kampen om frem

Kultur

Boganmeldelse: Kampen om fremtidens kunstige intelligens

Thomas Terney har skrevet bogen ’Kampen om fremtiden’, der afmystificerer begrebet kunstig intelligens og samtidig giver et indblik i, hvordan kunstig intelligens vil påvirke vores hverdag. Bogen er anmeldt af Daniel Omann Gru fra Hildebrandt & Brandi 

For mange er kunstig intelligens et diffust begreb, og man kan have tendens til at sætte kunstig intelligens lig med robotter. Men hvad er kunstig intelligens, og er det et nyt begreb?

Udtrykket kunstig intelligens blev første gang brugt i 1955 af John McCarthy, der beskrev kunstig intelligens som: ”Kunstig intelligens er videnskaben og ingeniørkunsten at lave intelligente maskiner, især intelligente computerprogrammer”.

Så langt, så godt, men det bliver man nødvendigvis ikke klogere af.

Thomas Terneys beskriver begrebet kunstig intelligens som jordnær og letforståelig. Der er mange fordomme om, at robotter og kunstig intelligens overtager verden, men er det noget, vi skal frygte?

En af bogens vigtigste pointer er, at kunstig intelligens hverken er godt eller skidt – det kommer an på, hvordan det bliver anvendt i praksis.

En anden af bogens vigtige pointer er, at så snart kunstig intelligens virker, så kalder vi det ikke kunstig intelligens mere. Kunstig intelligens er med andre ord allerede en stor del af vores hverdag, vi kalder det blot ikke kunstig intelligens.

Kampen om fremtiden

Af: Thomas Terney

Forlag: Gyldendal Business

Sprog: Dansk

Antal sider: 203

Pris: 300 kroner

ISBN13: 9788702269277

5 stjerner

Thomas Terney formår at forklare meget praktisk, hvad kunstig intelligens er, og hvordan det fungerer, og som læser oplever man en række ahaoplevelser og afmystificeringer i løbet af bogen.

En lang række virksomheder er i dag grundlagt på et fundament indeholdende kunstig intelligens. Virksomheder som Google og Amazon anvender konstant kunstig intelligens til for eksempel at analysere data om kunder for at kunne tilbyde de rette produkter til de rette mennesker. Hvor mange gange har vi ikke oplevet, at reklamer på Facebook er meget målrettet én som forbruger?

Hvad med etik?

Noget, der drøftes meget i forbindelse med kunstig intelligens, er etiske problemstillinger.

Bogen kommer også meget kort omkring etiske problemstillinger. Dog kunne man godt savne, at dette blev bedre uddybet.

Forestil sig scenariet, hvor en selvkørende bil er ved at køre galt. Bilen har to muligheder: At køre en lille pige over eller undvige ved at køre op på fortovet og ramme en ældre pensionist? Hvad vil kunstig intelligens gøre i dette tilfælde?

Der er en lang række etiske dilemmaer, der bør blive diskuteret, men bogen fokuserer meget på det praktiske, og hvad kunstig intelligens er og kan, men mangler lidt nuancer om det etiske.

God praktisk fortælling

Mennesker er af natur ofte bange for det, de ikke forstår, men med bogen ’Kampen om fremtiden’ får man til sidst et nuanceret billede af, hvad kunstig intelligens er.

Derfor har bogen også sin berettigelse og kan med fordel læses af alle, da både ansatte og virksomhedsledere har behov for mere viden om kunstig intelligens til at afmystificere de mange herskende fordomme.

Jeg giver bogen 5 af 6 stjerner for en god praktisk fortælling om kunstig intelligens og kampen om fremtiden.

 

Læs også

Sådan kan ledelse løfte danske lokalområder

Økonomer kan også tage fejl

En let introduktion til digitale valutaer

Hvordan glemte vi at leve et meningsfuldt liv?

‘Fuck it, ship it’ er mere end et one-night stand