Alliance+ web

Redaktørens analyse

Erfaren købmand skal sætte fart på Lego-familiens opkøb

Tidligere partner i Nordic Capital Kim Gulstad overtager direktørposten i Kirk Kapital og bliver dermed øverste chef for en pengetank på omkring 10 milliarder kroner. Målet er at udbygge selskabets direkte investeringer og dermed udnytte samarbejdet med blandt andet kapitalfonde og pensionskasser.

En af de tungere familieejede pengetanke herhjemme blander sig nu for alvor i kampen om de mange attraktive investeringer.

Efter godt fire år i Norge vender den mangeårige Nordic Capital-mand Kim Gulstad hjem til Danmark for at stå i spidsen for Kirk Kapital, der er den ene gren af Lego-familiens formue og samlet set har en balance på over 6 milliarder kroner.

Skiftet sker med henblik på at give den ’lille’ Lego-pengetank endnu mere pondus og styrke familiekoncernens muligheder for at investere side om side med de mange pensionskasser og kapitalfonde, der i skrivende stund kæmper en hård kamp for at få placeret deres milliarder.

Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at Kirk Kapital har et udtalt ønske om at transformere sig til at blive en langt mere aktiv investor, og her ses Kim Gulstad som det oplagte valg.

Gulstad har i en årrække været tilknyttet Nordic Capital og har også siddet i bestyrelsen for en række af fondens investeringer, herunder Bladt Industries, Unifeeder og ikke mindst Falck, som han hjalp fonden med at købe i slutningen af 2004.

Nu skal han tage over efter Kirk Kapitals mangeårige direktør, Bjarne Amnitzbøll, der har været direktør i pengetanken i godt ti år.

Tæt partnerskab med fonde

For Kim Gulstad bliver opgaven at give den lille af de to Lego-familier en mere aktiv profil i et marked, hvor der er masser af investeringsmuligheder, men hvor kampen om de enkelte investeringer samtidig er hårdere end nogensinde.

Indtil nu har Kirk Kapital blandt andet investeret i legepladsproducenten Kompan, som man ejer sammen med en anden tidligere Nordic Capital-partner, Christian Dyvig.

Pengetanken har desuden en aktiepost i servicevirksomheden Alliance+ sammen med Polaris, ligesom man sidste sommer gik ind i Ferrosan Medical Devices fra kapitalfonden Altor sammen med blandt andet pensionskassen Danica og en række andre investorer.

Ansættelsen af Kim Gulstad skal dog ifølge flere kilder ses som et klart signal om, at Kirk Kapital har et stort ønske om at agere endnu mere aktivt i markedet.

Gulstad har ud over Nordic Capital en fortid i Goldman Sachs og har i sin tid i den nordiske kapitalfond blandt andet lavet forretninger sammen med Danica Pension, der i begyndelsen af 2015 købte sig ind i fondens norske virksomhed Vizrt.

Gulstad er flere gange blevet udpeget som et af de helt store talenter i nordiske kapitalfonde-kredse, og derfor undrer flere sig også over, hvorfor han nu vælger Kirk Kapital frem for Nordic Capital, der ikke blot råder over betydelig mere kapital, men som også anses for en mere prestigefuld arbejdsgiver.

Her peger flere kilder dog over for InsideBusiness på, at de logistiske udfordringer med at pendle mellem Oslo og København spillede en vigtig faktor for Kim Gulstad, samtidig med at Norge kan være et meget lukket land, hvor det er svært at komme til fadet og lave de gode handler, hvis man ikke har norsk pas.

Samtidig står det klart med sidste års ledelsesrokade i Nordic Capital, at fonden har valgt at satse på Michael Haaning som ansvarlig for de fremtidige opkøb, hvilket også medførte, at Gulstads muligheder internt i fonden var begrænsede.

 

LÆS MERE

Stor kapitalfond klar til dansk comeback

Nordic Capital rokerer rundt i ledelsen

Nordisk prestigefond skuffer fælt

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder