Bogen vil meget: både spænde over det private erhvervsliv og det offentlige Danmark – og måske bliver det også en tand FOR bredt. Ordvalg og beskrivelser klinger meget af en mere offentlig kontekst, med fokus på ”at tænke holistisk og helhedsorienteret både organisatorisk, menneskeligt og datamæssigt” – og et meget højt lixtal, men lidt mindre fokus på faktiske resultater.
Andreas Lindemann er cand.scient.pol., har en master i organisationspsykologi og er partner i konsulenthuset Promentum. Han har desuden været forsker på VIVE og har arbejdet med lederudvikling i Rigspolitiet.
Opskriften på god implementering: Mobiliser, rammesæt og responder
Bogen centreres om tre faser, som alle implementeringer går igennem:
Mobiliser; rammesæt; responder. En trinvis model, der giver mening for de fleste – og som uddybes fint undervejs i bogen.
Den første del af bogen giver læseren et indblik i begreber, teorier og det tankemæssige fundament (dvs. forandringsledelse, hjerneforskning og organisationspsykologi). Disse er gennemarbejdede og velbeskrevne, men der går lidt lang tid fra kapitel 1, hvori teorierne beskrives, og til kapitel 5-8, hvori de sættes i relation til henholdsvis strategisk og operationel ledelse af implementering.
Hernæst følger et kapitel med beskrivelse af, hvad hverdagsimplementering er, og hvilke principper begrebet bygger på, og derefter igen en beskrivelse af konteksten for forandringen (og dennes betydning for, hvordan hverdagsimplementering bør gribes an).
Boganmeldelse
Hverdagsimplementering – Levedygtige og mærkbare organisationsforandringer
Af: Andreas Lindemann
Forlag: Dansk Psykologisk Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: 263
Pris: 399 kr.
ISBN: 9788771855982
Stjerner: 4 af 6
Anmeldt af: Sofie Breum, managing director, H&B Analytics
Anden del stiller skarpt på, hvad den strategiske ledelse konkret skal være særlig opmærksom på i forhold til den strategiske/rationelle ledelse i praksis, og hvad man skal være særlig opmærksom på i forhold til psykologiske processer i og mellem mennesker, når man designer implementering i praksis. Hertil følger en beskrivelse af, hvad den operationelle implementeringsledelse skal være opmærksom på i forhold til igen de både rationelle og de psykologiske processer.
Og sidste del sætter fokus på især den offentlige sektors vilkår i forhold til succesfuld implementering i praksis. Et stærkt kapitel, der måske endda burde komme tidligere i bogen for at holde læseren fanget.
Spring frem i bogen, hvis du ønsker praktiske eksempler
I introduktionen anbefales læseren at springe direkte til kapitel 5 (af 10), hvis der ønskes praktisk analyse og tilgang til implementering. Halvdelen af bogen virker som en hel del at kunne springe over – og man fristes til at tænke, at den så måske kunne have været bare lidt kortere?
Vigtigste læring fra bogen opsummeret med forfatterens egne ord:
- Man skal både arbejde med udvikling af forandringstiltag og med implementeringen heraf fra dag et.
- Man skal både tænke strategi og strategieksekvering, da de er to sider af samme sag.
- Man skal både arbejde med målrationelle og psykodynamiske processer og se dem som tæt forbundne (der skal lyttes og sættes rammer og retning på en og samme tid).
- Man skal arbejde i de tre faser (mobilisere, rammesætte, respondere) og med tre indsatsområder (mening, handling og handlekraft, engagement).
- Man skal både interessere sig for individet og individet i gruppen.
Stærkt teoretisk bidrag til implementeringslitteraturen
Bogen er velskrevet med et flydende sprog, men det høje lixtal gør, at nogle læsere formodentlig vil falde fra undervejs. Den er ganske enkelt mere en lærebog end lufthavnslitteratur.
Hverdagsimplementering stiller skarpt på et vigtigt tema. Men det synes svært at adskille bidraget fra de mange andre bøger om emnet på markedet. På positivlisten er det dog vigtigt at understrege, at de mange teorier og modeller gør bogen god som udgangspunkt for bl.a. et speciale eller anden mere akademisk tilgang til implementering.
Alt i alt en fin bog, der dog ikke sprænger rammerne for hverken sin behandling af det teoretiske apparat eller de medtagne cases. Men opsummeret handler det vist ifølge forfatteren om at: Tænke stort, starte småt – fokusere på helheden med respekt – støtte sig til teoretikerne – handle lidt hver dag – og holde øje med organisationen løbende i processen.
Læs mere
Overfladisk bog om det superspændende AI-tema
Anmeldelse: Ny Vismandsrapport er bestemt ikke uden problemer
Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres
Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?
Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer
‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation
Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet
Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker
Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation
Stærk bog om stilheden, vi mistede
Bureaukratiet er slemt – men ikke så slemt, som forfatteren hævder
Studiebooster – det handler ikke kun om karakterer
Mellemlederne holder nøglen til fremtidens virksomhed
Heltekvad om Lars Rohde kommer kun halvt i mål