Den ser næsten for ond ud, som den står der foran Porsches forhandler i København. Mørkegrå med sorte fælge og sort kaleche. Selv den ikoniske Targa styrtbølje, der plejer at være poleret metal, er matsort på den 911 GTS Targa 4 GTS, jeg skal anmelde på en tur til Sommerdanmarks midtpunkt Skagen.
Det er fair at kalde testbilen for et udstillingsstykke for Porsche. Ikke alene har den en lettere Storm P-agtig tagkonstruktion, som er den moderne fortolkning af den ikoniske Targa. Der er også tale om den hurtigere og smart udstyrede GTS-model med 450 hk. Hertil kommer, at bilen har firehjulstræk og syvtrins-PDK-gear, som gør bilen lige så velegnet til en skiferie til Alperne som til en cruisingtur i Sommerdanmark.
Solen skinner, så med det samme vil jeg have Targa-taget af. Det er lir for techfreaks og ingeniører. Mens man i gamle dage kunne tage taget af med håndkraft, så er den nye 911 Targa i stand til at fjerne det lille stykke stoftag, der sidder mellem forruden og styrtbøjlen helt automatisk ved at køre hele den bageste del af taget af.
Porsche 911 Targa 4 GTS PDK
Motor: 6-cylindret turbomotor med 450 hk
0-100 km/t.: 3,7 sek.
Tophastighed: 306 km/t.
Brændstoføkonomi: 11,4 km/l
Pris: 2.855.853 kr.
5 af 6 stjerner
Sejt ser det ud – og der er virkelig mange bevægelige dele, der nok imponerer foran cafeen.
Desværre er det også et stort tilbageskridt i forhold til en almindelig Porsche Cabriolet. Fabrikken er nemlig for længst gået over til at producere fuldautomatiske kalecher, der kan tages af og på ved hastigheder på op til ca. 50 km/t. Jeg har selv haft Porscher med og uden denne funktion – og der er ingen tvivl om, at en kaleche, der kan bruges i almindelig byfart, i den grad er med til at give køreglæde og gøre Porsche-cabrioleten mere anvendelig i det daglige. Targa-taget kan kun bruges, mens bilen holder stille, og det bliver man træt af.
Langsommeligt tag
Samtidig er Targa-konstruktionen ret langsommelig. Det tager knap 20 sekunder at lægge taget på, og selv om det også kan gøres ved udelukkende at bruge fjernbetjeningen, så synes Targa-taget unødig kompliceret i forhold til en almindelig 911 Cabriolet.
Heller ikke ved almindelig kørsel er taget optimalt. Den bedste cabrioletfølelse får man typisk ved at placere en stofmur eller en såkaldt windbreaker bag forsædet. På den måde undgås træk i nakken. Men i 911 Targa høvler bageste ende af Targa-taget luft ned i kabinen. Det betyder, at det ikke er særlig rart at opholde sig på bagsædet, når taget er taget af. Også omkring forsæderne er der relativt meget turbulens.
Så Targa-taget er egentlig mere en designgimmick end et alternativ til en 911 Cabriolet. Hvis man er typen, der kun undtagelsesvist kører åben bil, giver Targa måske mening. Ellers ikke. Prisen er tillige identisk med en 911 Cabriolet.
Til gengæld leverer 911 4 GTS på alle andre parametre. 450 hestekræfter giver måske ikke den kraftigste sportsvogn på markedet, men bilen er på alle tidspunkter i stand til at udnytte hver en fyrig hingst. Det dokumenteres af en accelerationstid fra 0 til 100 km/t. på 3,7 sekunder. Det er så hurtigt, at vi skal op i den helt ekstreme klasse for hypersportsvogne, før det kan matches. Der er ikke meget grund til at vælge en 911 Turbo, som koster 3,35 millioner kroner med 540 hk, eller 800.000 kr. mere end GTS-udgaven.
Heldigvis har Porsche fastholdt en 6-cylindret boxermotor med turboer i 911 i modsætning til Boxster/Cayman med 4 cylindre, hvor især den populære S-model synes at være et lille trin ned i forhold til den gamle version. Men hos 911 er downsizingudfordringen ikke et problem.
Samtidig er bagsædet og bagagerummet foran i 911 overraskende brugbart. Her er 911 i sin helt egen klasse som noget nær den perfekte gentlemans sportsvogn. Men du skal virkelig være vild med Targa-konstruktionen for at vælge den frem for en rigtig cabriolet.
Porsche 911 GTS får derfor kun 5 stjerner, selv om bilen er god nok til at bære 6 stjerner. Men det komplicerede Targa-tag trækker ned.
LÆS MERE
Verdens måske bedste dieselbil er en Porsche
På pilgrimsrejse med James Bonds tyske luksuslimousine
Kan 2,5 ton Audi Q7 virkelig være miljøbil?