stadil web12

Inside story

Millionkrav regner ned over Stadil-familien

Hummels fyrede direktør Søren Schriver er langtfra den eneste direktør, der er raget uklar med Stadil-familien. InsideBusiness kan afsløre, at flere af Stadil-familiens tidligere samarbejdspartnere nu går rettens vej for at få deres tilgodehavender på mange millioner kroner.

Karma og Christian Stadil går hånd i hånd, men noget tyder på, at det langtfra er altid, de beundringsværdige principper kommer i første række i Stadil-familiens forretningsimperium.

Senest har den fyrede Hummel-direktør Søren Schriver anlagt et krav på mindst 15 millioner kroner mod Stadil-familien i kølvandet på sin opsigtsvækkende fyring fra tøjkoncernen.

Stadil-familien beskylder på den anden side sin mangeårige topchef for at have forsøgt at snyde Hummel og har derfor anmeldt direktøren til politiet.
InsideBusiness kan dog nu afsløre, at Stadil-familiens bitre strid med den nu forhenværende Hummel-direktør langtfra er et enkeltstående tilfælde.

InsideBusiness er således blevet forelagt dokumentation for, at Stadil-familien netop er blevet stævnet i Venezuela af sin mangeårige samarbejdspartner Ole Bødker Nielsen, der mener, den kendte erhvervsfamilie med ulovlige midler blandt andet har forsøgt at tvinge ham ud af deres fælles selskab Productos Danimex. Han har derfor nu stævnet Stadil med et svimlende krav på over 100 millioner kroner.

”Vi har netop indgivet en stævning i Venezuela, og vi holder også muligheden åben for at gøre det i Danmark. Vi grundlagde oprindelig virksomheden i fællesskab, men siden har Stadil ved adskillige lejligheder forsøgt at få mig smidt ud på forskellige måder, der både er i strid med god moral og ikke mindst gældende jura,” forklarer Ole Bødker Nielsen.

Skulle have del i et overskud

Også på den anden side af kloden kæmper Stadil netop nu med en tidligere direktør, der akkurat som Hummel-chef Søren Schriver stod over for at skulle have en klækkelig bonusbetaling.

Det drejer sig om forretningsmanden Morten Ernst, der i over ti år kørte et tæt parløb med Stadil-familien i forbindelse med etableringen af hovedvirksomheden Lactosan-Sanovo på det kinesiske marked.

Her foreligger nemlig en kontrakt mellem Ernst og Thor Stadil, der giver førstnævnte ret til en såkaldt profitsharing af deres fælles virksomhed. Den aftale har Stadil imildlertid pure afvist at honorere, og i 2014 fik Morten Ernst klar besked om, at han skulle droppe sit krav, såfremt han fortsat ønskede at være en del af koncernen.

Det nægtede han, og kort efter blev han smidt på porten. Morten Ernst har nu imidlertid anlagt en retssag i Danmark med hjælp fra advokat Henrik B. Sanders fra firmaet Mazanti Andersen Korsø Jensen. Hans krav mod Stadil-familiens lyder ifølge InsideBusiness oplysninger på over 60 millioner kroner.

InsideBusiness har været i kontakt med Morten Ernst, der dog ikke ønsker at udtale sig af hensyn til den igangværende sag. Hans advokat, Henrik B. Sanders, ønsker ligeledes heller ikke at udtale sig, men InsideBusiness erfarer at aftalen mellem Morten Ernst og Stadil-familien er indgået af Thor Stadil personligt.

De blev også fyret under stor dramatik

Anders Eldrup: Det var en noget chokeret DONG-formand Fritz Schur, der for rullende kameraer på Hotel Hilton kunne fortælle de mange pressefolk, at energiselskabets øverste chef havde uddelt særdeles lukrative kontrakter til en række af sine nærmeste medarbejdere. DONG fyrede Eldrup prompte og rev den aftale i stykker, der gav direktøren ret til to års løn. Sagen endte i retten, hvor Anders Eldrup dog endte med at få en stor del af sit tilgodehavende tilbage.

Henrik Nørremark: Den tidligere finansdirektør Henrik Nørremark blev fyret på gråt papir, efter Vestas-bestyrelsen fandt frem til en lyssky aftale, Nørremark skulle have indgået med selskabets tvivlsomme indiske samarbejdspartner RRB. Vestas tordnede mod deres tidligere talknuser, og mente Nørremark havde overført over 100 mio. kr. til RRB i et forsøg på at kigge sine værste konkurrenter efter i kortene. Sagen endte dog med et forlig mellem partnerne, hvor Nørremark fik et betydeligt millionbeløb.

Søren Dal Thomsen: Den fremtrædende direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen blev pludselig en eftermiddag i december smidt på porten og fik lukket både sin mobil og sin computer. Den noget chokerede direktør var selv paf over den dramatiske exit, men AP’s bestyrelse valgte efterfølgende at holde fast i, at selskabets mangeårige direktør selv havde forladt koncernen.

Stadil: Der er intet at komme efter

InsideBusiness har forelagt begge de hidtil ukendte sager for Thor Sadil, men erhvervsmanden, der fortsat er formand i familiens Thornico-koncern, afviser, at de mange krav mod ham vil få økonomisk betydning for koncernen.

”I forhold til Morten Ernst er der tale om en ansat, vi har betalt en høj løn gennem mange år, som vi etablerer et firma i Kina sammen med. I den forbindelse laver vi en aftale om profit sharing, men når vi gør den op nu, har han ikke ret til en krone. Det er lige meget, hvilken periode man kigger på, og jeg er helt overbevist om, at Deloitte, der skal vurdere sagen, kommer frem til helt samme resultat som os,” lyder det fra Thor Stadil.

Også sagen med Ole Bødtker Nielsen mener Thor Stadil er grundløs.

”Vi har en mindretalsaktionær i en virksomhed i Sydamerika, som har gjort nogle ting, vi bestemt ikke var enige i. Derfor smed vi ham ud af bestyrelsen for virksomheden for et år siden, og det vælger han så at klage til myndighederne over. Jeg betragter sagen som en bagatel, og når man driver en verdensomspændende koncern med 5.000 ansatte, vil der altid være et par personer, der er utilfredse. Sådan vil det være i alle store danske virksomheder,” siger Thor Stadil.

Beskylder direktør for urent trav

Balladen i Stadil-koncernen begyndte 9. februar, hvor Hummel-koncernen overraskende valgte at fyre sin yderst succesfulde direktør Søren Schriver på gråt papir. Og begrundelsen var en, der fik mange til at spærre øjnene op:

”For to dage siden (7. februar, red.) modtog jeg dokumentation for, at der i vores tyrkiske selskab er foretaget dispositioner, som ikke alene er groft illoyale, men som samtidig er i klar modstrid med selskabets interesser,” lød det dengang fra Christian Stadil. Siden stillede både Christian og Thor Stadil op på en pressekonference hos advokathuset Plesner onsdag og forklarede for rullende kameraer, at Søren Schriver havde i sinde at bedrage Hummel via sit private selskab Osman.

En påstand, som Schrivers advokat Finn Schwarz fra Horten blankt afviser.

”Min klient har ikke foretaget sig noget ulovligt, og han mener derfor, han har et krav mod Hummel,” lyder det fra Finn Schwarz.

Netop Horten-advokaten har tidligere repræsenteret vindmøllegiganten Vestas’ tidligere finansdirektør Henrik Nørremark, der blev fyret og beskyldt for at have snydt selskabet for over 100 millioner kroner. Den sag endte trods de voldsomme beskyldninger fra Vestas med et forlig.