Tillid sætter kreativitet og organisationens potentiale fri og skaber derved en merværdi, som også kan måles andre steder end blot på bundlinjen. Derfor er tillid værd at investere i.
Dette er et af hovedbudskaberne i bogen ’Tillidsskabende ledelse i offentlige organisationer – Inspiration fra praksis’ skrevet af Carsten Hornstrup, Lotte Lykkegaard Laursen og Malene Laursen. De har sammenfattet læring fra et stort projekt i Region Sjælland, hvor 6.000 medarbejdere og 400 ledere over de sidste tre år har arbejdet med tillidsunderstøttende udviklingsprojekter.
Blød start
Bogen er inddelt i fem kapitler: Første kapitel starter blødt ud med indholdet af og ambitionerne med projektet, mens forfatterne i andet kapitel forsøger at klæde læseren teoretisk på til at forstå nuancerne i tillidsbegrebet. I tredje kapitel får man indblik i de refleksioner, som projektet har affødt hos de involverede ledere i Region Sjælland. Fjerde kapitel perspektiverer de øvrige kapitler med fem tekster skrevet af en række anerkendte konsulenter, og endelig runder femte kapitel af med nogle overordnede anbefalinger til, hvilket mindset man som leder skal have for at skabe en tillidspræget kultur.
Fakta
Tillidsskabende ledelse i offentlige organisationer – Inspiration fra praksis
Af Carsten Hornstrup, Lotte Lykkegaard Laursen og Malene Laursen
Forlag: Mindspace (2017)
Sideantal: 154
Sprog: Dansk
Pris: 200 kroner
ISBN: 978-87-93535-06-0
3 af 6 stjerner
Tillid er ikke teknik
En af bogens pointer er, at tillid ikke er en teknik, men et ’grundstof’, som ikke skal læres, men derimod frisættes. Det kræver kontinuerlig dialog samt nærværende og synlig ledelse – og ikke mindst fjernelse af overflødig kontrol og bureaukrati.
Hvis man har fulgt lidt med i ledelseslitteraturen de seneste år, er disse pointer dog ikke overraskende. Bogen er dermed ikke revolutionerende i sit indhold, men understøtter en vigtig reorientering mod ledelse som værende af visionær og understøttende karakter snarere end styrende og kontrollerende.
Region Sjælland
Tilbage står altså erfaringerne fra det store arbejde i Region Sjælland og forfatternes hensigt om at formidle dem til inspiration for andre som det nye bidrag i bogen.
Måske opnår de at inspirere, men det lykkes dem imidlertid ikke at formidle den praktiske læring fra projektet. Bogen bliver trods det praktiske afsæt på et for teoretisk plan, men de teoretiske pointer ville være mere overbevisende med flere konkrete eksempler til at understøtte dem.
Det ellers mest interessante kapitel med de involverede lederes perspektiver falder med for omfattende genbrug af sætninger flere gange inden for få sider ikke heldigt ud. Det virker sjusket på læseren. Enkelte ahaoplevelser kan dog opnås på siderne sidst i bogen, hvor blandt andre Bo Vestergaard og Lars AP kommer med læseværdige perspektiver.
Tillid er et aktuelt og vigtigt tema at forholde sig til som leder, men desværre er Hornstrup, Laursen og Laursens formidling for abstrakt og indvier ikke læseren i konkrete eksempler og anvisninger.
Af Rie Grønbeck Bing, Hildebrandt & Brandi, rb@hildebrandtbrandi.com
LÆS MERE
Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri
Boganmeldelse: Brug helt ny rekrutteringsform
Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens
Kort og kontant bog om privatøkonomi for alle
Boganmeldelse: Sådan vinder du i den digitale fremtid