Danske-Bank-in-society-High-Res

Leder

Velkommen til InsideBusiness #29 

Vi kigger i denne uge kritisk fokus på bestyrelserne i de danske pensionskasser, samt de stigende kapitalkrav, der rammer landets mindre og mellemstore banker.

Landets pensionskasser kaster sig ud i komplekse investeringer inden for alternativer, alt imens de samtidig presses af nye regler for compliance og stigende it-udfordringer. Men langt hovedparten af bestyrelsesmedlemmerne i de enkelte selskaber har kun begrænset erfaring med de helt centrale temaer.  

Det er ifølge flere eksperter et alvorligt problem, for manglen på kompetencer betyder, at bestyrelserne ikke har mulighed for at agere djævlens advokat over for den daglige ledelse, der kaster milliarder efter vindmøller, motorveje og kapitalfonde. 

Vi sætter fokus på en problemstilling, der uden tvivl kommer til at fylde meget de kommende år. 

Ude i Danmark sidder en lang række bankdirektører i mindre og mellemstore banker og bider negle. For de har udsigt til en kolossal forøgelse af kapitalkravene i det nye NEP-regime. I denne uge taler vi med en aktør, som forventer skævvridning af konkurrencen i storbankernes favør. 

Hos Danske Bank og Nordea er fokus i øjeblikket et andet sted. Begge banker sidder nemlig som på nåle og venter spændt på at se, hvem der i sidste ende får lov til at sende Nykredit på børsen. For begge banker er den prestigefulde opgave en sag, der bare skal vindes, hvis man med rette vil kunne smykke sig med titlen som den førende børsbank herhjemme. 

Denne uges kommentarindlæg skrives af Formueplejes Hans-Martin Thorsen, der beskriver, hvordan kapitalen igen flyder tilbage mod udviklingsøkonomierne i Kina, Indien, Brasilien, Sydkorea med flere. 

Vi ser også nærmere på omkostningsniveauet og afkastgraden i forskellige pensionsselskaber. Sampension er den store vinder, mens Danica og ISP har svært ved at følge med, men lover snarlig bedring. 

I vores kultursektion handler det om at illustrere sin strategi over for virksomhedens organisationen i bogen ’Håndbog i strategilægning’, der får fem af seks stjerner. 

 

God læselyst!