I dette tilfælde, fordi Morten Albæk som person skiller vandene. Han optræder på forskellige medieplatforme og foredragsturneer og er aldrig bleg for at dele sin yderst velartikulerede mening om dette og hint iført håndsyede sko og tilbageslikket hår. I en jantelovspræget kultur må det nødvendigvis fra tid til anden slå gnister og føre til hurtige slutninger.
Albæk har siden bogen ’Generation fucked up’ fra 2011 haft en fantastisk evne til at aflæse sin egen tid, mennesker og samfund og spidst hudflette, hvad han så.
I sine seneste bøger har Albæk fokuseret på det moderne menneskes gebærden i livet. Albæks gennemgående tema har været, at hvis vi tør selvindsigten og med ærligheden som et draget sværd tager kampen op med vores misforstående perspektiver på livet og os selv, så er der faktisk meget at hente.
Fucked up selvindsigt
Hvis man holder sin egen bias i stramme tøjler og giver bogen – og Morten Albæk – mulighed for at forklare sig, er der meget fornuft og indsigt at hente i ’Falske sandheder i livet’.
Bogens udgangspunkt er, at vi mennesker har en fantastisk evne til at besværliggøre vores vej i livet ved at indbilde os selv falske slutninger på centrale teser i livet. Og det i en grad, så de ophøjes til generelle sandheder i bedste køleskabsmagnetsfilosofi: ’Man skal elske sig selv, før man kan elske andre’ eller ’succes gør dig lykkelig’.
Bogen er bygget op omkring ti af disse falske sandheder, som Morten Albæk selv har erkendt, har været en del af ham og ligget hans liv til last. Selvransagelsen sker gennem en moderne sårbarhed, hvor forfatteren deler historier og tanker fra eget liv.
Modslutningen til den falske sandhed finder Albæk i statistik og store tænkere. Hvert af de ti kapitler er således tildrysset med seneste opgørelser, undersøgelser og forskning, perspektiveret op mod Kirkegaard, Løgstrup og Decartes rundet af med lyriske henvisninger i et spænd fra Morten Nielsen til Yazz.
I og for sig er der intet nyt i at prøve kræfter med sin selvindsigt. Selv de gamle grækere beskæftigede sig lystigt med dette. Men Morten Albæk evner ved netop at bruge sin egen personlighed at sætte ny strøm til gamle pointer.
Velkommen til Albæk-land
Opskriften bliver dog i længden lidt ensformig. Morten Albæk har en fremragende evne til at gøre de tungeste filosoffers tanker om livets store spørgsmål nærværende og tilgængelige. Men sprogligt minder bogen mere om et foredrag. Det giver tempo, men trods tal og filosofiske betragtninger virker det nogle gange lidt for hastigt i forhold til omfang og tyngde af de emner, der tages op til revision.
De valgte ti falske sandheder har været vigtige for Morten Albæk. Vi guides som læsere ikke videre til at forstå, hvordan vi finder vores egne falske sandheder, og hvordan vi tager kampen op mod dem. Det gør, at sammenfaldet mellem bogen og personen Morten Albæk er meget stort. Som læser føler man sig nok inviteret ind i hans liv og levned. Men den stramme styring afgiver dog en metallisk smag af kontrol, i forhold til hvad vi som læsere må kende til om personen Morten Albæk.
Samlet set udfordres bogen af sine egne største forcer: dens tilgængelighed og den personlige vinkel.
Det ændrer dog ikke ved, at bogen både er underholdende, tankevækkende og hurtig læst. Hvis Morten Albæk er for støjende en person at have i nærheden af sin egen selvindsigt, så er der flere andre nutidige udgivelser om samme emne med samme filosofiske forankring. Vores egen navlepilleri er åbenbart et givtigt marked.
Af Olav Vorup head of people skills, Maersk Training Denmark A/S
Falske sandheder i livet – Om at erkende, hvem du er og ønsker at være
Af: Morten Albæk
Forlag: Gyldendal, 2022
Sprog: Dansk
Sideantal: 240
Pris: 300 kroner
ISBN13: 9788702316407
Stjerner: 4 af 6
Af Olav Vorup, head of people skills, Maersk Training Denmark A/S
Læs mere
Få afmystificeret AI med suveræn lærebog
Sådan lærer du selv at leve bæredygtigt
Stærk bog om innovation i den offentlige sektor
Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen
Hvordan skaber man en karriere efter de 50
Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?
Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance
Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse
Sådan skal fremtidens arbejdsplads være
Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg
Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet
Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester