molslinjen

M&A

Her er landets førende M&A-advokater

Trods covid-19 melder en række af landets førende advokathuse om voldsom travlhed på M&A-markedet. Vi ser nærmere på de førende spillere på det benhårde marked, hvor flere af de traditionelle kæmper er under angreb på deres hjemmebane.

Selv efter et 2020 præget af omfattende nedlukninger kan en række af landets førende M&A-advokater se tilbage på et særdeles travlt år med en række store transaktioner.

Bag de tørre tal gemmer der sig imidlertid historien om et benhårdt, konkurrencepræget marked, hvor især de hæderkronede gamle mastodonter de senere år har fået skarp konkurrence fra en række fremadstormende spillere, der med succes har udfordret branchens historiske sværvægtere.

En oversigt fra Mergermarket viser således, at det igen i år er DLA Piper, det tidligere Lett, der efter et massivt fokus på netop M&A de senere år med succes har opbygget en slagkraftig forretning inden for især mindre og mellemstore virksomhedshandler.

DLA Piper er derfor for andet år i træk landets førende aktør målt på antallet af transaktioner et godt stykke foran listens nummer to, Accura.

”Vi har haft et rigtig stærkt 2020 på trods af corona. Især i sidste halvår har der været ualmindeligt travlt, og vi ser det høje antal af transaktioner fortsætte ind i 2021. Vi har på relativt kort tid fået bygget en stærk platform, og opgaven er nu at udbygge den yderligere med flere store transaktioner de kommende år,” siger partner hos DLA Piper Karsten Pedersen og peger på, at 2020 har budt på opgaver for både kapitalfonde og private aktører.

Advokathuset gennemførte i alt 64 transaktioner i 2020; det er ganske vist et fald på 4 i forhold til året før, men alligevel et klart vidnesbyrd om et travlt år, da det meste af markedet var mere eller mindre lukket fuldstændig ned i løbet af foråret, mens den første bølge af covid-19-pandemien skyllede ind over Danmark og resten af verden.

Her ses landets førende advokathuse inden for M&A målt på antallet af transaktioner. Kilde: Mergermarket

Jagter de helt store kunder

Især i andet halvår af 2020 var der dog kø foran datarummene, og Karsten Pedersen forventer, at vi også den kommende tid vil se et stort antal af transaktioner anført af investorer som familiekontorer og industrielle købere.

”Der er stadig masser af kapital hos fondene, men vores oplevelse er, at der netop nu er mange strategiske købere, der kan indregne synergier og ofte har en længere tidshorisont. Sidstnævnte gør sig også gældende for de private pengekasser, hvor man i højere grad investerer i selskaber ud fra, hvad de potentielt kan udvikle sig til,” siger Karsten Pedersen, der sammen med Michael Vinther kom til det daværende Lett fra Lundgrens i slutningen af 2015.

Ud over at fastholde det store antal transaktioner bliver øvelsen for DLA Piper i 2021 at få endnu bedre fat blandt de helt store selskaber og kapitalfonde, så man på sigt kan komme med på endnu flere af de helt store virksomhedshandler.

”Det er en øvelse, der tager tid. Vi har dog en stor fordel via vores internationale ophav, der sikrer, at vi kan tilbyde kunderne nogle helt unikke kompetencer inden for en bred vifte af nicher. Samtidig får vi i stigende grad foden inden for hos de store virksomheder og bliver deres juridiske rådgiver på en række forskellige områder, hvor M&A er et af dem,” siger partner i DLA Piper Michael Vinther.

Sidste år var DLA Piper blandt andet involveret i EQT’s salg af Tia Technology samt danske Polaris’ opkøb af Vikingbusser, ligesom man kort før årsskiftet hjalp DEAS med købet af konkurrenten Aberdeen Standard Investments.

Sidder tungt på fondene

Mens DLA har lagt sig i spidsen målt på antallet af virksomhedshandler, anser de fleste forsat Accura for at være landets førende, når man sammenholder antallet af transaktioner med størrelsen på de enkelte handler.

