danboligleder

Leder

Velkommen til InsideBusiness #38

Landets pensionskasser har gennem årene postet milliarder i danske venturefonde med henblik på at sikre de hjemlige virksomheder adgang til kapital. Nu viser det sig imidlertid, at en stigende del af de mange milliarder går uden om dansk erhvervsliv.

Vi går i denne uge tæt på den danske venturebranche, der gennem årene har hentet milliarder hos landets pensionskasser. De penge skulle blandt andet gå til at understøtte danske virksomheder i deres jagt på kapital, men gennem årene er flere og flere af venturefondenes penge gået uden om de danske virksomheder til fordel for selskaber i udlandet.

Vi ser nærmere på udfordringen, der vækker bekymring hos både Dansk Industri og Dansk Iværksætterforening.

I sidste uge måtte britiske Montagu endegyldigt kaste håndklædet i ringen og erkende, at de ikke får solgt ejendomsselskabet Deas i denne uge. Vi går bag kulissen i den opsigtsvækkende salgsproces og løfter –takket være en række fortrolige tal – sløret for, hvorfor den svenske kapitalfond Adelis i ellevte time trak sig fra de fremskredne forhandlinger.

Vinderne i denne uge er pensionsbranchen personificeret ved Forsikring & Pension, FSN Capital, mens taberne er Danske Bank med møgsagen og PFA, der misser et stort frasalg.

Ugens Insider er de vovede iværksættere bag Next Forsikring, som kaster sig direkte ind i konkurrencen med Topdanmark, Tryg, Alm. Brand og Gjensidige samt en perlerække af succesfulde forsikringsselskaber uden synderlige afkastkrav. Vi ser også nærmere på ejendomsmæglernes mulighed for at blive formidlere af realkreditlån. Gode ser deres chancer ikke ud, for erhvervsminister Brian Mikkelsen vender tommelfingeren nedad.

Vi kårer også Danmarks bedste kapitalfond og beskriver, hvordan staten er i gang med et nyt udsalg af selskaber. Det har også handlet om Danske Bank og Nordea i denne uge. For Danske Bank nærmer sig med overraskende fart Nordens største bank målt på udlån. Spørgsmålet er, om Danske Banks lånepolitik er for optimistisk i de øvrige nordiske lande.

I kulturhjørnet anmelder vi bogen “Om følelsesmæssig intelligens”, der handler om at forstå følelsesmæssig intelligens for at blive en bedre leder, og det har vi nok alle sammen behov for.

God læselyst

Morten Johnsen & Peter Nyholm

Få spændende erhvervshistorier fra InsideBusiness i din mailboks to gange om ugen. Bliv abonnent her