samarbejdets psykologi

Kultur

Realistisk, nyttig og modig bog om samarbejde

Veloplagt psykolog kalder til realisme og punkterer illusioner om det problemfrie samarbejde. Læs vores anmelders dom.

I betragtning af hvor vigtigt samarbejde er for menneskers og virksomheders trivsel, er det forbavsende, hvor få bøger om emnet man støder på. Men her er en bragende god og dejlig realistisk bog af psykologen Stine Reintoft om samarbejde og ledelse af relationer, hovedsagelig i teams.

Det er forfriskende, at forfatteren fastslår samarbejdsproblemer som uundgåelige, hvor der er mennesker, forskelligheder, begrænsninger og interessemodsætninger. Lederopgaven er ikke at skabe et utopia uden samarbejdsproblemer, men at håndtere dem effektivt og værdigt, når de opstår.

Bogens første del handler om syv ’benspænd’ (forfatterens ord for kilder til samarbejdsproblemer): overophedede relationer, individualisme og ærekærhed, grænseløshed, uklare roller, psykologisering, tvetydig og diffus magt samt fastlåste roller i teamet.

Anden del handler om praktiske ledergreb til at håndtere samarbejde, så alle deltager med værdigheden i behold.

Boganmeldelse

Samarbejdets psykologi – ledelse af relationer i organisationer

Af: Stine Reintoft

Forlag: Akademisk Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 224

Pris: 330 kr.

ISBN13: 9788750064848

Stjerner: 5 af 6

Anmeldt af Kim Buch-Madsen, forretningsudvikler, forandringsguide, foredragsholder og forfatter

Forfatteren tør mene noget om tidens (urealistiske) forventninger til arbejdet og gør det på en solid teoretisk og praktisk basis, illustreret med korte cases.

Her har vi en psykolog, der advarer mod overdreven psykologisering, angriber ildsjæleflosklen work won’t love you back og fastslår, at lederen skal turde tage autoriteten på sig og ikke være bange for at bruge den magt, der følger med. Frem for at lade magten flyde og udløse destruktive magtkampe eller invitere den diskursive magt, som kan ende i endeløse forhandlinger og diskussioner, der sander teamet til.

Sproget er præcist og levende. Forfatteren reflekterer ikke sine pointer ihjel, men går lige til biddet. Det gælder også i hendes veloplagte opgør med nogle af de sidste årtiers politiske korrektheder. De lyder så pæne, men er både grimme og destruktive i deres praktiske konsekvenser, sådan som forfatteren påviser.

Ildsjælementaliteten kan overdrives

Nogle eksempler: Der er hierarki og formel magt i virksomheder, fordi det er både formålstjenligt og lovfæstet via ledelsesretten. Lader lederne som noget andet i lighedens, selvledelsens og pseudodemokratiets hellige navn, så skaber man blot forvirring, kommunikationsbrist og samarbejdsproblemer. Ildsjælementaliteten kan overdrives, og man kan både blive udbrændt og desillusioneret af for store forventninger til hinanden, når det i sidste ende trods alt ’bare’ er et job.

Forfatteren fastslår allerede på side 27, at arbejde også er forbundet med ulyst og utryghed. Vi kommer ikke til at elske alle vores opgaver eller alle vores kolleger, og hvis det er forventningen, så bliver vi skuffet. End ikke familier er fri for konflikter, hvorfor i alverden skulle arbejdspladser så være det?

Det er også både modigt og forfriskende, når en psykolog advarer mod psykologisering som et af de syv benspænd, altså kilder til samarbejdsproblemer. F.eks. når en leder er så optaget af at forstå, hvorfor en medarbejder agerer destruktivt, at han/hun handlingslammes i at stoppe det. Eller når en leder graver for dybt i medarbejderens personlige og private sfære i et misforstået ideal om ’det hele menneske’. Og i stedet ender med at overtræde medarbejderens ret til privatliv, skaber forkerte forventninger eller lægger kimen til forskelsbehandling.

Bogens anden del om ledelse af samarbejde er ikke dårlig, men heller ikke lige så stærk som den første. F.eks. et af de fire afsnit om ledelse af samarbejde, som handler om ’professionel generøsitet’. Begrebet giver ikke megen logisk mening og forbliver luftigt for denne anmelder, selv om der opstilles en model (side 162).

Det er også ærgerligt, at en så stærk bog ikke får samlet tingene i en konklusion, men spiser læseren af med én sides efterskrift a la ’tak for denne gang og god arbejdslyst med bogens budskaber’.

Men det ændrer ikke på indtrykket af en skarp, modig, velskrevet og nyttig bog, hvor forfatteren åbenlyst kan sit kram, både praktisk og teoretisk.

Anmeldt af Kim Buch-Madsen, forretningsudvikler, forandringsguide, foredragsholder og forfatter.

Læs mere

En god guide til AI: ChatGPT, Gemini eller Copilot

Ny bog skuffer: Kritik af moderne arbejdskulturer og ledelsespraksisser er for skinger

En bog, som vil og kan noget for både den nye og erfarne leder

Ledelsesbog til alle medlemmer i organisationen får fem stjerner

Hastighed og de gode løsninger er ikke hinandens modsætninger – tværtimod

Bog om værdien af kvinders arbejde er et polemisk partsindlæg, men alligevel læseværdig

Et personligt manifest for et bedre arbejdsliv

Tag din følelsesøkonomi alvorligt

Berlingske-topchef: Sådan blev nutidens borgerlighed værdi- og retningsløs

Hverdagsimplementering stiller skarpt på levedygtige organisationsforandringer

Overfladisk bog om det superspændende AI-tema

Anmeldelse: Ny Vismandsrapport er bestemt ikke uden problemer

Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres

Gensyn med krigens ledere

Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?

Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer