Pandora 3

M&A

Her er landets førende børsbank

2020 har været et forrygende år på børsmarkedet, hvilket især er kommet to investeringsbanker til gode.

Trods et svært marked for virksomhedshandler i 2020 har landets børsnoterede selskaber sikret kronede dage hos især landets to største banker.

For mens mange kapitalfonde har haft travlt med at slukke ildebrande i porteføljen, og store salgsprocesser er blevet skudt til hjørne eller helt aflyst, så har selskaberne på det danske aktiemarked haft ualmindelig travlt med at sælge nye aktier.

Ifølge de seneste opdaterede tal fra det finansielle analysehus Dealogic har der indtil videre i alt været 20 såkaldte ECM-transaktioner, hvor børsnoterede selskaber som Ørsted, Pandora (billedet) og Bavarian Nordic har solgt aktier enten til en udvalgt gruppe investorer eller i forbindelse med en større udstedelse af aktier i en bookbuilding.

De mange aktiesalg, der samlet har en værdi på over 23 mia. kr., har i den grad hjulpet på stemningen i Danske Banks corporate finance-afdeling, der indtil videre har spillet en rolle i 14 af de 20 transaktioner.

Hertil kommer, at banken i begyndelsen af det nye år sammen med giganten Morgan Stanley skal stå i spidsen for Trygs historiske aktiesalg, hvor der skal hentes mere end 30 mia. kr. til at finansiere forsikringskæmpens køb af britiske RSA sammen med canadiske Intact.

”Indeværende år har været ualmindelig stærkt inden for ECM, hvor der samlet set er blevet gennemført hele 20 transaktioner indtil videre, hvilket vidner om et meget stærkt marked. En lav rente, kombineret med at vi herhjemme har et stærkt aktiemarked drevet af store, solide virksomheder, hvoraf mange ikke har været alvorligt påvirket af covid-19, spiller en vigtig rolle,” siger managing director for ECM i Danske Bank Christian Hansen.

Få børsnoteringer

Især er det bemærkelsesværdigt, at indeværende år har udviklet sig så stærkt, til trods for at den børstørke, der har præget markedet herhjemme, fortsat ikke er slut.

Således er det igen i år yderst sparsomt med nye noteringer, og i år har der reelt kun været tale om to noteringer i form af børsnoteringen af EQT-selskabets HusCompagniet samt Boozt, der for nylig fik debut på det danske marked efter at have været noteret på børsen i Stockholm i en årrække.

Ifølge de officielle tal har Danske Bank indtil videre været involveret i børsnoterede handler for i alt godt 18 mia. kr., mens den nærmeste rival, Nordea, samlet set kan skrive transaktioner for knap 13 mia. kr. på cv’et.

”De professionelle investorer fra både ind- og udland har en opfattelse af, at de danske virksomheder både er veldrevne og meget disciplinerede i forhold til deres kapitalstruktur. Samtidig har vi set mange, der er gået i markedet og har hentet yderligere kapital ud fra sunde, rationelle formål, hvilket tiltaler investorerne,” siger Christian Hansen.

Få panikemissioner

Netop covid-19 og pandemiens følgevirkninger gjorde i foråret mange investorer bekymrede for, at man nu ville se en lind strøm af danske virksomheder, der fik armen vredet rundt af deres bank og blev tvunget til at hente kapital hos aktionærerne for at polstre sig.

Imidlertid har kombinationen af hjælpepakker, samt ikke mindst en finansiel sektor, der i modsætning til under finanskrisen både har lysten og evnerne til at bakke op med yderligere kredit, betydet, at det har været småt med de defensive emissioner.

Smykkeselskabet Pandora samt audiovirksomheden Bang & Olufsen var blandt dem, der måtte gå til markedet og bede investorerne om frisk kapital for dermed at gardere sig mod  coronarelaterede konsekvenser, men ellers har langt de fleste andre virksomheder været på pengejagt af helt andre årsager.

”Ved indgangen til coronakrisen var det forventningen, at vi ville se en del kapitaludvidelser af defensiv karakter. Dem har der dog ikke været så mange af. I stedet har mange børsnoterede selskaber valgt at agere offensivt og hente kapital for enten at understøtte vækst eller et opkøb,” forklarer chefen for Nordeas danske corporate finance-afdeling Nordea, Kasper Dichow.

Få konkurrenter 

Især er det bemærkelsesværdigt, at kampen om førerpositionen på det danske marked mere eller mindre er overladt til Danske Bank og Nordea. Eneste anden lokal eller nordisk aktør på listen over de mest aktive ECM-banker er Carnegie, der i år har stået bag to transaktioner, nemlig B&O’s aktiesalg samt et aktiesalg for SP Group, der i løbet af sommeren solgte nye aktier for 220 mio. kr.

I Sverige står netop Carnegie ellers bag suverænt flest nye noteringer, men på det danske marked er man langt bag de to førende.

En aktør som den nordiske gigant SEB er derimod helt ude af markedet, og modsat tidligere har den svenske storbank stort set ikke nogen ECM-forretning i Danmark længere.

En noget opsigtsvækkende udvikling, da SEB ellers gennem flere år har haft stor appetit på at finansiere de store selskaber herhjemme og også flittigt låner ud, når kapitalfondene skal finansiere deres opkøb.

Udsigt til travlt 2021

For både Danske Bank og Nordea er de mange børstransaktioner en særdeles kærkommen håndsrækning i et år, hvor det klassiske M&A-marked efter flere år med hidsig aktivitet og stigende priser blev kraftigt påvirket af nedlukningen i foråret.

Efter sommerferien har der været mere optimisme at spore, men selv om der er blevet gennemført en række handler i løbet af efteråret, vælger mange sælgere, herunder kapitalfondene, ofte at udskyde salgsprocesserne til foråret, hvor man håber på mere klarhed over udviklingen i covid-19.

”Det er klart, at den klassiske M&A i år vil være hårdt ramt, og tallene taler med en nedgang på omkring 40 procent sit tydelige sprog. Selv om markedet har været nede, har vi dog stadig været involveret i flere spændende transaktioner, men ECM vil naturligt nok fylde en del mere i år og også opveje noget af det fald, vi har set i forhold til de klassiske virksomhedshandler,” siger Kasper Dichow.

Hos Danske Bank er man overbevist om, at en række faktorer vil betyde, at vi også i 2021 vil se en række ECM-transaktioner, der kan opveje et nervøst M&A-marked.

”Selv foruden Tryg er det stadig vores forventning, at 2021 også vil være et stærkt ECM-år drevet af stor efterspørgsel fra de professionelle investorer og de lave renter. Samtidig har vi fortsat et danske aktiemarked, der performer rigtig stærkt sammenlignet med andre lande,” siger Christian Hansen.

 

Læs mere

Her er Catacaps lovende guldæg. Og de sorte får  

Her er Axcels lovende guldæg. Og de sorte får 

Her er landets bedste kapitalfond  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond

Opgør i succesfuld kapitalfond