Tom Knutzen web1

Ugens Insider

Tidligere Danisco-topchef: “En helt anden verden”

Tidligere topchef i Danisco Tom Knutzen sagde farvel til industriklenodiet Danisco for at blive topchef i den schweiziske familievirksomhed Jungbunzlauer. Når karrieren i udlandet er færdig om nogle år, vil Tom Knutzen hjem til Danmark og hellige sig et liv som bestyrelsesmedlem.

En helt anden verden. Sådan oplevede tidligere Danisco-direktør Tom Knutzen jobskiftet fra den børsnoterede danske koncern til det mindre, lukkede schweiziske familiefirma Jungbunzlauer.

Efter en langstrakt og meget omtalt budproces, hvor den amerikanske gigant Dupont i sidste ende måtte betale 36 milliarder kroner for Danisco, valgte Tom Knutzen at forlade den danske virksomhed med henblik på at finde sig et nyt eventyr.

Daniscos dage som selvstændigt dansk selskab var fortid, og Tom Knutzen besluttede sig derfor for, at han nu igen ville prøve sig af som topchef.

Danisco-chefen kunne ellers efter det hektiske salg sagtens have trukket sig tilbage med en pæn fortjeneste på et tocifret millionbeløb, men Tom Knutzen understreger over for InsideBusiness, at han ikke var klar til at skrue ned for arbejdslivet.

”Da jeg forlod Danisco, var det med et stort ønske om igen at få et operationelt job. Jeg var ikke klar til en tilværelse udelukkende som bestyrelsesmedlem. Da jeg blev kontaktet af en headhunter i Zürich, var jeg ikke i tvivl, for hele setuppet omkring Jungbunzlauer imponerede mig meget,” siger han.

En lukket koncern

Hvor Danisco som børsnoteret virksomhed konstant var i mediers, investorers og aktiemarkedets fokus, er tilværelsen i Schweiz noget helt andet.

Jungbunzlauer, der blev etableret helt tilbage i 1867 og i dag primært er kendt for at sælge citronsyre, deler ikke meget med omverdenen. Der er ingen regnskaber at finde på firmaets hjemmeside, og oplysninger om ellers basale ting som virksomhedens årlige omsætning og antallet af ansatte er et mysterium.

Der er reelt en anden verden end Danisco. Her er ingen presse, aktionærer eller store stakeholders, man skal navigere rundt imellem. Der er kun en ejer, i form af familien Kahane. De følger selskabet tæt og derfor har jeg en nær og løbende dialog med dem, siger Tom Knutzen.

Blå Bog: Tom Knutzen

Født 1962

Uddannet cand.merc. (finansiering og strategisk planlægning) fra Handelshøjskolen i København i 1987

Ansat i Fællesbanken 1985-1986

Herefter i Niro fra 1988-1996, hvor han bestred en række poster, herunder økonomidirektør

Blev siden finansdirektør og administrerende direktør i industrikonglomeratet NKT Holding

Var øverste chef for Danisco fra 2006-2011

Ansat som CEO i familievirksomheden Jungbunzlauer i 2012

Medlem af bestyrelsen for FLSmidth og Nordea

Gift og har to drenge. Bor til daglig i Basel

Møder sin tidligere arbejdsgiver

Virksomheden blev oprindelig etableret nord for Prag af Ignatz Lederer, der hurtigt skabte sig en forretning på at destillere alkohol til industrielt brug.

Siden blev der etableret endnu en fabrik i Østrig, men efter anden verdenskrig oplevede selskabet en svær tid og blev siden købt af den østrigske entreprenør Karl Kahane, der udviklede virksomheden og siden overdrog virksomheden til sin familie.

Især i de senere årtier har Jungbunzlauer levet en usædvanlig stille eksistens, hvor selv simple regnskabstal ikke er til at opdrive.

Trods manglen på regnskaber og fakta er det lykkedes InsideBusiness via forskellige kanaler at fastsætte Jungbunzlauers omsætning til omkring 5 milliarder kroner årligt, mens virksomheden på globalt plan beskæftiger omkring 1.000 ansatte.

Den type oplysninger ville herhjemme høre under kategorien banaliteter, men i et land som Schweiz er det nærmest utænkeligt, at familieejede selskaber deler den type oplysninger med offentligheden.

Selv om forskellene på et familiefirma i alpelandet og en børsnoteret dansk ingrediensgigant umiddelbart synes enorme, så er Tom Knutzen alligevel i den situation, at han ofte støder på sin tidligere arbejdsgiver.

”I Jungbunzlauer producerer vi ingredienser ved fermenteringsprocesser og majs er vores vigtigste råvare. Vi er indirekte i tæt berøring med både DuPont Health & Nutrition (tidl. Danisco)  og Chr. Hansen da vi opererer på de samme markeder. Siden jeg forlod Danisco har industrien som helhed dog ikke rykket sig i forhold til, hvilke aktører, der gør sig gældende. Der har reelt ikke været nogen større opkøb siden Dupont købte Danisco,” siger Tom Knutzen.

Klar til dansk comeback  

Inden de fem år i Danisco var Tom Knutzen ti år i industrikonglomeratet NKT Holding, først som CFO og siden som CEO. Samtidig har han siden 2007 været en del af bestyrelsen i Nordea, ligesom han i 2012 takkede ja til en plads i bestyrelsen hos den kriseramte ingeniørkoncern FLSmidth. Den danske direktør understreger da også over for InsideBusiness, at han bestemt ikke har tænkt sig at blive folkepensionist, når han efter planen forlader Jungbunzlauer som 67-årig.

”Jeg stortrives i Jungbunzlauer og er i Schweiz på ubestemt tid uden andre planer. Chefstillingen her skal være mit sidste operationelle job, men jeg vil meget gerne retur til Danmark og så hellige mig et liv som bestyrelsesmedlem. I dag sidder jeg i bestyrelserne for Nordea og FLSmidth. Jeg håber og tror på, at mine erfaringer vil gøre mig relevant for et par yderligere virksomheder derhjemme,” lyder det fra Tom Knutzen.