sting web

Lifestyle

Kan Sting lave vin?

Når den britiske sanger og musiker Sting ikke turnerer verden rundt for at give koncerter, tilbringer han tilværelsen på sin gård i Toscana. Da han købte den, fulgte en række vinmarker med, og så kunne han lige så godt begynde at lave vin. Men er indholdet så noget værd, eller er det blot et forsøg på at tjene penge på kendisfaktoren? Sting kom selv forbi og besvarede spørgsmålet.

Jeg skulle lige læse invitationen en ekstra gang, da den tikkede ind i min indbakke. Der stod, at jeg var inviteret til smagning af sangeren Stings vine fra dennes domæne, Il Palagio i Toscana. Ydermere ville verdensstjernen selv være til stede under smagningen, eftersom han samme aften skulle spille i Helsingør og dagen efter til Smukfest i Skanderborg.

For at være helt ærlig må jeg indrømme, at jeg end ikke vidste, at Sting havde en vingård. Derfor var der så meget desto mere grund til at troppe op for at se og smage, om vinene har tilstrækkelig pondus til at stå på egne ben, eller om det hele er et simpelt stunt, hvor det gode navn skal kompensere for et lettere tyndbenet indhold.

Da smagningen tager sin begyndelse, er legenden endnu ikke mødt op. Han kommer først senere, når vi har haft anledning til at smage vinene, og den del går rigtig fornuftigt.

Smagningen lægger ud med Il Palagios 2015 Beppe Rosato, en rosé til 79,95, som viser sig at være særdeles behagelig. Bær- og ferskennoterne er fyldige og modne, uden at det bliver kvalmt. Til gengæld er der friske havbrisenoter og salte toner, der gør vinen rank og ganske elegant. En flot rosé, der er nem at nyde, som den er, mens de salte noter også gør den interessant til mad. En flot vin til prisen.

Gardens_Il Palagio


Stor investering

Il Palagio har siden 2012 har været certificeret økologisk, og flere af de biodynamiske principper anvendes også i dyrkningen. Der skulle også gøres en del for få kvaliteten op på rette niveau, kan den nu ankomne Sting fortælle.

”For tyve år siden var jeg i Toscana for at se gården, som var ejet af en italiensk greve. Den var ikke særlig velholdt, men det kunne blive rigtig godt. Da jeg svømmede en tur i søen, spurgte greven, om jeg ville smage hans vin fra de omkringliggende marker. Den smagte rigtig godt, og jeg endte med at købe ejendommen. Det var oprindelig slet ikke planen, at jeg ville lave vin, men nu var markerne der,” siger Sting.

Det krævede store investeringer at få genoprettet de temmelig forpinte marker, og da de første vine blev produceret, syntes Sting på ingen måde, at de smagte så godt som den, greven havde serveret, så han spurgte, hvordan det kunne være.

”Fordi det var en barolo,” havde greven tørt svaret.

”Nu ville jeg have hævn over greven, og nogle år senere sendte jeg ham Sister Moon (Il Palagios topvin, red.), og greven blev meget imponeret,” siger Sting, der understreger, at det ikke er nogen stor forretning for ham at producere vinen på grund af de store investeringer, men så længe det løber rundt, er han tilfreds.

Det kommer måske ikke som den store overraskelse, men det er ikke Sting personligt, der plejer markerne, høster druerne og laver vinen. Det har han ansat dygtige konsulenter og vinmagere til.

”Jeg laver ikke vinen selv, men jeg går op i at kende processen bag. Jeg holder meget af vin, men jeg foregiver ikke at være ekspert,” siger Sting, der kommer fra en stærk ølkultur i Nordengland, hvilket bevirkede, at han først smagte vin som 25-årig.

sting

Sælges ikke som Sting-vin

Flere af vinene er opkaldt efter nogle af Stings største numre, blandt andet Message in a Bottle, When We Dance og Sister Moon. Når det er sagt, handler det dog ikke om at sælge vinene ved hjælp af verdensstjernen, forsikrer eksportmanager Ralf Hoegger.

”Selvfølgelig spiller det en rolle, men jeg forsøger ikke at sælge vinene på baggrund af Stings navn. Vi har sendt ti årgange på markedet nu, og vinene har heldigvis vist deres kvalitet i sig selv,” siger han.

Sting er også selv rigtig glad for resultatet.

”Vi (Sting og hans kone, skuespilleren Trudie Styler, red.) gør dette af kærlighed til vin, ikke for at tjene penge. Vi ville skabe unikke vine, der stemmer overens med mine tanker om musik: Man kan altid genkende en god sanger eller musiker, uanset om man kan lide musikken eller ej, og sådan skal det også være med vin.

Jeg er rigtig glad for, at folk anerkender vinen for dens kvalitet frem for, at det er mig, der står bag,” siger Sting.

Kort om Sting

Gordon Matthew Thomas Sumner, bedre kendt under kunstnernavnet Sting, er født den 2. oktober 1951 i Wallsend i den nordlige del af England. Han er uddannet lærer, men det er som musiker, han slår sine folder. I 1970’erne begyndte karrieren for alvor at forme sig med bandet The Police, før han gik solo i 1984. Nogle af hans største numre er ’Fields of Gold’, ’Message in a Bottle’, ’Roxanne’ og ’Every Breath You Take’.

Sting er gift med skuespilleren Trudie Tyler, med hvem han har seks børn.

Og vinene kan bestemt stå alene. Kendisfaktor eller ej står Il Palagio for nogle særdeles glimrende vine, som tilmed er rimeligt prissat. Det opløftende er især, at man kan mærke en rød tråd i samtlige vine, som især kendetegnes ved en salt mineralitet, dybde og læskende effekt i vinene. Foruden roseen er der eksempelvis et godt køb af gøre i form af 2014 When We Dance, en frisk og let chianti med noter af syrlige kirsebær og syrnede mælkeprodukter. Denne læskende vin står til 89,95 kroner per flaske ved køb af 12, og det kan man bestemt ikke sige noget til.

Andre celebrityvine

Sting er ikke den eneste, der er gået ind i vinens verden. Andre celebre vinmagere er eksempelvis Angelina Jolie og Brad Pitt, der får ganske fine ord med på vejen for deres provencalske rosé, mens Antonio Banderas – ikke overraskende – laver fuldblodsrødvine i Ribera del Duero i Spanien.

En anden efterhånden meget anerkendt kendisvinmager er Francis Ford Coppola, der producerer vin i Californien, mens den altid kontroversielle Gerard Depardieu lægger navn til vine i både Frankrig, Argentina, USA og Algeriet med flere.

Vil man et gear op, er topvinen Sister Moon bestemt værd at overveje. 2011’eren, et blend af sangiovese, merlot og cabernet sauvignon, har et krydret, fyldigt udtryk med varme krydderier, der friskes op af delikate kirsebærnoter. Den har potentiale til at blive rigtig elegant.

Kvalitet eller ej nøjedes Sting denne dag ved frokosttid med at dufte til vinen. Det skyldes dog ikke, at han ikke bryder sig om den.

”Jeg drikker ikke vin, før jeg skal spille koncert – det strammer stemmen til, så vokalen ikke bliver lige så god. Bagefter nyder jeg dog et godt glas vin eller to efter koncerten, for det er en dejlig måde at falde til ro på, når man har meget adrenalin i kroppen.”

Vinene forhandles af Philipson Wine.