hastrup

Kultur

Den uundgåelige bog om klargøring til seniorlivet

En hyggelig bog om livsgnist og meningsfuldhed i seniorlivet skrevet af Ældre Sagens ikoniske direktør, Bjarne Hastrup, får 4 af 6 stjerner.

Hvis nogen i Danmark skulle skrive en bog, der bare er i nærheden af at handle om seniortilværelsen eller gradbøjninger heraf, er det Bjarne Hastrup. Forfatteren er gennem sit store og lange arbejde i Ældre Sagen, nok den der systematisk har samlet flest erfaringer og viden om danske seniorer

Beslutninger om de sidste år på arbejdsmarkedet bør træffes så tidligt som muligt

Ovenstående ord kan virke enormt irriterende eller grænseoverskridende, afhængig af øjnene der læser dem. Min gamle mentor har altid sagt ”Svigter du forberedelsen, forbereder du svigtet”, og hvis der er noget, hvor det gælder og har kæmpe betydning, så er det klargøringen til seniorlivet. For vi kan være sikre på, at det rammer os alle på arbejdsmarkedet på et tidspunkt – forhåbentligt. I Senior Cool er denne forberedelse rigtig godt beskrevet – hvad skal der til for at henholdsvis træde ud af arbejdsmarkedet og hvad skal der til for at som senior blive på arbejdsmarkedet.

Ældrestyrke og meningsfuldhed er nøgleordene

Boganmeldelse

Senior Cool

Af: Bjarne Hastrup

Forlag: Gyldendal

Sprog: Dansk

Sideantal: 232

Pris: 280 kroner

ISBN13: 9788702325560

Stjerner: 4 af 6

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Personligt er jeg som anmelder rigtig glad for, at Bjarne Hastrup gør op med begrebet ’ældrebyrden’. Det var på tide, at nogen råbte op om dette. Tak. Ældrestyrke og meningsfuldhed i seniorlivet er nøgleordet til gavn for den enkelte, for virksomheden og for samfundet.

Men meningsfuldhed kommer ikke af sig selv, og det er hele bogens styrke. En erfaringsbaseret opsamling af faktorer, der skal på plads for at sikre det meningsfulde seniorliv. Bogen er drysset med historier fra forfatterens erfaringer opsamlet gennem arbejdet i Ældre Sagen. Mange herlige anekdoter, uden at det bliver for meget.

Det gode liv

De sidste afsnit i bogen hedder ’Det gode liv’. Bjarne Hastrup tager her fat på nogle af de lidt mere følsomme områder. Hvordan bevarer jeg værdigheden som ældre. Hvad med sygdomme. Hvordan er det med hjemmepleje, plejehjem og hospitalsbehandlinger. Det er vigtig læsning.

Som Bjarne Hastrup skriver: ”Ingen bør først interessere sig for det, når de selv står med behovet”. Læs og lær, kan jeg bare sige, selv om man jo synes, at det er langt ude i fremtiden.

Bogen er næsten én stor tjekliste

Bogen er opdelt i 10 relativt korte kapitler, der hver især bidrager som en slags tjekliste. Det dejlige er, at der ikke på noget tidspunkt er nogen løftede pegefingre. Læseren skal dog for sin egen skyld huske at gå lidt til sig selv i sin egen refleksion. Har jeg nu nok styr på dette: opsparing, bolig, fysisk og mental sundhed, familie og relationer etc. Og det er aldrig for tidligt at komme i gang med at planlægge, men det kan hurtigt blive for sent.

Den korte version

En forkortet version af denne udgivelse kunne sagtens være ethvert pensionsselskabs informationsfolder om klargøring til seniorlivet. Og heri ligger der en stor kvalitet.

Jeg er sikker på, at læserne vil nyde godt af den i bogform udvidede ’tjekliste’. Dejligt anvendelig og informativ, og mon ikke der i næste oplag kommer et afsnit afskaffelsen af modregning i folkepensionens tillægsbeløb, som forhåbentlig vedtages lige om lidt, og dermed øges incitamentet for et længere arbejdsliv.

Bogen kan med fordel læses af alle arbejdsmarkedets parter, den selvstændige, lønmodtageren, nøglepersoner i virksomheder, de pårørende og ikke mindst de politikere, der kan være med til at beslutte.

Jeg giver bogen 4 stjerner af 6 mulige. Letlæst og informativ. Kvaliteten hos Gyldendal fornægter sig ikke. Personligt synes jeg, at de mange billeder, der kunne stamme fra førnævnte pensionsselskabs billedbibliotek, er lige vel mange, men det ændrer ikke på bogens indhold, kun på sideantallet.

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

 

Læs mere

Grethes plan virkede ikke og giver en ledelsesmæssig mavepuster

Hvad er sandheden om Morten Albæk?

Få afmystificeret AI med suveræn lærebog

Sådan skærper du dit fokus

Sådan lærer du selv at leve bæredygtigt

Stærk bog om innovation i den offentlige sektor

Selvhjælpsbog om ligestilling tog næsten pippet fra anmelderen

Hvordan skaber man en karriere efter de 50

Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?

Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance

Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse

Sådan skal fremtidens arbejdsplads være

Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg

Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet

Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester