EY web 2021

M&A

Revisionshus bider sig fast i lukrativt M&A-marked

Efter et massivt sats på M&A-markedet er revisionshuset EY nu ved at have så godt fat, at man kan tage kampen op om kapitalfondenes lukrative mandater, hvoraf to er på vej i år. Den globale platform og de mange interne kompetencer har vist sit værd, lyder det fra ledende partner Peter Vejlgaard.

Efter gennem en årrække at have stået i skyggen af rivalerne PWC og Deloitte satte EY i slutningen af 2017 gang i et markant offensivt sats på det lukrative M&A-marked.

Her hentede man en række erfarne M&A-folk med de to Carnegie-profiler Peter Vejlgaard og Martin Wiig Nielsen i spidsen med en klar ambition om at erobre markedsandele på det prestigefyldte område, hvor man gennem alt for lang tid havde stået i skyggen af både de nærmeste konkurrenter og andre aktører, herunder investeringsbanker og selvstændige rådgivere.

Efter lidt mere end 3 år er EY nu ved at have fået solidt fodfæste på markedet, hvilket understreges af, at revisionshuset før jul blev kåret som landets bedste M&A-rådgiver af analysehuset Mergermarket.

Ledende partner i EY corporate finance Peter Vejlgaard understreger, at udviklingen ifølge ham er et klart vidnesbyrd om, at især revisionshusets globale rækkevidde er en kæmpe fordel i en tid, hvor mange udenlandske specialhuse blander sig i kampen om de danske salgsmandater.

”Vi er rigtig godt tilfredse med den platform, vi har fået etableret. Der er stigende konkurrence om mandaterne fra især udenlandske aktører med dyb viden om konkrete sektorer, men her står vi rigtig godt rustet med vores globale setup, der giver nogle helt andre muligheder end hos de aktører, der primært er baseret i Norden,” siger Peter Vejlgaard og henviser til, at det blandt andet var det verdensomspændende EY-netværk, der var hovedårsagen til, at rådgiveren i slutningen af 2019 fandt en russisk køber til Nordic Capitals detailkæde Sportmaster.

Sidste år hjalp EY blandt andet med at sælge Silhorko-Eurowater til pumpegiganten Grundfos, ligesom man rådgav Leo Pharma i forbindelse med et frasalg af 10 lægemidler til Karo for lidt under 2 mia. kr.

Vil hente opgaver fra fondene

Peter Vejlgaard peger på, at man fortsat har en ambition om i endnu højere grad også at kapre de helt tunge mandater, når de store kapitalfonde skal sælge deres guldæg fra. Det er et område, hvor de traditionelle revisionshuse historisk set har haft svært ved at hamle op med de store, internationale investeringsbanker og stærke lokale aktører som eksempelvis FIH Partners.

”Vi har fået en stærk enhed, hvor vi i princippet kan matche mange af de tunge rådgivere. Men det tager tid at få blandt andet kapitalfondene til at vænne sig til, at de ikke længere behøver ringe til Goldman Sachs, når de skal sælge en virksomhed. Det er noget, der tager tid, men alene i 2020 har vi blandt andet hjulpet Axcel med to opkøb,” siger Peter Vejlgaard, der understreger, at man inden for den nærmeste fremtid også forventer at repræsentere en kapitalfond, der skal sælge ud af porteføljen.

Selv ønsker han ikke at kommentere enkelte opgaver, men flere kilder i markedet bekræfter over for InsideBusiness, at EY’s corporate finance-hold i øjeblikket blandt andet er hyret af Polaris til at sælge Det Danske Madhus, ligesom man også i 2021 forventes at sælge Languagewire (billedet), der er ejet af Catacap.

Ingen silotankegang

Netop hele øvelsen med ikke blot at udnytte, at EY har kontorer overalt i verden, men også at kapitalisere på det, at man både via sine konsulenter og revisorer dagligt er i kontakt med bunkevis af virksomheder, er noget, der historisk set har været rejst tvivl om styrken ved.

Det gælder ikke blot revisionshusene, men også de klassiske investeringsbanker, hvor det at have eksempelvis en kreditafdeling ikke altid er lig med, at man som de første hører, når en ejer går med spæde tanker om at sælge sit livsværk.

Ikke desto mindre ser Peter Vejlgaard mange fordele ved nu at have adgang til både kolleger andre steder på kloden, men også at have mulighed for at møde nogle af de virksomheder og ejere, som EY i forvejen har kontakt til.

”Vi går ikke og træder nogen over tæerne, men man fornemmer et stort ønske om at hjælpe hinanden ikke blot på tværs af landegrænser, men også mellem de forskellige afdelinger. Der er ikke tale om den gammeldags silotankegang, hvor man sidder og værner om sine kunder,” siger han.

Konkurrencepræget marked

Især de senere år har flere af de hjemlige og skandinaviske rådgivere på M&A-scenen i stigende grad mærket presset fra især internationale aktører, der ofte kan tilbyde fonde og virksomhedsejere nogle helt andre kompetencer, end eksempelvis en nordisk bank kan mønstre.

Derfor har spillere som blandt andet Alantra, Raymond James, William Blair og en række andre de senere år snuppet mandater for næsen af lokale aktører, da det er lykkedes dem at overbevise sælgerne om, at de har en markant dybere viden og erfaring inden for særlige sektorer, som kan være svært at matche for en lokal aktører, der ofte skal favne bredt.

Det sås blandt andet, da William Harris solgte Fitness World for FSN Capital, Raymond James stod for salget af Conscia til Nordic Capital, mens Alantra solgte Caljan til Latour.

Det er netop i den ophedede kamp om især transaktioner i mellemsegmentet, at de udenlandske rådgivere ofte har held til at overbevise sælgerne om, at de både har større erfaring med en speciel sektor og langt bedre kontakter til eksempelvis industrielle spillere.

2020 har dog især sat en streg under, at der på børssiden fortsat er et enormt marked for transaktioner, når danske virksomheder eksempelvis skal polstre sig yderligere eller skaffe kapital til opkøb. Netop det marked var sidste år en guldgrube for især Danske Bank og Nordea, mens andre spillere som SEB og Handelsbanken stort set er forsvundet her.

 

Læs mere

Uro i kulissen i kølvandet på milliardhandel  

Her er landets førende M&A-advokater

Accura henter topadvokat hos rival

Profiler forlader førende advokathus  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond