Bog 42 web

Lifestyle

Beslutninger fører til succes eller fiasko. Sådan undgår du de dårlige 

Fundamentet i en virksomhed er beslutninger. Store strategiske beslutninger, som kan sende virksomheden mod stjernerne eller ud på en corporate kirkegård. Hertil kommer de små, daglige beslutninger, som med tiden summerer op og bliver til kultur, omdømme og resultater. At træffe de rigtige beslutninger er svært. Denne bog fortæller dig, hvordan man som leder eliminerer de dårlige beslutninger.   

Vi anser typisk beslutninger i virksomheder som værende rationelle, gennemanalyserede og udbyttemaksimerende. Men, siger forfatteren til ’Beslutningsstrategi. Adfærdsøkonomi som katalysator for vækst’ – vi mennesker er ikke så rationelle og gode til at træffe beslutninger, som vi tror.  

Uden at tænke nærmere over det udvikler vi nemlig mentale genveje, heuristikker, simplificeringer, bias og dårlige vaner, som ligger til grundlag for vores beslutninger. Derfor træffes der hver dag mange forkerte strategiske beslutninger, som kan resultere i alt fra konkurser til en ineffektiv offentlig sektor.  

Fakta

Beslutningsstrategi. Adfærdsøkonomi som katalysator for vækst

Af: Sally Khallash

Forlag: Djøf Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 312

Pris: 320 kroner

ISBN-13: 9788757438857

5 stjerner

Syv centrale kilder til beslutningsfejl 

I bogen gennemgår forfatteren syv centrale kilder til beslutningsfejl i strategiske beslutningsprocesser: bekræftelsesbias, afgrænset bevidsthed, selvovervurdering, tabsaversion, emotionelle bias, etiske bias, kategoriseringsfejlslutninger og bekræftelsesbias.  

Gennem en blanding af teori og cases gennemgås hver beslutningsfejl, herunder eksempelvis Blackberrys lynhurtige deroute fra at være branchens nichevinder til at være en fiasko, Coca-Colas ’new coke’-bommert og Lehman Brothers kollaps på baggrund af ekstrem risikotagning. Alle sammen cases, hvor dårlige beslutningsprocesser blev skyld i katastrofe og undergang. Samtidig gives læseren en række spørgsmål og værktøjer, som bruges til at identificere og undgå den enkelte beslutningsfejl i situationen.  

De syv kilder indgår i et fælles kvalitetsindeks for beslutninger, som lederen eller ledergruppen kan bruge til at kortlægge, hvor den største risiko for beslutningsfejl findes i deres respektive virksomheder.  

Til den erfarne leder 

Ifølge forfatteren selv er bogen dybdegående og grundig – hvilket hun har ret i.  

Heldigvis er bogen opbygget med gode opsamlinger, som gør det muligt hurtigt at skabe et grundlæggende kendskab til de syv kilder til beslutningsfejl.  

Bogen er essentiel for ledere, som er parat til at investere tid i at træne hjernen og skabe en større bevidsthed om deres beslutninger og dermed øge evnen til at træffe bedre beslutninger. Bogen vil være optimal for dem, der allerede er en del af strategiske beslutningsprocesser, som de kan relatere til.  

Det er så absolut en stærkt anbefalelsesværdig bog, som med garanti vil ændre den måde, læseren træffer beslutninger på. Men det er ikke uden omkostninger. For det er en bog, hvis stil og indhold stiller krav til læseren om fordybelse og koncentration.  

Men tiden er formentligt godt givet ud. Ifølge forfatteren præsterer virksomheder med gode beslutningsprocesser hele 500 procent bedre end dem med uhensigtsmæssige beslutningsprocesser.  

Så hvad venter du på? 

 

Af Jesper Poulsen, Jesper@Jesper-Poulsen.dk 

 

LÆS MERE

En bog, du ikke må gå glip af

Fremragende bog om forandringsledelse 

Bliv en succes med forståelse af netværk

Sådan skabes tillid i organisationen

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri