Når man spørger trafikanter, om de kører bedre eller dårligere end gennemsnittet, svarer langt flertallet, at de kører bedre end gennemsnittet. Sagt på en anden måde, så er vi som mennesker sjældent gode til at bedømme egne evner. Samme svarfordeling ville man formentlig også få, hvis man på de fleste arbejdspladser spurgte ind til samarbejdsevner, lederskab og kollegaskab.
Vi tror, at vi er bedre end gennemsnittet, og ser sjældent alt det, vi ikke er så gode til. Når verden er sådan skruet sammen, kræver det lidt ekstra arbejde, hvis vores ledelse og opgaveløsning skal lykkes.
Amy Gallons seneste bog, ’Getting along’, tager fat på denne udfordring. Hvordan udøver vi ledelse – eller løser opgaver med andre – når de andre ikke selv kan se deres fejl og mangler. At de er for usikre, for pessimistiske, for aggressive etc. på en sådan måde, at de er svære at være sammen med.
En interessant bog, der heldigvis også indleder med, at nok har vi vores begrænsninger, som gør, at vi ikke altid selv er lige nemme at være sammen med, men én skal være den voksne i selskabet. Og det er det, bogen prøver at hjælpe læseren med.
Boganmeldelse
Getting along – how to work with anyone (even difficult people)
Af: Amy Gallo
Forlag: Harvard Business Review Press
Sprog: Engelsk
Sideantal: 280
Pris: 170 kr.
ISBN13: 9781292207865
Stjerner: 4 af 6
Anmeldt af James Høpner
Bogen er delt i tre dele, hvoraf den midterste er den mest omfattende.
Første del er blot en optakt om, hvordan samarbejde er en svær kunst at udøve. Herunder ledelse af mennesker, der ikke er, som vi selv er. Det er også en påmindelse om, at vores hjerner ikke altid er lige rationelle og velafbalancerede, men at vi reagerer impulsivt og følelsesmæssigt i mange af arbejdslivets situationer.
Bogens mest omfattende del handler om forskellige arketyper. Altså beskrivelser af, hvordan kollegaer og chefer kan have særlige måder at udtrykke sig på og opfører sig.
Ni arketyper
Det er blevet til ni forskellige arketyper: Den usikre chef, pessimisten, ofret, den passiv-aggressive kollega, den, der ved bedst, den, der trækker andre med ned, kollegaen, der ikke ser sine egne fejl, og til sidst den politiske kollega. Det er både underholdende og skræmmende læsning.
Mest af alt fordi man kan genkende dem alle, hvis man har haft et par år på arbejdsmarkedet. Undervejs får man hjælp til at genkende typerne og gode råd om, hvordan man skal møde dem. Herunder hvad man ikke skal sige og gøre, hvis man vil have et samarbejde til at fungere.
Sidste del handler om at passe på sig selv. Uanset om man er leder eller kollega til en af disse ni besværlige arketyper, så slider det.
De trykker på knapper hos en, som får en til at blive en dårligere udgave af sig selv. De kan handlingslamme og fremtvinge stærke følelser på den dårlige måde. Ultimativt kan identifikationen også hjælpe en til at forlade arbejdspladsen, hvis mødet med arketyperne bliver for belastende.
Det er således på mange måder en tankevækkende og nærværende bog, som kan anbefales. Den arbejder dog med en svær balance mellem at udpege fejl hos andre, samtidig med at man skal tænke over, hvilke fejl og mangler man selv bringer til samarbejdet. Og selvom sidstnævnte løbende fremhæves, er det mest af alt en bog om de andre. Hvordan man tackler de ni besværlige arketyper. Der er ingen universalkur. Man må tage dem, som de er, og prøve at rumme dem. Lykkes det, kan det vendes til en positiv historie. Men, det er svært, og det kræver øvelse.
Bogen undervurderer på ingen måde sværhedsgraden i at være sammen med besværlige ledere og kollegaer. Kort sagt en god bog for såvel ledere som medarbejdere.
Anmeldt af James Høpner
Læs mere
Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester
It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk
Sådan sælger du til det grå guld
Topkarakter til vigtig bog om rigtig værdiskabelse for samfundet
Kom tæt på historiens største hedgefondspekulant i ny bog
Lærerig og udfordrende bog om menneske og teknologi
Skærmtække for journalister imponerer ikke
Bogen om, hvordan verdens rigdom blev fordelt
Stærk bog om at tænke på nye måder
Genudgivet ledelsesbog fortjener en genlæsning