Jacob Schlawitz, adm. direktør i Max Matthiessen, har ansat Jon Lieberkind som direktør i Danmark.

Inside story

Fremadstormende finanshus opruster i Danmark – kendt pensionsprofil bliver direktør

Med kapitalfonden Nordic Capital i ryggen lægger svenske Max Matthiessen an til en offensiv i Danmark. Efter to mindre opkøb opruster Max Matthiessen nu med en dansk direktør, der tidligere stod bag pensionsudfordrer og har en fortid i storbanker. To opkøb er på trapperne, siger den nye danske direktør.

Et våbenkapløb er i gang mellem tre yderst kapitalstærke pensions- og forsikringsmæglere.

Med milliarder i ryggen fra kapitalfonde som Nordic Capital, TA Associates og KKR vil mæglerhusene Söderberg & Partners, North og Max Matthiessen have støvsuget det danske marked for pensions- og forsikringsmæglere inden for få år.

Indtil videre har Söderberg & Partners og North taget teten med et væld af opkøb, hvilket i Norths tilfælde førte til, at kapitalfonden Polaris kunne sælge mæglerhuset, bare to et halvt år efter at man stiftede mæglerhuset sammen med administrerende direktør Lars Gundorph, for over 2 milliarder kroner til den internationale mægler Howden Insurance.

Manges øjne har derfor været rettet mod svenske Max Matthiessen, der har den store nordiske kapitalfond Nordic Capital i ryggen.

Med et nyligt opkøb af Pensionsselskabet og Stockrate tog Max Matthiessen det første skridt ind på det danske marked, mens Max Matthiessens ejer, Nordic Capital, sidste år opkøbte det store danske forsikringsagentur, Riskpoint, for knap 2 milliarder kroner.

Max Matthiessen lægger dog ikke skjul på, at ambitionerne er til mere i Danmark. Og efter de to første opkøb tager Max Matthiessen nu endnu et skridt i Danmark med ansættelsen af en dansk direktør.

Til at lede offensiven i Danmark har Max Matthiessen ansat Jon Lieberkind. Den nye danske direktør er især kendt for at være medstifter af pensionsudfordreren Grandhood, der forsøgte at udfordre den etablerede pensionsbranche ved at levere pensioner til dem, der ikke har en pension, for eksempel små selvstændige og ansatte i helt små virksomheder. Jon Lieberkind har desuden en fortid i Bank of America og Merrill Lynch.

Hos Max Matthiessens får Jon Lieberkind nu til opgave at opbygge en finansiel platform til små og mellemstore virksomheder, som samtidig kan tage konkurrencen op med Söderberg & Partners og North.

”Det er en styrkelse af vores organisation. Jon skal hjælpe os med at ekspandere vores planer, skabe vores platform og den koncern, vi vil have i Danmark,” siger Jacob Schlawitz, administrerende direktør i Max Matthiessen.

Jon Lieberkind fortæller, at han ser et klart lighedspunkt mellem sin tid i Grandhood og den nye rolle i Max Matthiessen.

”Alle kender Max Matthiessen i Sverige, men Max Matthiessen er måske ikke så kendt i Danmark endnu. Jeg kender området, og jeg kender denne her udfordrerrolle, fordi det på mange måder også var den, jeg havde med Grandhood,” siger Jon Lieberkind, der bliver en del af Max Matthiessens globale ledelse og en del af selskabets investeringskomité.

”Min opgave bliver at sætte Max Matthiessen på landkortet i Danmark. Vores ambition er ikke nødvendigvis at blive størst i Danmark, men at blive den bedste rådgiver inden for forsikring, pension, kapitalforvaltning og formueforvaltning.”

Vil købe mæglere, agenturer og forvaltere

Både Söderberg & Partners, North og Max Matthiessen har strategier, der lægger op til at nedbryde murene mellem den klassiske business-to-business forsikrings- og pensionsmægling og privat formueforvaltning, der i dag domineres af bankernes private banking-afdelinger.

Derfor er det både bankernes og forsikringsselskabernes kunder, som de tre selskaber har på sigtekornet. Det gælder især de små og mellemstore virksomheder, som er den største virksomhedsgruppe i Danmark.

