Systemtisk ledelse

Kultur

Udvid dit ledelsesrepertoire med systemisk ledelse

Forfatterne bag ’Systemisk Ledelse – din refleksive partner’ er tilbage med andenudgaven af deres bestseller, der siden udgivelsen i 2005 har solgt ikke færre end 30.000 eksemplarer.

Systemisk ledelse handler kort fortalt om at lede gennem et helhedsperspektiv, hvor vi søger at forstå ting ved at placere dem i sammenhæng med relationer. I det systemiske perspektiv ses en organisation som et komplekst netværk af relationer.

Som systemisk leder forstår man, at det er kvaliteten af relationer, der afgør, hvad der kan udrettes i organisationer. Denne vinkel på ledelse har vundet enorm udbredelse i Danmark de seneste 15 år – ikke mindst takket være førsteudgaven af ’Systemisk Ledelse – din refleksive partner’.

Andenudgaven er en opdateret og genskrevet version med nye kapitler og vinkler på ledelse. Den indeholder blandt andet nye kapitler om organisatorisk anerkendelse, strategi, værdiskabende møder og nye og mere praksisnære begreber til at forstå og arbejde med spørgsmålstyper i det coachende lederskab.

Fakta

Titel: Systemisk ledelse – den refleksive praktiker
Af: Carsten Hornstrup, Thomas Johansen, Thomas Specht, Jørgen Gjengedal Madsen og Jesper Loehr-Petersen
Forlag: Dansk Psykologisk Forlag
Sprog: Dansk
Antal sider: 255
Pris: 365 kroner
ISBN13: 9788777069888
4 stjerner

En bog i to dele
Bogen er inddelt i to dele: en teoridel og en praksisdel.

Vi starter i teoridelen, hvor forfatterne er på en svær opgave. De skal forklare et relativt tungt og svært tilgængeligt teoriområde på en måde, så læseren ikke mister lysten til at fortsætte til praksisdelen. Dette lykkes hæderligt på trods af svære begreber som blandt andet autopoiese (selvskabelse) og cirkularitet.

Teoridelen rummer desuden et stærkt kapitel om spørgsmålstyper, der for de fleste ledere vil give anledning til god refleksion.

Praksisdelen gør teorien konkret og kommer med mange fine cases. Det er i anden halvdel, at man som læser virkelig får en fornemmelse af potentialet i systemisk ledelse. Kapitlet om strategi giver helt konkrete forklaringer på, hvorfor strategiarbejdet ofte strander, og er et af højdepunkterne i bogen.

I praksisdelen vil de fleste ledere også finde glæde i kapitlerne om værdiskabende møder, team og grupper.

Flere gode elementer at plukke fra
En god ledelsesbog skal skabe basis for refleksion og gerne udvide din værktøjskasse.

Bogen her giver dig en masse gode værktøjer til din værktøjskasse. Mange af værktøjerne er så brugbare, at man får lyst til at kaste sig ud i at bruge dem med det samme. Det gælder blandt andet spørgsmålstyperne og domæneteorien. Sværttilgængelige værktøjer såsom de mange varianter af reflekterende team har dog brug for mere beskrivelse, før man føler sig klædt på til at benytte dem i sin egen ledelsespraksis.

Forfatterne har generelt været gavmilde med cases, men under gennemgangen af reflekterende team savner man desværre en god case.

Bogen får fire stjerner herfra. Teoridelen fremstår desværre for støvet og en anelse dekoblet fra praksisdelen. Det er svært at gabe over både teori og praksis, og forfatterne foreslår da også, at man kan springe teorien over.

Hvis du vil et spadestik dybere i din egen ledelsespraksis, så kan denne bog om systemisk ledelse give dig mange gode oplevelser.

 

Af Kasper Wittrup, H&B | Hildebrandt & Brandi