Bog 37 web

Lifestyle

En bog, du ikke må gå glip af 

Vil du blive klogere på at leve livet rigtigt og stå fast på det, der giver mening for dig, så er bogen ’Gå glip. Om Begrænsningens kunst i en grænseløs tid’ yderst læseværdig, skriver vores anmelder. 

Hvis du endnu ikke har hørt om Svend Brinkmann – professor i psykologi på Aalborg Universitet – kan man faktisk sige, at du er gået glip af noget.  

I 2014 udgav Svend Brinkmann bogen ’Stå fast’ om at gå mod tiden og sige nej til det evige krav om selvudvikling. ’Ståsteder’, der handler om at gøre op med tidens fremherskende nyttetænkning og i stedet have øje for det væsentlige og meningsfyldte i tilværelsen, fulgte i 2016.  

I år har Svend Brinkmann så forfattet ’Gå glip. Om begrænsningens kunst i en grænseløs tid’.  

Fakta

Gå glip. Om Begrænsningens kunst i en grænseløs tid

Af Svend Brinkmann

Forlag: Gyldendal Business

Sideantal: 136

Pris: 250 kroner

ISBN: 9788702245349

5 stjerner

Brinkmann som provocateur  

Alle tre bøger har været grobund for en del opmærksomhed i diverse medier. For selv om bøgerne tager udgangspunkt i klassisk filosofi og forskning i en forståelse af det gode liv, er det, som om pointerne – ofte personificeret i Brinkmann selv – provokerer det moderne menneske. Og det er godt! Vi har brug for at blive provokeret. Tænke anderledes og ikke bare fortsætte i samme spor, fordi det nu er der.  

I sin seneste bog er Brinkmanns grundlæggende tese, at vi som individer og som samfund har behov for bevidst at ’gå glip’ af noget. Brinkmann ser det værdifulde i at lære den livskunst, der er forbundet med at nøjes frem for at ville det hele. Og det er meget sværere, end man umiddelbart skulle tro. Vi lever i en tidsalder, hvor hastighed, transparens, produktion, ulighed, menneskets indvirken på klodens sande tilstand og så videre synes at vokse ekspotentielt. Mådehold er således ikke en fremherskende dyd.  

Når Brinkmanns seneste bog er relevant og vedkommende, handler det også om, at nøjsomhed, afsavn og mådehold er det, forfatteren selv kalder for et negativt udtryk for fokus, karakter og vedholdenhed. Det er begreber, der langt bedre rimer på det moderne samfunds andre buzzwords. Brinkmanns pointe er bare, at dette ikke lader sig downloade i appformat. Fokus, karakter og vedholdenhed forudsætter evnen til aktivt at vælge fra som individ og samfund, der igen baserer sig på selvindsigt og selvkontrol. 

Gå glip i flere dimensioner 

Brinkmann forklarer og perspektiverer det at ’gå glip’ i ikke mindre end fem dimensioner: den politiske, eksistentielle, etiske, psykologiske og æstetiske. Det er grundigt arbejde. En gang imellem er der lidt for megen ’name dropping’. Men med pædagogisk snilde, spændende og vekslende beskrivelser og forklaringer kommer man hurtigt gennem de kun 136 sider. Oplyst og klar til at gå glip. 

Hvis jeg skal komme med én anke, er det, at bogen ikke berører, hvorfor mennesker trods flere tusinde års visdom om mådehold stadig forfølger ’mere skal have mere’. Mange mennesker har en ubegribelig drivkraft i ikke at nøjes og ikke gå glip. Det er på sin vis lige så beskrivende for menneskeheden som mådeholdet. Måske ikke lige så kønt. Men lige så vigtig i vores selvforståelse.  

Det må Brinkmann gerne gøre os klogere på.  

 

Af Olav Vorup H&B Hildebrandt & Brandi, ov@hildebrandtbrandi.com 

 

LÆS MERE

Fremragende bog om forandringsledelse 

Bliv en succes med forståelse af netværk

Sådan skabes tillid i organisationen

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri 

Boganmeldelse: Brug helt ny rekrutteringsform