robot web

Lifestyle

Robotterne overtager … det hele! 

I en ikke så fjern fremtid er menneskernes liv fundamentalt forandret med robotter til mange opgaver. Bogen ’Robotterne kommer. Om en fremtid uden arbejde’ tager hul på den vanskelige problemstilling.

Den tyske filminstruktør Fritz Langs mesterværk Metropolis runder i år 90 år. Ikke uden grund er denne fantastiske stumfilm optaget i Unesco’s Memory of the World Programme.

Filmen er science fiction, en dramatisk forudsigelse om et fremtidigt samfund, hvor robotter gør det ud for mennesker. Trods filmens mange konkrete bud på, hvordan teknologier vil udvikle sig, handler den grundlæggende om kærlighed og (klasse)kamp.

Et fremtidsbillede

Martin Fords bog ’Robotterne kommer’ kan også betegnes som science fiction – et fremtidsbillede med teknologier som kunstig intelligens, førerløse biler og robotter i hovedrollerne og mennesker som statister uden hverken arbejde eller købekraft. Kærlighed er der således ikke meget af, men ulighed og (klasse)kamp lurer lige om hjørnet.

Bogen repræsenterer på sin vis menneskets stadige og naturlige forsøg på at forudsige fremtiden. En metier, der ofte har anvendt demagogiske tricks for at tiltrække sig opmærksomhed. Ford lægger sig i slipstrømmen af denne strategi ved at bruge undertitlen ’Om en fremtid uden arbejde’. Det er ikke en bog, der vil forudsige udviklingen af de enkelte teknologier, men en bog, der forsøger at trække en rød tråd igennem teknologiens udvikling og påpege de radikale konsekvenser.

Ford har i over 25 år arbejdet med it og har skrevet for både New York Times og Huffington Post, ligesom han har skrevet andre bøger om teknologiers udvikling.

I ’Robotterne kommer’ har han dog måttet gøre op med sine tidligere profetier, i forhold til hvor hurtigt nye teknologier slår igennem. Som eksempel bruger han de selvkørende biler, der hurtigere end forventet har ændret bilbranchen markant.

Robotterne kommer. Om en fremtid uden arbejde

Af Martin Ford

Gyldendal Business, 2016

På dansk

312 sider

Vejledende pris: 300 kroner

ISBN: 9788702209440

5 af 6 stjerner

Kontroversielle analyser

I det hele taget bygger Martin Ford mange af sine antagelser på utraditionelle analyser. Han drager mange kontroversielle konklusioner og får David Ricardos klassiske teori om komparative fordele lagt i graven. Det ændrer ikke ved, at hans billede af en fremtid, hvor arbejdsløshed bliver en kendsgerning for mange. Teknologierne udvikler sig med stormskridt på disruptiv vis og udkonkurrerer menneskene i stor stil. Og det er ikke bare dem med kort uddannelse. Også de højtuddannede mærker en ny fremtid, hvor fast arbejde er noget, der er henvist til historiebøgerne.

Og det går hurtigere, end de fleste er i stand til at omstille sig. Når vi i dag taler om at være forandringsparat, så får det udtryk en helt ny betydning.

Ikke kun for politikere og økonomer

Bogen er ikke kun læsestof for politikere og økonomer. Den er i høj grad henvendt til ledere. For mellem de samfundsmæssige problemstillinger indgår en række veldokumenterede fremskrivninger inden for bl.a. uddannelsesområdet, sundhedssektoren og andre sektorer.

Martin Ford baserer hele bogen på betragtninger om, hvordan markeder vil udvikle sig og hvordan forbrugsmønstre vil ændre sig. Bogen er derfor det bedste bud på denne udvikling og bør indgå på pensumlisten hos de beslutningstagere, der tror på at de kan klargøre sig og drage fordel af fremtidige teknologier i deres forretningsmodel. Og hvem kan ikke det? Som Martin Ford skriver: nystartede virksomheder forholder sig i dag til IT som til strøm: Umuligt at drive forretning uden!

Af Olav Vorup, Hildebrandt & Brandi, ov@hildebrandtbrandi.com

LÆS MERE

Rygterne om en jobløs fremtid er stærkt overdrevne

I 2017 vil vi omfavne robotterne på tværs af industrier

Boganmeldelse: House of cards på Frederiksberg