”Ambitionen er at være den førende finansielle platform i Norden. Vi skal kunne servicere kunden 360 grader. Så strategien er at være stærk på både life og non-life og skabe en fuld finansiel platform, hvor vi leverer samtlige finansielle ydelser bortset fra klassisk bankdrift,” siger Jon Lieberkind.

Konkurrenterne Söderberg & Partners og North har i flere år markeret sig med en række opkøb. Senest har Söderberg & Partners købt den globale forsikringsmægler Lokctons danske pensionsforretning, mens North har foretaget mere end ti opkøb siden stiftelsen for bare to og et halvt år siden.

Derfor er Max Matthiessen bagud på point i Danmark, men det skal en række opkøb lave om på.

”Vi kommer til at foretage flere strategiske opkøb. Vi har allerede købt en agent, Pensionsselskabet, samt Stockrate, som er en formueforvalter. Vores mantra er, at vi køber kun gode selskaber. Vi køber ikke problemer. Og vi har ingen ambitioner om at blive størst, men at blive de bedste,” siger Jon Lieberkind.

De første opkøb er på vej

Max Matthiessens nye danske direktør vil ikke sætte tal på, hvor mange opkøb Max Matthiessen har som ambition at foretage. Men de næste er på trapperne, siger han.

”Ambitionen er at have to opkøb på plads inden sommeren. Hvis de to lander, har vi faktisk en konkurrencedygtig platform at gå i markedet med,” siger Jon Lieberkind, der heller ikke vil afsløre, hvilken type af virksomheder Max Matthiessen lige nu forhandler om at købe.

”Vi kigger både på mæglere og agenturer, både inden for livsforsikring og skadesforsikring. Vi har også kun Stockrate på formueforvaltning, så det er naturligt at se på, hvordan vi kan styrke det værditilbud yderligere,” siger han.

Max Matthiessen er dog, siger Jon Lieberkind, mere kræsen end konkurrenterne.

”Vi er meget selektive og kræsne. Vi køber ikke alt med en puls. Vi køber kun gode selskaber. Vi vil hellere købe færre, men gode selskaber end at købe mange mindre gode selskaber,” siger Jon Lieberkind.

Af den grund har Max Matthiessen også sagt nej til at byde på selskaber, der i stedet er endt i hænderne på konkurrenterne.

”Hvis man følger markedet tæt, vil man også kunne udlede, at vi har sagt nej til nogle muligheder. Det har vi, dels fordi det har været for dyrt, dels fordi noget har været for meget en rodebutik,” siger Jon Lieberkind.

Flere oplagte opkøbsmål

Mens Deloitte Pension Management officielt er til salg, peger flere kilder i branchen på, at et andet oplagt opkøbsmål er RTM, der er et af landets største danskejede mæglerhuse.

RTM har de senere år formået at øge omsætningen betragteligt. I 2022 rundede omsætningen således 61 millioner kroner fra 53 millioner kroner året forinden. Kigger man fem år tilbage, lød omsætningen på blot 37 millioner kroner.

Knap så eksplosiv har indtjeningen dog været. Over en femårig periode er det således kun lykkedes RTM at øge resultatet før skat fra 1,8 millioner kroner til 3,1 million kroner.

RTM’s ejer, stifter og administrerende direktør, Leif Rexen, har dog tidligere afvist, at han har planer om at sælge mæglerhuset.

”Vi er ikke i spil. Vi elsker at være den største danske selvstændige mægler, der kan gøre, hvad vi har lyst til uden at spørge nogen. Det er en fantastisk fornemmelse,” sagde Leif Rexen til InsideForsikring i september sidste år.

 

Læs mere

Deloitte har sat pensionsmægler til salg

International forsikringskæmpe køber North

Købstædernes Forsikring trækker sig ud af kæmpeaftaler med Söderberg og WTW

Mæglerhus indleder storstilet angreb på pensionsområdet

Svensk finanskæmpe går i direkte konkurrence med APC-ejer og North

Partnere sælger forretningsben til kapitalfonds mæglerhus

Stor pensionsmæglerhandel kan gå to veje for stifter