Især de mange kapitalfonde fra både ind- og udland har firmaet nu gennem flere år haft et solidt tag i, ligesom man i 2020 havde en nøglerolle i en række af årets mest opsigtsvækkende handler, herunder Mærsk-pengetanken A.P Møller Holdings køb af Færch Plast for 14 mia. kr. samt Vestas’ milliardinvestering i Copenhagen Infrastructure Partners.

”Vores M&A-forretning præsterede igen i 2020 på et meget højt niveau og som også reflekteret i Merger Markets statistik både på antal og i særdeleshed også værdi. Vi er ganske optimistiske i forhold til 2021 og det høje aktivitetsomfang, som 2020 sluttede med, er fortsat ind i det nye år,” lyder det fra partner Thomas Weincke.

Ud over de mange handler har Accura også gjort sig bemærket som en af de mest ekspansive aktører i markedet, da man først hentede en række folk inden for fast ejendom og M&A hos Plesner og siden for nylig snuppede en af landets absolut førende konkursadvokater, Søren Aamann-Jensen, hos Kromann Reumert.

Netop Kromann Reumert formåede i 2020 at forsvare sin position i markedet med i alt 40 transaktioner, mens det er gået knap så godt for Plesner og Gorrissen Federspiel.  Sidstnævnte lavede sidste år 10 færre handler, men partnerafgangen har påvirket Plesner voldsomt med en tilbagegang i antallet af handler på hele 22.

Ydermere har et hæderkronet firma som Bruun & Hjejle fortsat umådelig svært ved at få fodfæste på markedet og må med blot 16 transaktioner igen i år tage til takke med en plads langt efter landets førende.

Erobrer terræn på børsen

Hos advokathuset Moalem Weitemeyer har man siden 2008 opbygget en slagkraftig aktør med stærkt fodfæste i M&A, og i 2020 var firmaet i stand til at overgå blandt andre giganten Plesner målt på antallet af transaktioner.

Partner og medstifter Dan Moalem understreger da også, at 2020 trods de store udfordringer på den globale scene var et rigtig stærkt år for firmaet.

”På trods af covid-19 har vi haft det bedste år nogensinde både målt på indtjening og antallet annoncerede transaktioner. Modsat mange andre har vi ikke oprustet på M&A-partnersiden, men i stedet sagt farvel til to M&A-partnere, hvilket sætter resultatet yderligere i relief,” siger Dan Moalem.

Mens advokathuset nu i flere år har været en af landets førende inden for rendyrket M&A, har man især de senere år har haft held til at erobre terræn på det børsnoterede marked.

Det skyldes primært ansættelsen af den garvede ECM-advokat Henning Aasmul-Olsen, der kom til firmaet i 2018 og siden har sikret fodfæste på kapitalmarkedet, der har været nærmest rødglødende i 2020, i takt med at en række selskaber har polstret sig med yderligere kapital.

”Vi har de senere år med succes suppleret den klassiske M&A-forretning ved også at opbygge et ben inden for kapitalmarkedstransaktioner. Det har for alvor vist sit værd i 2020, hvor vi blandt andet har hjulpet Pandora og Bang & Olufsen med kapitaludvidelser, ligesom vi har rådgivet på rigtig mange obligationsudstedelser,” forklarer Dan Moalem.

Trods rekordåret har han en klar ambition om, at firmaet i år skal med på flere af de helt store handler.

”Der er altid en vis usikkerhed ved udelukkende at kigge på den samlede værdi af transaktioner, da der på mange handler, hvor eksempelvis kapitalfonde er involveret, ikke bliver offentliggjort salgspriser. Når det er sagt, ville vi da meget gerne have haft højere samlet deal value i 2020. Vi plejer at ligge helt i top også på deal value, men vi håber, at det kommer til at ske igen i år. Pipelinen ser historisk stærk ud. Vi tror på, at de mange institutionelle penge, der flyder ind i private equity, lave renter, høje aktiekurser og så de private pengetanke, der nu også melder sig på banen vil få positiv indflydelse på transaktionsaktiviteten,” siger han.

 

Læs mere

Accura henter topadvokat hos rival

Profiler forlader førende advokathus  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond