Danske-Bank-branch-HIGH-RES

Redaktørens analyse

Sort september for Danske Bank. Hvor stor bliver udrensningen?

I sidste halvdel af september kommer Danske Banks bestilte rapport om hvidvaskaffæren. Det er svært at se, hvordan topchef Thomas Borgen kan overleve som topchef. Men hvem skal afløse ham – og hvad med formand Ole Andersen?

September kan meget vel blive den sværeste måned i Danske Bank, siden finanskrisen var i sit mørkeste hjørne. For ender måneden med en mere eller mindre frivillig exit for Thomas Borgen som følge af hvidvasksagen, så er der tale om en nærmest historisk fyring af en i øvrigt succesfuld topchef i Danmarks største bank.

I disse dage er det svært at se, hvordan Thomas Borgen kan overleve som topchef. Han er under internt pres i banken, Socialdemokratiet angriber offentligt hans person, der er sager på vej fra SØIK, og sagens kerne, hvidvasksagen i Estland, rummer stadig en række ubesvarede spørgsmål om, hvad Thomas Borgen vidste og ikke vidste om hele affæren.

Det handler mest om fakta. For Thomas Borgens ansvar for den aktuelle afdeling i Baltikum frem til udnævnelsen i 2013 gør det uhyre vanskeligt for bestyrelsesformand Ole Andersen at fastholde ham som topchef. Selv om Danske Banks millionrapport fra advokathuset Bruun & Hjejle måtte frikende ham for ansvar, vil omverdenen tale om rapporten som bestilt arbejde, og derfor vil presset på Thomas Borgen og Ole Andersen være uforandret. Og der er en betydelig risiko for, at der sidenhen vil komme nye informationer frem, som vil føre til ny kritik af rapporten, der igen vil svække toppen af banken.

Danske Bank selv bekræfter i en skrivelse til deres bankkunder, at der kommer en advokatundersøgelse i september(Kilde: Danske Banks mobilbank)

Selv hvis rapporten siger, at der simpelthen intet er at komme efter, vil det være vanskeligt for Ole Andersen at fastholde Thomas Borgen. For hans navn er blevet så slidt det seneste års tid, at han uanset sin dygtighed som bankmand er blevet en belastning for Danske Bank.

Hvem kan afløse?

Samtidig tales der så småt om uro og intern positionering i Danske Banks chefgruppe, så det vil nok ikke være dumt at rydde op nu, selv om den 54-årige Thomas Borgen på papiret har mange gode år i sig. Ole Andersen står derfor over for et meget vanskeligt valg: Hvem skal afløse Thomas Borgen?

Der kan søges efter en kandidat både internt og eksternt. Efter en krise som den aktuelle er et naturligt valg at gå efter en ekstern profil. Men der er ikke mange at vælge imellem – og finder man én hos en af konkurrenterne, vil man skulle vente mange måneder på at frigøre ham/hende fra kontrakten.

Den mest oplagte synes umiddelbart at være Nykredits Michael Rasmussen, der set fra et investorperspektiv vil være det helt rigtige valg. Han er kendt som en ekstremt dygtig bankmand, har fokus på drift og omkostninger og er måske begyndt at kede sig lidt i Nykredit, efter at kapitalsituationen er kommet på plads, og en børsnotering er lagt i graven.

Men han er ikke den dygtigste til at kommunikere – og det ser måske heller ikke så godt ud, at han kommer fra Nordea, skifter til Nykredit i 2013 og så rykker til Danske Bank i 2018/19.

Dog vil en Michael Rasmussen på posten løse et andet kildent problem for sektoren. For der er brug for en ny formand for den indflydelsesrige brancheorganisation Finans Danmark, når Michael Rasmussen har siddet to år i december – og så er det traditionen tro tid til at skifte ud. Men Jyske Banks Anders Dam vil ikke, Nordea er ude af kabalen på grund af exitten til Finland, og Danske Bank har sendt sin nummer to, Tonny Thierry-Andersen, ud i kulden. Så der er kun Borgen til at overtage, men selv om han  bliver i banken, er det næppe tilrådeligt at tage den politisk udsatte post, når han i den grad har været under kritik i hvidvasksagen. Det kan smitte af på alle de andre banker i brancheorganisationen.

Er Henrik Poulsen et bud?

En anden mulighed for Ole Andersen er at søge efter en profil uden for bankverdenen. Oplagt er Henrik Poulsen, topchef for Ørsted. Men historien skræmmer. For sidst da Danske Bank valgte en topchef uden bankerfaring, endte man med Eivind Kolding, der trods en årrække i bankens bestyrelse floppede som topchef og ganske uhørt blev fyret efter bare halvandet år på posten.

Den tredje mulighed er at se internt i Danske Bank, men her er der heller ikke meget at vælge imellem. Det bedste bud er og bliver Jacob Aarup-Andersen, der er chef for wealth management i banken. Han kommer fra en stilling som CFO og må derfor formodes at have et ret godt kendskab til bankens situation, desuden er han kendt for at have en overordentlig skrap hjerne. Men kritikere peger dog på, at han ikke har den store erfaring med bankkunder – og har måske ikke tung ledererfaring nok til den tunge post. Så det trækker ned. Men uanset hvad, er han nok det mindst ringe alternativ, medmindre Ole Andersen og den øvrige bestyrelse har gemt et es i ærmet.

Danske Banks bestyrelsesformand er dog også nødt til at overveje sin egen position. For Ole Andersens rolle i hvidvasksagen kan meget vel også blive eksponeret som uheldig. Og kan han så fortsætte som formand?

Én ting er imidlertid sikker, Ole Andersen og Thomas Borgen kan næppe gå på én gang, for det vil skabe for stor usikkerhed blandt investorerne og de vigtige ratingbureauer. Og det kan ramme banken på lånevilkår og så videre, og det ønsker man ikke. Derfor kan et scenario være, at Ole Andersen går til forårets generalforsamling og bliver erstattet af  Jens Due Olsen.

Jo, det er i sandhed en sort september, der venter Danske Bank.

 

LÆS MERE

Hvem overtager Danske Bank, hvis Borgen mister jobbet?

Her er Danmarks mest pressede topchefer

Derfor er ambitiøs Mærsk-direktør fortid 

Førende headhuntere vender ny organisation ryggen

Bejlere kæmper for at overtage verdens største headhunter

Her er Danmarks førende headhunter

Nye regler sætter headhuntere på hård prøve