en praktisk brugsbog, som samtidig emmer af indsigt og dybde. Det er tydeligt for læser, at forfatteren selv har haft hænderne dybt nede i mulden som leder. Man føler sig i godt og sikkert selskab. Oven i hatten bidrager 16 erfarne ledere med relevante cases fra et bredt udsnit af virksomheder.

Bogen er veldisponeret til målgruppen – ikke for meget og ikke for lidt. Ledelse er et svært job og et overbroderet emne, hvor mængden af ledelsesbøger kunne fylde mindst én fodboldbane. Det er ingen let sag at vælge til og fra blandt de mange emner og vinkler. Men det gør forfatteren med sikker hånd og et præcist øje for målgruppe og behov. Resultatet er en skattekiste af praktiske råd og indsigter for den nye leder, men også en passende mængde litteraturtips til videre inspiration.

Boganmeldelse

Dit første lederjob – Råd og inspiration fra erfarne ledere
Af: Lillian Mogensen
Forlag: Djøf Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: 288
Pris: 395 kr.
ISBN13: 9788757458930
Stjerner: 6 af 6
Anmeldt af Kim Buch-Madsen, forretningsudvikler, forandringsguide og foredragsholder

Bogen starter med starten: at finde sit autentiske ståsted for lederskabet, at tro på og være mod sig selv, men samtidig lytte og bevare benene på jorden. Derefter et vigtigt kapitel om overgangen fra kollega til leder.  Om ansvaret og magten, ensomheden, om lige pludselig at blive behandlet anderledes af tidligere kolleger, om den nye lederfaglighed og specialistrollen, der skal aflægges. Herefter følger en guidet rundtur i de vigtigste lederdiscipliner, inklusive samspillet med lederkolleger og egen leder samt ikke mindst kunder, borgere og andre interessenter. Bogen hæfter ender på smukkeste vis, blandt andet med velplacerede råd til nye ledere om at passe på sig selv og sin familie og huske, at lysten skal drive værket.

Hvert kapitel starter med et velvalgt citat og slutter med en opsamling af de vigtigste pointer og et par ’læs mere-tips’. I starten og slutningen af bogen giver forfatteren ordet til en ledelsesforsker med kapitlerne ’Aktuelle ledelsestrends og ’Nye horisonter for ledelse’.  Det er sikkert overblik og god balance, som bidrager til indtrykket af en bog, der er både gennemtænkt og gennemarbejdet med brugsværdi for øje.

Forfatteren kommer langt rundt i ledelseskompasset, uden at det på noget tidspunkt bliver overfladisk. Tværtimod. Det lader sig gøre, fordi Lillian Mogensen går lige til sagen uden at forfalde til analyser og udredninger, der falder uden for bogens formål. Stringensen står krystalklart her. Om det er forfatterens, redaktørens eller begges fortjeneste, er ikke til at vide, men stærkt arbejde er det i hvert fald. Strukturen er logisk, layoutet lækkert og sproget ligeud ad landevejen – ingen akademiske væverier her. Det gør bogen letlæst, selv om den kommer både bredt og dybt omkring sit emne.

Tonen er konstruktiv og menneskelig, men alligevel dejlig realistisk om de knap så rare sider af lederjobbet. For eksempel at det ikke er nogen flinkeskole, men til tider kræver fast hånd og nødvendig kynisme, uanset hvor varmhjertet man i øvrigt er.

Hvis der er væsentlige svagheder i den bog, så har jeg ikke fået øje på dem trods velpudsede kritiske briller. Derfor giver jeg den trygt seks stjerner og tøver ikke med at anbefale den til førstegangsledere. Skal du have én bog med dig på dit nye lederjob, så lad det gerne blive denne – og sæt den ikke for langt væk.

Anmeldt af Kim Buch-Madsen, forretningsudvikler, forandringsguide, foredragsholder og forfatter

Læs mere

Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres

Gensyn med krigens ledere

Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?

Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer

‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation

Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet

Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker

Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation

Stærk bog om stilheden, vi mistede

Bureaukratiet er slemt – men ikke så slemt, som forfatteren hævder

Studiebooster – det handler ikke kun om karakterer

Mellemlederne holder nøglen til fremtidens virksomhed

Resonans i organisationer

Heltekvad om Lars Rohde kommer kun halvt i mål