vind web

Leder

Velkommen til InsideBusiness #33 

De danske pensionskasser har de senere år kastet deres kærlighed på vindmølleparker og købt grøn energi for milliarder af energikæmpen Dong, men langtfra alle projekter er gået som planlagt. 

Svigtende omsætning, lave afkast og tekniske udfordringer plager flere af pensionskassernes ambitiøse investeringer, men selskaberne selv fastholder jagten på de omdiskuterede alternative investeringer. Vi går tæt på pensionsbranchens gyldne grønne drøm. 

Det går heftigt for sig i disse dage, hvor Finanstilsynet er ved at implementere et helt styringssystem, der skal sikre, at boligmarkedet ikke ender med en boble, der brister med ødelæggende følger for økonomien. Men Finanstilsynet arbejder ikke kun med at bremse bobledannelse; der sættes også benhårdt ind over for afdragsfrihed og variabelt forrentede lån. Bankerne bliver de hårde herrer, der skal mindske afdragsfrihed og billige lån blandt f.eks. unge, pensionister med flere.  

Forsikringsmæglerne bevæger sig ud på farlig kurs, når de både vil have penge for konsulentydelser til pensions- og forsikringsselskaber og samtidig vil tjene på at være kundens uvildige rådgiver. Willis ruller nu deres kontroversielle Carrier Connect ud i pensionsbranchen, og det får en blandet modtagelse. Både Finanstilsynet og Forsikring & Pension ser med alvor på udviklingen. 

Kapitalfonden Axcel er både kendt for ambitiøse opkøb, men selv om fonden de senere år har skabt solide afkast, har Christian Frigast og hans folk haft for vane at hænge alt for længe fast i problematiske sager for til sidst at liste dem ud ad bagdøren ved at sælge dem til virksomhedernes respektive ledelser. Morten Johnsen analyserer fondens seneste skuffehandel og kigger på, hvilke andre virksomheder Axcel tidligere er sluppet af med på denne måde. 

Vi går også tæt på de nye ejere af Nets og ser nærmere på leasingbranchen og ejerne i bankerne, som er blevet kørt over af den nye afgiftsreform på bilområdet. Det er uvist, hvad indgrebet kommer til at betyde for den lukrative branche, der har tjent godt på eksempelvis vækstområdet privatleasing af biler.  

Denne uges Kultur er en anmeldelse af bogen ’Undersøg’, der beskriver, hvordan man vurderer lødigheden i diverse undersøgelser. Superrelevant i det moderne nyhedsbillede, hvor fake news florerer. 

 

God læselyst! 

 

Peter Nyholm & Morten Johnsen