bog 38 web

Lifestyle

Forstå følelsesmæssig intelligens – du bliver en bedre leder 

Mængden af ledelseslitteratur er eksploderet inden for de seneste år. Følelsesmæssig intelligens har siden 1990’erne været et tema, som har vundet større og større udbredelse. I ’Om følelsesmæssig intelligens’ har Harvard Business Review samlet de to bedste af deres artikler om emnet.

Serien ’De 10 vigtigste Harvard Business Review-artikler om …’ har været en stor succes for Harvard Business Review på engelsk, og mange af titlerne er de seneste par år oversat til dansk. 

Men lad os lige få begrebet på plads. Følelsesmæssig intelligens defineres i den indledende artikel som summen af fem evner: selvbevidsthed, selvregulering, motivation, empati og sociale færdigheder. Samlet set færdigheder, som alle ledere kan have gavn af at mestre på et højt niveau. 

Fakta

Om følelsesmæssig intelligens

Forfattere: Artikelsamling med bidrag af Daniel Goleman, Diane L. Coutu, Susan David, m.fl.

Forlag: Gyldendal Business

Antal sider: 184

Sprog: Dansk

Pris: 250 kroner

ISBN 9788702226867

4 stjerner

En samling artikler uden lim 

En god artikelsamling skal give indsigt og refleksion over det belyste emne. Artikelsamlingen formår i høj grad at give stof til eftertanke, men som læser sidder man lidt tilbage uden et egentligt overblik. Og det er en skam. 

Mange af artiklerne sætter sig fast i hovedet efter man har læst dem. Man får ganske enkelt serveret nogle værktøjer, der hjælper til øget selvindsigt. Artiklen ’Følelsesmæssig agilitet’ er et godt eksempel på en artikel, der giver konkrete værktøjer og øvelser.  

Bagsiden opremser hvad man får ud af at læse bogen: Artiklerne i denne bog vil lære dig at tage ansvar for dit humør og forstå, hvor meget det faktisk smitter”. Her kunne forlaget med fordel skrue ned for salgscharmen. 

Ikke alle artikler bidrager 

Harvard Business Review har udvalgt disse 10 artikler: 

  1. Hvad er en leder? 
  1. Primalt lederskab 
  1. Derfor er det så svært at være fair 
  1. Derfor træffer gode ledere dårlige beslutninger 
  1. Opbygning af følelsesmæssig intelligens i grupper 
  1. Prisen for uhøflighed 
  1. Sådan fungerer robusthed 
  1. Følelsesmæssig agilitet 
  1. Frygten for feedback 
  1. De unge og de uvidende 

De fleste af artiklerne bidrager til showet, men kvaliteten undervejs varierer. Daniel Goleman, der er den mest prominente ledelsesteoretiker i bogen, bidrager med tp stærke indledende artikler ’Hvad er en leder?’ og ’Primalt lederskab’. Dermed får bogen en flyvende start.  

Undervejs falder artikler som ’Derfor træffer gode ledere dårlige beslutninger og ’Prisen for uhøflighed’ lidt igennem. Men til syvende og sidst efterlader artikelsamlingen sammenlagt et godt indtryk. 

Sproget og tonen er som i de øvrige bøger i serien akademisk med tilsatte praktiske og jordnære eksempler fra konkrete ledelsessituationer. Overblikket undervejs bliver hjulpet på vej af velvalgte modeller og faktabokse, der fortæller den enkelte artikels hovedbudskab i korte træk. 

Hvis du er på udkig efter en bog, der kan hjælpe dig med at reflektere over dig selv, og hvordan du udkommer som leder, så er ’Om følelsesmæssig intelligens’ et godt bud. 

 

Af Kasper Wittrup H&B | Hildebrandt & Brandi 

kw@hildebrandtbrandi.com 

 

LÆS MERE

En bog, du ikke må gå glip af

Fremragende bog om forandringsledelse 

Bliv en succes med forståelse af netværk

Sådan skabes tillid i organisationen

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri