Hvis du endnu ikke har hørt om Svend Brinkmann – professor i psykologi på Aalborg Universitet – kan man faktisk sige, at du er gået glip af noget.
I 2014 udgav Svend Brinkmann bogen ’Stå fast’ om at gå mod tiden og sige nej til det evige krav om selvudvikling. ’Ståsteder’, der handler om at gøre op med tidens fremherskende nyttetænkning og i stedet have øje for det væsentlige og meningsfyldte i tilværelsen, fulgte i 2016.
I år har Svend Brinkmann så forfattet ’Gå glip. Om begrænsningens kunst i en grænseløs tid’.
Fakta
Gå glip. Om Begrænsningens kunst i en grænseløs tid
Af Svend Brinkmann
Forlag: Gyldendal Business
Sideantal: 136
Pris: 250 kroner
ISBN: 9788702245349
5 stjerner
Brinkmann som provocateur
Alle tre bøger har været grobund for en del opmærksomhed i diverse medier. For selv om bøgerne tager udgangspunkt i klassisk filosofi og forskning i en forståelse af det gode liv, er det, som om pointerne – ofte personificeret i Brinkmann selv – provokerer det moderne menneske. Og det er godt! Vi har brug for at blive provokeret. Tænke anderledes og ikke bare fortsætte i samme spor, fordi det nu er der.
I sin seneste bog er Brinkmanns grundlæggende tese, at vi som individer og som samfund har behov for bevidst at ’gå glip’ af noget. Brinkmann ser det værdifulde i at lære den livskunst, der er forbundet med at nøjes frem for at ville det hele. Og det er meget sværere, end man umiddelbart skulle tro. Vi lever i en tidsalder, hvor hastighed, transparens, produktion, ulighed, menneskets indvirken på klodens sande tilstand og så videre synes at vokse ekspotentielt. Mådehold er således ikke en fremherskende dyd.
Når Brinkmanns seneste bog er relevant og vedkommende, handler det også om, at nøjsomhed, afsavn og mådehold er det, forfatteren selv kalder for et negativt udtryk for fokus, karakter og vedholdenhed. Det er begreber, der langt bedre rimer på det moderne samfunds andre buzzwords. Brinkmanns pointe er bare, at dette ikke lader sig downloade i appformat. Fokus, karakter og vedholdenhed forudsætter evnen til aktivt at vælge fra som individ og samfund, der igen baserer sig på selvindsigt og selvkontrol.
Gå glip i flere dimensioner
Brinkmann forklarer og perspektiverer det at ’gå glip’ i ikke mindre end fem dimensioner: den politiske, eksistentielle, etiske, psykologiske og æstetiske. Det er grundigt arbejde. En gang imellem er der lidt for megen ’name dropping’. Men med pædagogisk snilde, spændende og vekslende beskrivelser og forklaringer kommer man hurtigt gennem de kun 136 sider. Oplyst og klar til at gå glip.
Hvis jeg skal komme med én anke, er det, at bogen ikke berører, hvorfor mennesker trods flere tusinde års visdom om mådehold stadig forfølger ’mere skal have mere’. Mange mennesker har en ubegribelig drivkraft i ikke at nøjes og ikke gå glip. Det er på sin vis lige så beskrivende for menneskeheden som mådeholdet. Måske ikke lige så kønt. Men lige så vigtig i vores selvforståelse.
Det må Brinkmann gerne gøre os klogere på.
Af Olav Vorup H&B Hildebrandt & Brandi, ov@hildebrandtbrandi.com
LÆS MERE
Fremragende bog om forandringsledelse
Bliv en succes med forståelse af netværk
Sådan skabes tillid i organisationen