IFU

Ugens Insider

Udviklingsfonden IFU stiler efter milepæl

Udviklingsfonden IFU med tidligere Mærsk-kronprins Tommy Thomsen i spidsen satser på at rejse sin hidtil største og mest ambitiøse fond næste år.

Med den danske stat og en række pengestærke pensionskasser i ryggen arbejder udviklingsfonden IFU netop nu
på sin hidtil største og mest ambitiøse fond til dato. IFU, der har tidligere Mærsk- og Nordic Tankers-direktør Tommy Thomsen i spidsen, har således planer om til næste år at lancere en helt ny fond med et samlet tilsagn i størrelsesordenen 3-4 milliarder kroner.
Fonden, der lever af at investere i udviklingslande i tæt samarbejde med dansk erhvervsliv, har indtil nu etableret både en klima- og en landbrugsfond med et samlet kapitaltilsagn på 2,1 milliarder kroner, men med den kommende fond vil IFU altså gå et markant skridt op i størrelse.

”Vi har de senere år leveret et rigtig fint afkast på de investeringer, vi har foretaget sammen med danske virksomheder. Vi har samtidig god opbakning fra en række pensionskasser, og med deres store behov for gode og stabile investeringer in mente tror vi på, at det er muligt at lancere en betydelig større fond end tidligere,” siger direktør Tommy Thomsen, der kom til IFU i sommeren 2013 efter en lang karriere i toppen af A.P. Møller-Mærsk og en kort afstikker til tankrederiet Nordic Tankers.

Udvidet mandat
Ud over en markant efterspørgsel efter alternative investeringer fra de danske pensionskasser er nøglen til, at IFU nu vil gå et betydeligt hak op i vægtklasse, at fonden sidste år fik udvidet sit investeringsmandat betydeligt. Her besluttede Folketinget nemlig at ændre grænsen for, hvor fattigt et land skal være, før IFU må investere der. Det har gjort det muligt for fonden at kigge på investeringer i lande som Brasilien og Malaysia og Mexico, der ellers tidligere var for ’rige’, til at IFU kunne investere her.

”Det er klart, at det har gjort en forskel, at vi nu kan kigge på investeringer i langt flere lande, samtidig med at vi kan genoptage investeringer i nogle af de lande, hvor vi historisk har været til stede, men hvor vi har været forhindret de senere år qua landets positive udvikling,” siger Tommy Thomsen, der understreger, at halvdelen af IFU’s investeringer fortsat gennemføres i de fattigste udviklingslande.

Ud over de to fonde foretager IFU sideløbende en lang række direkte investeringer i udviklingslande og forventer i år at investere knap 1 milliard kroner. Ideen bag IFU er, at fonden kan hjælpe danske virksomheder med at få fodfæste i eksempelvis lande i Afrika, Asien eller Sydamerika, hvor det normalt kan være vanskeligt at få foden indenfor. IFU har nemlig eksisteret siden 1967 og har derfor indtil nu investeret i omkring
100 forskellige lande på verdensplan, hvilket giver den knowhow, danske virksomheder mangler. ”Qua vores erfaring og det, at vi har den danske stat i ryggen, kan vi være med til at blåstemple og understøtte danske virksomheder,
når de skal gøre deres entré på et nyt marked langt hjemmefra. Vi kan ikke blot finansiere deres investering
direkte, men vi har også mulighed for at finansiere virksomhedens kunder eller samarbejdspartnere,” siger Tommy
Thomsen.

Erfaring fra Mærsk
Fra sine mange år i toppen af Mærsk har Tommy Thomsen blandt andet i en længere periode haft ansvaret for konglomeratets globale landeorganisation samt den hastigt voksende havneforretning, der i dag hedder APM Terminals. Netop den del af det lyseblå firma har i mange år været en udpræget global virksomhed med havne i lande, danske virksomheder normalt ville gå en bue udenom. Samtidig har Mærsk gennem mange år været en af IFU’s nærmeste samarbejdspartnere, blandt andet i forbindelse med selskabets massive investeringer i containerdepoter og nye havne i både Asien og Afrika; flere af disse opkøb, herunder købet af en havn i Georgien i 2011, er sket i samarbejde med IFU.

”Det er klart, at en baggrund i Mærsk giver en fordel i det her job. A.P. Møller er nok den mest globale virksomhed herhjemme, og når man har været så mange år i Mærsk, så har man også været i mange fjerne afkroge af verden,” siger Tommy Thomsen.