Sophia Amoruso web

Lifestyle

Hun skabte USA’s hurtigst voksende detailsucces

Bogen er en skildring af en ung piges liv fra ludfattig anarkistisk friganer, der var fast besluttet på at smadre systemet nedefra, til succesfuld og velhavende forretningskvinde, der føler sig lige så hjemme i et bestyrelseslokale som i et prøverum. Det hele på bare otte år. En fascinerende fortælling med god underholdningsværdi. Men også meget mere end det.

Af Tina Ebler, Hildebrandt & Brandi, te@hildebrandtbrandi.com

Lad det være sagt med det samme, da jeg fik bogen i hånden tænkte jeg: Ikke endnu en selvhjælpsbog til kvinder, der gerne vil være rige hurtigt. Men heldigvis blev jeg glædeligt overrasket.

Bogen er historien om Nasty Gal Vintage, der startede med salg af brugt tøj på e-bay og har været USA’s hurtigst voksende detailhandelsvirksomhed. Den er fortalt af Sophia Amoruso, der som 22-årig startede firmaet i sit soveværelse, fordi hun som introvert ville have et job, hvor hun ikke skulle være sammen med andre, men som nu er midtpunktet for virksomhedens mange ansatte.

Gamle dyder i et digitalt univers

Pakket ind i Sophia Amorusos liv er bogen en beskrivelse af en iværksættersucces, der bygger på gamle dyder som passion, ihærdighed, omhu, sparsommelighed, hårdt arbejde og et skarpt blik for kundernes behov. Men forfatteren er også digital indfødt, og succesen tager udgangspunkt i en meget ihærdig og klog anvendelse af sociale medier.

”Jeg svarede også på hver eneste kommentar, der dukkede op på min side (på det sociale medie Myspace, red.). Det virkede bare som det rigtige at gøre. Mange virksomheder bruger millioner af dollars på at få greb om de sociale medier, men jeg brugte bare min mavefornemmelse og behandlede min kunder, som var de mine venner.”

Hun sørger for, at kunderne får en oplevelse, der er værd at dele – for delingerne skaber nye kunder.

Sophia Amoruso har stadig fingeren på kundernes digitale puls og har selv som CEO en helt unik forståelse for, hvor virksomheden skal bevæge sig hen.

#GIRLBOSS

Sophia Amoruso

Gyldendal Business (2017)

Sider: 256

Sprog: dansk

Pris: 299,95 kroner

ISBN-13: 9788702216806

4 af 6 stjerner

Den vigtige læring

Hun har ikke en lang uddannelse, men betragter sin udvikling sammen med Nasty Gal som sin MBA. Hun lærer, mens hun handler, og det giver nogle fine refleksioner, der måske kan synes indlysende, men som vi alle har godt af at huske på.

I det lidt større perspektiv deler Sophia Amoruso sine erfaringer i forbindelse med blandt andet indkøb til virksomheden, valg af investorer og personaleledelse. Gode betragtninger, der afspejler de tidligere nævnte dyder. Hun er i mange tilfælde kompromisløs og oplever, at det giver bonus.

Alt dette er der skrevet mange bøger om, med det, der gør det interessant i denne bog, er, at Sophia Amoruso evner at servere det hele indpakket i ærlige og selvironiske fortællinger fra sit liv.

Hun kommer med mange gode råd til os læsere, som hun konsekvent gennem bogen kalder #Girlbosses. Målgruppen vil derfor være (yngre) kvinder. Ærgerligt, for den kunne helt sikkert også inspirere mænd.

Hun opfordrer til, at vi fjerner blikket fra resultaterne og slutmålet, for det slører blikket på vejen og giver en oplevelse af at fejle. I stedet skal man kaste sig ud i det med mål om erfaring, perspektiv og viden – og at skabe en verden for sig selv. Verden ligger parat foran dig, skriver hun, klar til at blive udforsket og formet af dig.

En letlæst bog med en god historie, der husker én på, at succes kræver hårdt arbejde og passion.

 

LÆS MERE

Boganmeldelse: Få hele historien bag kontroversielt opkøb

Boganmeldse. Fremtidens lederskab er feminint

Boganmeldelse: House Of Cards på Frederiksberg

Boganmeldelse: Diskret nordjysk erhvervskoryfæ

Boganmeldelse: “Sex, sladder og stress i organisationer”