ørsted

Leder

Velkommen til InsideBusiness #29

Salget af børsnoterede Ørsteds elforretning kan blive en giftig sag. For hvordan fås den bedste pris på en forretning, når politikerne på forhånd har planer om at udelukke en række kontroversielle købere? Læs også om tandlægekæder, ny EY-direktør, svage aktier på First North og meget mere i InsideBusiness #29

Når Ørsted om kort tid skal forhandle med potentielle købere om at sælge sin elforretning med selskabet Radius som den absolutte juvel, bliver der tale om en yderst vanskelig balancegang.

På den ene side står man nemlig med en ejer i form af de danske politikere, hvoraf nogle har planer om at spænde ben for en række forskellige købere, herunder kinesere og kapitalfonde. Og på den anden side har man selskabets mange tusind aktionærer, der for alt i verden vil have den højest mulige pris.

Og skal staten overhovedet fortsætte med at eje Ørsted, når man efter frasalget af elforretningen ikke længere har noget som helst med dansk infrastruktur at gøre, men i stedet er et selskab, der sætter vindmølleparker op overalt i verden?

Vi fortsætter tillige afdækningen af de vanskelige forhold på minibørsen First North, hvor blot to af otte af de nyere selskaber har haft værditilvækst. Denne uges insider er den nye direktør for EY, Torben Bender, der bebuder et revisions- og rådgivningshus, som er langt mere i offensiven, end vi før har set. Det handler om at tiltrække de rigtige eksperter og team, og nye opkøb udelukkes ikke.

Tandlægekæder under pres

Desuden ser vi udviklingen på tandlægemarkedet, som er præget af et opgør med ejerstrukturerne. Kæder ejet af kapitalfonde vinder frem, mens tandlægerne nu har fundet deres ben at stå på i form at et modangreb bestående af andelslignende kæder. Hele branchen er imidlertid ekstra presset på grund af lavere offentlige tilskud og især den største kæde, Tandlægen.dk, har meget røde tal at fremvise.

Tidligere kommunikationschef i Ørsted og Nets Karsten Anker Petersen revser i denne uge de mange eksperter, der altid står parat med en holdning til, hvorvidt en virksomhed er solgt for billigt eller for dyrt.

Vi har i denne uge også haft fokus på udviklingen i bankerne, hvor alle spændt betragter udviklingen i Danske Banks svære hvidvasksag. September bliver helt skelsættende for banken, og formand Ole Andersens handlerum er meget begrænset. Der er desuden en artikel om et af de pengeinstitutter, der virkelig har vind i sejlene i en svær tid. Direktør Klaus Skjødt fra Sparekassen Kronjylland satser på opkøb, nye filialer og fortsat vækst.

Vi ser endvidere nærmere på, hvordan flere af landets store banker i stigende grad opkræver gebyrer fra virksomheder, der vil åbne en erhvervskonto. Bankerne forklarer de nye gebyrer med stigende udgifter til blandt andet hvidvask, men hos Håndværksrådet er man kritisk over for den forklaring.

Denne uges kultur er en anmeldelse af ledelsesbogen ’Return of the Vikings – Nordic Leadership in Times of Extreme Change’, som vores anmelder finder noget skuffende.

 

God læselyst!

InsideBusiness-teamet