Inside story

Pandora hyrer storbank til forsvar mod kapitalfonde

Smykkegiganten Pandora har hyret investeringsbanken Rothschild til at bistå selskabet med at kortlægge eventuel interesse fra globale kapitalfonde.

Smykkegiganten Pandora har lige siden børsnoteringen i 2010 levet en omtumlet tilværelse på den danske børs. Det seneste halvandet år har især stigende frygt for opbremsningen i salget på en række kernemarkeder været ren gift for det tidligere så succesfulde smykkeselskab.

Alene de sidste 6 måneder er Pandoras aktiekurs næsten blevet halveret, og som tidligere beskrevet i InsideBusiness gør det selskabet til et oplagt mål for en række af de globale kapitalfonde, der tidligere har haft held med at overtage flere, børsnoterede danske giganter herunder senest TDC og Nets.

Globale storfonde som KKR og Bain Capital har tidligere været nævnt blandt dem, der kunne se et potentiale i at opsnappe Pandora til en lav pris, og meget tyder på, at snakken om Pandoras fremtid ikke blot er spekulationer.

Således erfarer InsideBusiness, at Pandoras bestyrelse og ledelse for kort tid siden har hyret den britiske rådgiver Rothschild til at bistå dem med at vurdere mulige tilbud, der skulle komme på selskabet, hvilket sker i forlængelse af, at der netop nu er en håndfuld kapitalfonde, der kigger på muligheden for at byde på Pandora.

Rothschild skal således stå for at strikke en såkaldt ”defense manual” sammen, på samme måde som telegiganten TDC, der gjorde præcis det samme, da man i 2016 hyrede de to storbanker JP Morgan og Morgan Stanley til at hjælpe selskabets bestyrelse med at vurdere potentielle opkøbstilbud fra interesserede købere.

Den britiske specialrådgiver hjalp oprindeligt Pandora på børsen i 2010 og har siden haft en aftale med selskabet om, at man kunne blive tilknyttet som rådgiver for bestyrelsen, såfremt der var behov for det, og det er netop den option, Pandora-bestyrelsen med formand Peder Tuborgh nu gør brug af.

At Pandora-bestyrelsen nu vælger at gå den vej, ser mange kilder som et helt oplagt skridt set i lyset af det stormvejr, som Pandora har været ude i på børsen i 2018.

”Bestyrelsen i Pandora har brug for nogle håndfaste guidelines for, hvornår man afviser et eventuelt tilbud og hvornår man går videre med det. Det indebærer en grundig værdiansættelse af virksomheden, hvor man samtidig tager højde for, at en eventuel byder skal lægge en præmie oven i,” forklarer en kilde med indgående kendskab til sagen.

Problemet for Pandoras bestyrelse er, at det i skrivende stund er særdeles svært at få et detaljeret indblik i selskabets reelle værdi. Derfor er man nødt til at have nogle mere håndfaste retningslinjer for, hvor stor en præmie et eventuelt tilbud skal indehold, før bestyrelsen stiller sig bag det og anbefaler aktionærerne at sige ja til det.

Hos Pandora ønsker man ikke at kommentere sagen men henvisning til, at man ikke kommenterer ”rygter”.

At der netop nu sidder flere internationale kapitalfonde og regner på, hvorvidt et bud på den danske smykkevirksomhed giver mening, er ifølge analytiker Michael Vitfell-Rasmussen fra ABG Sundal Collier helt naturligt.

”Trods det store kursfald i indeværende år, er Pandora fortsat en virksomhed med et rigtig godt cash-flow og et stærkt brand. Derfor ligger der sandsynligvis noget uforløst potentiale i aktien, og set i det lys er det ikke overraskende, at der er fonde og andre opkøbere, der regner på casen,” forklarer han og peger på, at en investering i Pandora fortsat er behæftet med en vis usikkerhed.

”Pandora står over for en større oprydning akkurat som det var tilfældet i 2011. Dengang tog det flere år, og man kan godt frygte, at det ligeledes vil tage tid denne gang. Samtidig står virksomheden uden en topchef, og det er ikke til at spå om, hvor hårdt en ny direktør vil tage fat og hvilken betydning det får for eksempelvis indtjeningen i den nærmeste fremtid,” siger han.

 

LÆS OGSÅ: 

Oprør ulmer blandt Pandoras ejere

Kold luft i toppen af Pandora 

Pandora kendte til Kina-krise i månedsvis

Kan han redde Pandoras udskældte topchef?

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Fonde køber stort ind på jubelregnskaber