Det gode match

Lifestyle

Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens 

Hvorfor går det galt for en leder, der var perfekt på papiret? Hvorfor klarer den ene leder sig markant bedre end den anden, selv om kvalifikationerne matcher? Det er temaet for bogen ’Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens’.

De fleste kender det: En dygtig kollega bliver udnævnt til leder, og så går det galt. Men hvad er årsagen? Det er ikke, fordi den nye leder er talentløs. Det er et helt andet sted, at problemet opstår. I en ny bog skrevet af ledelses- og adfærdseksperten Warren Kennaugh er forklaringen på fiaskoen personligheden: Der skal være et godt match mellem lederens personlighed og organisationen – ellers går det galt.

Manglende evne til at finde det gode match er ifølge forfatteren den eneste forklaring på, at der er underskud af talent. Det bliver dermed understreget, at det hverken er talent eller et specifikt sæt af karaktertræk, der er afgørende for succes. Det handler om noget helt andet: personlighed, motivation og om at forstå, hvordan man går til en opgave, hvorfor man løser den, og hvor man er et godt match. Derfor dur fede performanceorienterede lønpakker ikke. Fokus er på det forkerte.

Topledere og elitesportsfolk 

Talent er overvurderet – talent er blot den rette personlighed på det rette sted. Warren har undersøgt mere end 3.000 topledere og elitesportsfolk, og det kan statistisk set ikke påvises, at der findes særlige uundværlige karaktertræk eller specifikke kompetencer, der er afgørende for fremragende toppræstationer – andet end det gode match mellem individets og organisationens værdier. Han beriger bogen med kantede og morsomme eksempler på berømte eller indflydelsesrige personligheder.

Fakta

Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens

Af: Warren Kennaugh

Forlag: Dansk psykologisk forlag (2107)

Sprog: dansk

Sideantal: 348

Pris: 399 kroner

ISBN: 9788771584851

4 af 6 stjerner

Anderledes vinkel

Bogen er inddelt i tre overordnet dele, der alle bidrager til forståelsen af, at succes ikke afhænger af talent.

Første del giver en overordnet indflyvning til temaet. Det sker i form af en introduktion til historien bag og konteksten for vores forsøg på at forstå hemmeligheden bag toppræstationer

Anden del – og klart den største del af bogen – gennemgår Hogans tre vigtigste personlighedsværktøjer. De skal ses som en vejledning til at forstå de forskellige aspekter af vores personlighed og danner dermed udgangspunktet for at skabe sin egen personlighedsprofil.

Tredje del handler om at forstå de forskellige dynamikker, der er i spil i en organisation.

Hvorfor lade tilfældigheder afgøre din karrierevej?

’Det gode match’ er en af de bøger om talentmanagement, der værd at læse. Ikke fordi bogens grundidé er nyskabende, men fordi den giver stof til eftertanke.

Er du nysgerrig på, om du er landet det rigtige sted? Warrens budskab med bogen er, at uanset hvilke karrieredrømme du har, handler det om at finde det gode match. Den eneste ansvarlige for din karriere er dig! Netop derfor er selvindsigt en afgørende faktor for at træffe strategiske beslutninger om din karriere – lad det ikke være op til tilfældigheder.

Bogen er letlæst og er en interessant inspirationskilde til alle ledere. Du skal dog ikke forvente en manual for selvevaluering eller identifikation af den rette karrierevej for lige netop dig.

Warren er overbevist om, at fremtiden for talentmanagement ligger i motivationsfaktorer, organisatorisk placering og organisationskultur. Lad os se, hvad fremtiden bringer!

 

Af Stine Sofie Bisgaard, Hildebrandt & Brandi, ssb@hildebrandtbrandi.com 

 

LÆS MERE

Kort og kontant bog om privatøkonomi for alle

Boganmeldelse: Sådan vinder du i den digitale fremtid

Sex, sladder og stress i organisationer

Diskret nordisk erhvervskoryfæ

Her er forårets bedste teateroplevelser