ole andersen

Redaktørens analyse

Danske Bank-formanden har et forklaringsproblem – opdateret 16/3

Det skulle have været en sejrsgang for bestyrelsesformand Ole Andersen til Danske Banks generalforsamling på torsdag. Men nu skygger en ærgerlig sag for formanden og for topchef Thomas Borgen.

Der er for en gangs skyld ingen vrede aktionærer, som foreslår mere eller mindre besynderlige ændringer af Danske Banks vedtægter til denne uges traditionsrige Danske Bank generalforsamling på torsdag.

I stedet er der rekordoverskud og 20 mia. kr. i udbytte og tilbagekøb af egne aktier på tapetet. Det kunne være intet mindre end en festdag for Danske Bank, der trods alt har været del igennem siden 2009, inklusive en nærdødsoplevelse under krisen og håndteringen af et pinligt kæmpelån fra staten.

Alligevel kommer en træls sag til at betyde flere bortforklaringer fra talerstolen. For det er ikke lykkedes bankens ellers driftssikre kommunikationsafdeling at lægge hvidvasksagen fra Estland død. Dygtigt gravet frem af Berlingske bliver der ved med at poppe dårlige sager op, som stiller Danske Banks ledelse, moral og compliance i et dårligt lys. Hvidvask og lidt for tætte bånd til Rusland pynter ikke på en stor dansk bank i regelrette 2018.

Ingen har manet møgsag i jorden

Heldigt for banktoppen er det heller ikke, at det hverken er lykkedes Ole Andersen, Thomas Borgen eller kommunikationshajen Kim Larsen at få manet i jorden, at højtprofilerede folk har kendt til sagen og dens whistleblower, og at de har været for længe om at reagere, da de fik kendskab til forholdene.

Kort fortalt er det kritiske punkt i Berlingskes sag, at Danske Bank måtte have været informeret om, at den nu afviklede ‘non-resident’-portefølje i filialen i Estland blev misbrugt til hvidvask. Samtidig tyder stadig mere på, at porteføljen i Estland ikke blev afviklet specielt hurtigt, selv om Danske Bank-toppen var tidligt ude at sige det stik modsatte.

Det tema bliver helt bestemt en del af dagsordenen, når de toneangivende aktionærer stiller sig op med deres analyser af forholdene i banken. Det gælder især ATP, som ejer lidt over 1 pct. af aktierne i Danske Bank, svarende til aktier for godt 2 mia. kr. Her er man nødt til at markere med en kraftig afstandtagen til adfærden i Danske Bank.

For som det fremgår af ATP’s egne investeringsregler, dog for unoterede aktier, så ”medvirker ATP ikke til skatteunddragelse og forventer det samme af alle samarbejdspartnere og selskaber, ATP er investeret i.”

Sker der brud på denne skattepolitik, ”vil ATP straks påbegynde en fokuseret dialog med samarbejdspartneren om, hvordan forholdene kan løses og eventuelle overtrædelser bringes til ophør. ATP vil i sådanne situationer sine handlemuligheder, herunder om samarbejdet skal fortsætte i fremtiden.”

Opdateret den 16/3 efter ATP har gjort opmærksom på, at disse skatteregler kun gælder for unoterede investeringer og ikke for børsnoterede investeringer, hvor der gælder et regelsæt for aktivt ejerskab og samfundsansvar. Se disse regler her

Skal ATP sælge Danske Bank-aktier?

Hvis en bank medvirker til hvidvask – og ikke straks bringer denne aktivitet til ophør, hvis den bliver opdaget – må det i høj grad siges at ligge inden for rammerne af, hvad ATP skal reagere på, hvis de vil tage egne retningslinjer seriøst. Det bør med andre ord være en seriøs overvejelse, om aktierne skal sælges, hvis Danske Bank ikke reagerer og forklarer sig tilfredsstillende om sagens forhold

Også fra Dansk Aktionærforenings side vil man angribe Danske Bank og ledelsens adfærd. Et oplagt sted at sætte ind for de kritiske aktionærer er ved det noget tvivlsomme forhold, at det er Danske Banks tidligere CFO Henrik Ramlau-Hansen, der er formand for Finanstilsynet. Ramlau var sågar ansvarlig for Danske Banks compliance i perioden med den estiske sag, så han er om nogen inhabil, hvilket han da også selv har erkendt.

Ingen vej udenom svedeturen

For Ole Andersen og Thomas Borgen er der ingen vej uden om svedeturen på talerstolen, for ingen af parterne har for nærværende mulighed for at forsvare sig med andet end almindelige fraser. Det er konsekvensen af, at Danske Bank har hyret advokatfirmaet Bruun og Hjejle til at gennemføre en undersøgelse til tocifret millionbeløb af sagens forhold.

Selv om Danske Bank-formanden vil understrege, at undersøgelsen gennemføres med armslængdeprincip til banken, så vil der som i andre af den type bestilte rapporter altid være en vis tvivl om forfatternes lyst til at stille opdragsgiverne i et kritisk lys. Det mest sandsynlige er, at rapporten vil nå frem til, at der blev begået procedurefejl i Danske Banks ledelse, men de vil ikke være graverende nok til, at der skal rulle hoveder i banken.

Men det kan jo overraske – det har hvidvasksagen fra Estland gjort fra starten. For der er altid kommet lidt mere kompromitterende materiale frem. Og det har gjort den til en rigtig møgsag for den ellers så skudsikre Danske Bank-top.

 

LÆS MERE

Danske Bank haler kraftigt ind på Nordea

Danske Bank i markant strategisk skifte

Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt

Danske fonde får milliardsmæk

Mød spilleren, der elsker at drille Danske Banks June

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Derfor er Danske Banks June dødsensfarlig for investeringsbranchen

Danske Bank vil erobre nyt terræn med Mobilepay

Nordea ruster sig til nordisk kamp mod June