bog 30 web

Lifestyle

Sportens verden som udgangspunkt 

Hvilke profiler findes der inden for eliteidrætten? Og kan man lære af talentudvikling fra sportens verden i erhvervslivet? Få svaret i denne uges boganmeldelse. 

En række elitesportsfolks personlige fortællinger er bogens udgangspunkt, der i al sin enkelthed beskriver, at vi mennesker har forskellige motivationsprofiler. Nogle har en indre drivkraft og vil gerne forfine eller udvikle deres faglige felt, mens andre drives af ydre mål og belønninger. At forstå denne forskel er afgørende for, at man som talentudvikler eller leder faktisk opnår det, der er målet med talentudvikling.  

Forfatterne går grundigt til værks og trækker fint de teoretiske tråde med igennem bogen, så læseren får en oplevelse af, at der er god substans i konklusionerne. De personlige beretninger giver emnet et tvist og gør bogen til mere end blot en fagbog – den smager lidt af biografi. 

Forfatterne har valgt sporten som udgangspunkt. Et indlysende valg, når man som Mads Davidsen kommer fra denne verden. En verden, der meget eksplicit arbejder med talentudvikling. Forfatterne skriver i deres begrundelse for valget, at bogens pointer snildt lader sig overføre til andre sammenhænge, hvor talentet er en medarbejder i en virksomhed eller skoleelev. De bruger samtidig en hel side på sproglige analogier, der skal retfærdiggøre, at også folk, der ikke er interesserede i sport, kan forstå analogien mellem motivation i og uden for sportens verden. Det var lige der, jeg blev i tvivl om, hvorvidt forfatterne selv var i tvivl. 

På den positive side skal nævnes, at forfatterne holder historien helt ren. Vi er kun i sportens verden – i samtlige af bogens eksempler. Det gør den til et rigtig godt og relevant værktøj for mennesker, der arbejder med talentudvikling inden for sport. 

Læser man bogen som en ledelsesbog for erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner, skal man selv være god til oversættelsen og vil være hjulpet af, at have indsigt i de teorier og metoder, der anvendes i bogen.  

Fakta

Når talent forpligter

Af Mads Davidsen og Helle Hedegaard Hein

Forlag: Gyldendal Business

Sideantal: 300

Pris: 350 kroner

ISBN-13:9788702192087

4 af 6 stjerner

Talent – tillært eller medfødt 

Bogens kapitel 2 gennemgår en række forskellige nedslag i talentlitteraturen. Er talent medfødt eller et resultat af målrettet træning. Uanset standpunkt spiller indsatsen en rolle. En målrettet og vedholdende indsats kræver motivation.  

I kapitel 3 kommer vi således tættere på emnet motivation. Den ydre og den indre motivation forklares. Dette er et meget centralt budskab at forstå, for det er netop her, man som talentudvikler kan fejle – ved ikke at forstå talentets drivkraft. 

Arketypeteori 

Den viden, der er opbygget i bogen første halvdel, sættes fint ind i Helle Hedegaard Heins arketypeteori med fire arketyper:  

  • Primadonnaen 
  • Den ekstroverte præstationstripper 
  • Den introverte præstationstripper 
  • Pragmatikeren  

De fire arketypers primære og sekundære drivkræfter beskrives. Det er ganske tilgængeligt. Men i bogens sidste to kapitler oplever jeg, at mange begreber slører historien. Måske fordi vi bliver i sportens verden, og begreber som ’præstationsmål’ og ’superkick’ let lader sig relatere hertil, men er lidt sværere at få hold på, hvis man vil anvende tilgangen i en forretningsmæssig kontekst. 

Hvad er læringen 

Konklusionen er dog helt relevant, uanset hvor talentudvikling eller ledelse finder sted. Det er vigtigt at forstå motivationsprofilen hos de talenter, man som talentudvikler eller leder arbejder med. Hvis vores motivationsarbejde taler til en forkert drivkraft, kan meningsløshed opstå – eller man kan miste talentet, fordi de søger andre græsgange eller helt dropper sporten/faget. 

En faldgrube, som jeg vil slutte af med at fremhæve, er, at lederen skal være bevidst om, at de talenter, man arbejder med, kan motiveres af noget andet end en selv.  

 

Af Tina Ebler, Hildebrandt & Brandi, te@hildebrandtbrandi.com 

 

LÆS MERE

Bliv en succes med forståelse af netværk

Sådan skabes tillid i organisationen

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri 

Boganmeldelse: Brug helt ny rekrutteringsform

Det gode match – der skal mere til end talent og intelligens