Bog web 27

Lifestyle

Boganmeldelse: Sådan skabes tillid i organisationen 

Hvad skal der til for at skabe en tillidspræget organisationskultur? Med udgangspunkt i et omfattende projekt i Region Sjælland har tre eksperter skrevet en letlæselig indføring i tillidsskabende ledelse i offentlige organisationer.

Tillid sætter kreativitet og organisationens potentiale fri og skaber derved en merværdi, som også kan måles andre steder end blot på bundlinjen. Derfor er tillid værd at investere i.  

Dette er et af hovedbudskaberne i bogen ’Tillidsskabende ledelse i offentlige organisationer – Inspiration fra praksis’ skrevet af Carsten Hornstrup, Lotte Lykkegaard Laursen og Malene Laursen. De har sammenfattet læring fra et stort projekt i Region Sjælland, hvor 6.000 medarbejdere og 400 ledere over de sidste tre år har arbejdet med tillidsunderstøttende udviklingsprojekter. 

Blød start 

Bogen er inddelt i fem kapitler: Første kapitel starter blødt ud med indholdet af og ambitionerne med projektet, mens forfatterne i andet kapitel forsøger at klæde læseren teoretisk på til at forstå nuancerne i tillidsbegrebet. I tredje kapitel får man indblik i de refleksioner, som projektet har affødt hos de involverede ledere i Region Sjælland. Fjerde kapitel perspektiverer de øvrige kapitler med fem tekster skrevet af en række anerkendte konsulenter, og endelig runder femte kapitel af med nogle overordnede anbefalinger til, hvilket mindset man som leder skal have for at skabe en tillidspræget kultur. 

Fakta

Tillidsskabende ledelse i offentlige organisationer – Inspiration fra praksis

Af Carsten Hornstrup, Lotte Lykkegaard Laursen og Malene Laursen

Forlag: Mindspace (2017)

Sideantal: 154

Sprog: Dansk

Pris: 200 kroner

ISBN: 978-87-93535-06-0

3 af 6 stjerner

Tillid er ikke teknik 

En af bogens pointer er, at tillid ikke er en teknik, men et ’grundstof’, som ikke skal læres, men derimod frisættes. Det kræver kontinuerlig dialog samt nærværende og synlig ledelse – og ikke mindst fjernelse af overflødig kontrol og bureaukrati.  

Hvis man har fulgt lidt med i ledelseslitteraturen de seneste år, er disse pointer dog ikke overraskende. Bogen er dermed ikke revolutionerende i sit indhold, men understøtter en vigtig reorientering mod ledelse som værende af visionær og understøttende karakter snarere end styrende og kontrollerende.  

Region Sjælland 

Tilbage står altså erfaringerne fra det store arbejde i Region Sjælland og forfatternes hensigt om at formidle dem til inspiration for andre som det nye bidrag i bogen.  

Måske opnår de at inspirere, men det lykkes dem imidlertid ikke at formidle den praktiske læring fra projektet. Bogen bliver trods det praktiske afsæt på et for teoretisk plan, men de teoretiske pointer ville være mere overbevisende med flere konkrete eksempler til at understøtte dem.  

Det ellers mest interessante kapitel med de involverede lederes perspektiver falder med for omfattende genbrug af sætninger flere gange inden for få sider ikke heldigt ud. Det virker sjusket på læseren. Enkelte ahaoplevelser kan dog opnås på siderne sidst i bogen, hvor blandt andre Bo Vestergaard og Lars AP kommer med læseværdige perspektiver.  

Tillid er et aktuelt og vigtigt tema at forholde sig til som leder, men desværre er Hornstrup, Laursen og Laursens formidling for abstrakt og indvier ikke læseren i konkrete eksempler og anvisninger.  

 

Af Rie Grønbeck Bing, Hildebrandt & Brandi, rb@hildebrandtbrandi.com 

 

LÆS MERE

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri 

Boganmeldelse: Brug helt ny rekrutteringsform

Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens 

Kort og kontant bog om privatøkonomi for alle

Boganmeldelse: Sådan vinder du i den digitale fremtid