Bog 36

Lifestyle

Fremragende bog om forandringsledelse 

Ny artikelsamling om forandringsledelse fra Gyldendal og Harvard Business Review får de fineste bemærkninger frem i vores anmelder, Olav Vorup.  

Hjemme i min kælder har jeg en flaske god bourgogne. Jeg er ikke den store kender, men har fået fortalt, at den vil vinde ved at blive gemt nogle år. Det er fristende at flå proppen af nu, men der bør gå mindst fem år mere. Nogle ting i livet har det med at udholde eller endda modnes med årene. Nogle flasker vin er i den genre. Gode ledelsesartikler har det på samme måde.   

Forandringsledelsens klassikere 

Harvard Business Review har – i samarbejde med Gyldendal – åbnet deres ’vinkælder’ og taget udvalgte artikler om forandringsledelse fra de bedste årgange og af de bedste forfattere frem. Det er i al sin enkelthed en imponerende samling af en række skelsættende artikler om emnet. Jeg kender ikke andre, der har samme mulighed for at sammensætte en så overlegen antologi om et af den moderne ledelsesteoris væsentligste temaer.  

Jeg kan ikke andet end anbefale denne bog til dem, der måtte interessere sig for, hvordan forandringer skabes og ledes. Og, hvilken leder kan ikke det i dag? 

Men nu hvor de var i gang, kunne det have været en fordel at give bogen en ’indpakning’. Artiklerne står alene. Der er hverken en indledning, efterskrift eller blot et forord, der fortæller, hvad artiklerne repræsenterer, hvorfor de blev klassikere eller lignende. Det ville ellers gavne.  

Blandt andet begynder flere af artiklerne at have nogle år på bagen. Og, hvad betyder det så? Artiklerne er ikke forældede. Deres pointer er stadig meget tidssvarende og vil være det i mange år endnu. Derfor har de klassikerstatus.  

Men de repræsenterer ikke nødvendigvis de nyeste tanker og erfaringer med forandringsledelse. Flere af artiklerne repræsenterer også forskelligt syn på, hvordan forandringer skal håndteres. Heller ikke det får læseren en vejledning til.  

Fakta

Om forandringsledelse. De ti vigtigste Harvard Business Review-artikler

Med bidrag af John Kotter, W. Chan Kim og Renée Mauborgne og Michael Beer

Forlag: Gyldendal

Sideantal: 230

Sprog: Dansk

Pris: 250 kroner

ISBN: 9788702226850

5 stjerner

Læseren i arbejdstøjet 

God forandringsledelse er situationsbestemt og kommer således ikke af summen af disse artikler. Den enkelte læser bør udvælge netop de pointer, som tilsammen udgør de bedste råd i den givne situation. Det kræver en erfaren leder og læser, der ikke blot kan perspektivere egen problemstilling, men altså også kan perspektivere de anbefalinger, artiklerne i så rigt mål kommer med. 

Personligt er jeg på det seneste stødt på bøger om forandringsledelse, som jeg fandt mere provokerende og inspirerende. Men en væsentlig pointe er, at både forfatterne til disse nyere bøger og jeg som læser står på skuldrene af disse klassikere i ’Om forandringsledelse’. Vi har læst dem! Vores forståelse og fælles forståelsesramme om forandringsledelse ville være væsentlig anderledes uden John Kotter og Michael Beer.  

Så hvis du endnu ikke har læst disse klassikere, er her en oplagt mulighed. Nyd forfatternes indsigt og tidløse pointer – eventuelt sammen med et godt glas bourgogne.  

 

Af Olav Vorup, H&B Hildebrandt og Brandi, ov@hildebrandtbrandi.com 

 

LÆS MERE

Bliv en succes med forståelse af netværk

Sådan skabes tillid i organisationen

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri 

Boganmeldelse: Brug helt ny rekrutteringsform