velkommen

Leder

Velkommen til InsideBusiness #11

En gruppe investorer med kapitalfonde og pensionsmidler i ryggen er ved at transformere tandlægebranchen herhjemme til en række kæder, men der er ugler i mosen. For hverken Tandlægeforeningen eller Praktiserende Tandlægers Organisation mener, at kontrakterne lever op til reglerne om at få offentlige tilskud. Kapitalfonde må nemlig ikke uden videre eje tandlægeklinikker, hvis disse skal...

En gruppe investorer med kapitalfonde og pensionsmidler i ryggen er ved at transformere tandlægebranchen herhjemme til en række kæder, men der er ugler i mosen. For hverken Tandlægeforeningen eller Praktiserende Tandlægers Organisation mener, at kontrakterne lever op til reglerne om at få offentlige tilskud. Kapitalfonde må nemlig ikke uden videre eje tandlægeklinikker, hvis disse skal have offentlige tilskud.

Og nu rejses der tvivl om, hvorvidt de juridisk komplicerede kontrakter i kæderne lever op til lovgivningen. Det kan ramme både Danica og Nykredit, der er gået ind i investeringen på tandlægeområdet. Også fra politisk hold advares der om overgangen fra gammeldags tandlægeklinikker til klinikker drevet af velsmurte kapitalinteresser.

Vi ser også nærmere på de danske venturefonde, som en perlerække af investorer med de danske pensionskasser og Vækstfonden i spidsen i årenes løb har spyttet milliarder i. InsideBusiness har undersøgt afkastet i de mange fonde, og desværre må de mange investorer sande, at de langtfra har fået valuta for pengene. Branchen selv tror dog på en lysere fremtid takket være en portefølje med en række selskaber, der potentielt kan rette op på de elendige afkast.

Vi har gennem de seneste uger haft blikket rettet mod udfordringerne i Nykredit, en kommende børsnotering, problemer med it og udviklingen i Totalkredit-samarbejdet. Fredag runder vi serien af med et interview med Foreningen Nykredits formand, Nina Smith, som advarer om, at realkreditkæmpen vil ende på udenlandske hænder, hvis der ikke gennemføres en børsnotering. Vi ser også nærmere på foreningens planer om at gennemføre aktivt ejerskab, der blandt andet skal sikre institutionelle investorer mod, at baglandet gennemfører et kup, som vil presse bidragssatserne helt i bund.

Vi har også kommentarer fra Jeppe Christiansen, der opfordrer investorer til at søge mod Japan, hvor aktierne er billige, og der er et stabilt politisk klima. Finansforbundets formand, Kent Petersen, skriver om situationen i bankerne efter den nyligt indgåede overenskomstaftale og Steen Reeslev kalder Stadil-familiens kommunikation for en fuldtonet imagefiasko.

I denne uges kultur ser vores anmelder nærmere på bogen ’Superconsumers: a simple, speedy and sustainable path to superior growth’. Et virkelig godt stykke litteratur, hvis man ønsker at udnytte sine bedste kunders potentiale til at skabe vækst i forretningen.

 

God læselyst!

 

Peter Nyholm & Morten Johnsen