Bog 211

Lifestyle

En tiltrængt øjenåbner til den fordømmende elite 

Hvorfor vandt Trump i USA? Hvorfor stemte både kvinder og immigrerede latinamerikanere på en ’sexistisk nationalist’? Hvorfor vil de ikke have Obamacare? Og hvorfor flytter de arbejdsløse metalarbejdere i Midt-USA ikke bare derhen, hvor der er jobs? Ny bog beskriver middelklassens oprør i USA. 

Rundtomkring i verden oplever man, at populistiske og nationalistiske bevægelser vokser frem. Middelklassen – den hvide arbejderklasse – ønsker forandring, alt imens den ’professionelle elite’, altså journalisterne, virksomhedslederne, politikerne med flere, står uden for og kigger på en bevægelse, de ikke forstår. De lider af ’class cluenessness’, en manglende indsigt i og forståelse for en stor befolkningsgruppe, der ikke deler elitens politik.

Clueless (adjective): Being totally uninformed about what is going on; not having even a clue from which to infer what is occurring

I bogen ’White Working Class: Overcoming Class Cluenessness in America’ forklarer professor Joan C. Williams, hvorfor elitens analyse af den arbejdende middelklasse fejler grundet en udpræget mangel på forståelse for disses værdier og aspirationer.

Den hvide arbejderklasse kontra de fattige

Ofte forveksles arbejderklassen med ’fattige’. Men Williams definition af middelklassen, der udgør 53 procent af amerikanske familier, er ikke, at den er fattig. Middelklassen er den glemte population, der sjældent er genstand for politikernes udviklingsambitioner, men som ofte ender med at skulle betale for den.

Den hvide arbejderklasse har ikke ondt af de fattige. Faktisk afskyr de dem på grund af de fattiges opfattede mangel på arbejdsomhed og ansvarlighed.

På den anden side drømmer den hvide arbejderklasse heller ikke om at være en del af eliten – den afskyr de næsten endnu mere. De drømmer ikke om en kandidateksamen. De drømmer ikke om at være i Silicon Valley. De tænder ikke på politik, der skal udligne indkomstulighed. Og de tænder ikke på Hillary Clintons drøm om at ’bryde kvindernes glasloft’.

Alt, hvad de ønsker, er muligheden for at have et stabilt job og for at forsørge deres familier på en selvstændig og værdig måde. Og dette enkle ønske er en stigende udfordring for en befolkningsgruppe, der som noget helt usædvanligt har oplevet, at deres realindkomst i dag er lavere end for 30 år siden. Forandring er for denne gruppe af naturlige årsager ofte associeret med tab. Derfor stemmer de ikke på globalisering og luftig politik.

Fakta

White Working Class: Overcoming Class Cluelessness in America

Af Joan C. Williams

Forlag: Harvard Business Review Press

Sideantal: 160

Sprog: Engelsk

Pris: 195 kr.

ISBN-13: 9781633693784

Fem af seks stjerner

Vi fordømmer arbejderklassen, men ikke de fattige

Den hvide arbejderklasse bliver ofte set som fremmedfjendsk og uforandringsvillig, men sandheden er, at de bygger deres politiske ståsted på værdier som stabilitet, hårdt arbejde, integritet, ærlighed, autoritet og familie:

We don’t fault the poor for failing to value the same things as the professional-class values. We need to extend that courtesy to the working-class people of all races. Many of our truths just don’t make sense in the context of their lives.

Men politikerne har andre værdier. Og derfor føler denne store befolkningsgruppe sig både misforstået og stuck in the middle. De er ikke fattige nok til at få gavn af lighedspolitik og statsstøttede velfærdsprogrammer. Og de er ikke rige nok til at høste frugterne af globaliseringen og kønsligheden.

Derfor er forfatterens budskab, at man ikke bare kan bebrejde den hvide arbejderklasse for dens mangel på forandrings- og risikovillighed. For at opnå et mindre polariseret samfund må eliten forstå, at det politisk korrekte ikke er det praktisk korrekte for en befolkningsgruppe, der er blevet hægtet af. Medlemmerne i den hvide arbejderklasse skal anderkendes for den centrale rolle, de udgør i samfundet, og deres situation skal forstås, ikke fordømmes.

En tiltrængt øjenåbner til den fordømmende elite

’White Working Class’ er meget mere end en forklaring på Trumps sejr. Det er en veldokumenteret øjenåbner for de klasseskel, vi ikke troede fandtes, men som alligevel er så afgørende for den politiske udvikling, vi ser netop nu – i såvel USA som Europa.

Den er derfor et mustread for alle, der undrer sig over, hvorfor folk stemmer som de gør.

Og den er for alle os, der sidder i sofaen på den anden side af Jorden og af uvidenhed ryster på hovedet ad en kultur, vi ikke overhovedet ikke forstår … fordi vi er class clueless.

 

Af Jesper Poulsen, Business Development Manager, jesper@jesper-poulsen.dk 

 

LÆS MERE

Topchef – drop omkostninger og fokusér på dine medarbejdere

Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens 

Kort og kontant bog om privatøkonomi for alle

Boganmeldelse: Sådan vinder du i den digitale fremtid

Sex, sladder og stress i organisationer