Bedste kapitalfond 2021

M&A

Her er landets bedste kapitalfond

InsideBusiness kårer igen i år landets bedste kapitalfond på vegne af 35 af branchens førende aktører efter et år, hvor der var noget længere mellem de gode exits.

At M&A-markedet og dermed også kapitalfondenes levebrød har ændret sig dramatisk de sidste 18 måneder kommer tydeligt til udtryk i InsideBusiness’ årlige kåring af landets bedste kapitalfond.

Efter flere år, hvor den største udfordring har været at holde styr på alle kapitalfondenes mange exits, er det i år langt sværere at finde de enkelte fondes guldkorn.

Blandt andet af den simple grund, at mange kapitalfonde slet ikke har præsteret nogen exits af nævneværdig karakter det sidste halvandet år.

Det er et vidnesbyrd om, at fondenes muligheder for især at trimme porteføljen har ændret sig markant, i takt med at finansieringsmulighederne langtfra er så gunstige som tidligere, ligesom en større økonomisk usikkerhed har forplantet sig til de internationale store fonde, der ofte tidligere stod på købersiden.

Flere af fondenes mest succesfulde exits er da også sket til industrielle spillere, der i dag dominerer markedet i langt højere grad end tidligere.

De kan således typisk betale helt andre priser end kapitalfondene, da de både kan høste synergier og ikke på samme måde er presset af at skulle hente ekstern finansiering i et svært gældsmarked.

Det var således en industriel køber i form af RealTruck, der købte Axcel-virksomheden Mountain Top, ligesom den pressesky kapitalfond Solix sikrede sig et stærkt afkast ved salget af Svanehøj til ITT.

Derfor er det ikke overraskende, at det mest spektakulære frasalg i perioden ligeledes er sket til en strategisk spiller.

Her er de tidligere vindere:

2022: Axcel

2021: Catacap

2020: Gro Capital

2019: Axcel

2018: Polaris

2017: FSN Capital

2016: EQT

Forrygende exit

Ifølge InsideBusiness’ årlige rundspørge blandt 35 af industriens førende aktører, heriblandt kapitalfondene selv, er der således et frasalg, der går igen – nemlig danske Polaris’ salg af mæglerhuset North til den globale forsikringskoncern Howden.

Sidstnævnte betalte ifølge InsideBusiness’ oplysninger et godt stykke over 2 milliarder kroner for det danske rådgiverhus, der blev skabt af Polaris i tæt samarbejde med den garvede forsikringsmand Lars Gundorph, der har en lang karriere hos Willis Tower Watson bag sig.

Siden etableringen i foråret 2021 har Polaris og de øvrige ejere været på lidt af et opkøbstogt, hvor man har overtaget over 20 mindre aktører og hurtigt fået dem integreret i koncernen, hvilket også var en af grundene til, at Howden gik med til at betale en så høj pris for den fremadstormende danske rådgiver.

”Man må bare sige, at salget af North har været et rent slam-dunk for Polaris. Man sælger til en industriel spiller og henter en kæmpe præmie på relativt kort tid. Det er godt set og vidner om, at kapitalfonden ofte har held til at spotte ting i markedet, som ikke mange andre ser,” siger en af de adspurgte og peger på, at flere af Polaris’ største succeser gennem historien, herunder Molslinjen og Louis Poulsen, typisk ikke har været selskaber, andre kapitalfonde stod i kø for at købe.

Kombinationen af en kort ejerperiode og en salgspris på over 2 milliarder kroner betyder, at Polaris’ og kapitalfondens investorer ifølge InsideBusiness’ oplysninger har været i stand til at hente en årlig forretning på over 100 procent, hvilket må siges at være ganske unikt i branchen.

Ud over det markante salg af North hæfter flere adspurgte sig desuden ved, at Polaris som den eneste af de danske kapitalfonde nu forsøger at brede sin forretning en smule ud. En strategi, som mange af de øvrige nordiske og internationale fonde historisk har haft succes med, men som de hjemlige aktører hidtil har vendt ryggen.

Polaris har således etableret et nyt forretningsben, Polaris Flexible, anført af tidligere investeringsdirektør i først PFA og siden Danica Pension Jesper Langmack, og senest har man lanceret en ny fond til opkøb af børsnoterede aktier.

”Jeg synes, det er forfriskende, at Polaris forsøger sig med noget lidt alternativt. Herhjemme har branchen altid været lidt bange for at prøve noget nyt, og det kan sagtens være, at vi om nogle år må konstatere, at Polaris’ satsning ikke var en succes. Men de skal have point for at prøve i det mindste,” forklarer en af de adspurgte.

 

Danmarks bedste kapitalfond 

Herunder ses listen over landets bedste fonde. Tallet i parentes er fondenes samlede antal point.

Polaris (32)

Polaris kan nu gøre konkurrenterne i Axcel selskab som den blot anden fond, der har vundet InsideBusiness’ kåring to gange. Sidst, landets næststørste kapitalfond løb med titlen, var i 2018, og dengang var det især salget af den danske lampeproducent Louis Poulsen, der var stærkt medvirkende til, at Polaris løb med titlen.

Dengang pegede flere også på, at netop købet af det danske designklenodie var et godt billede på, at Polaris ofte formår at se vinkler og muligheder, som andre ikke ser. Det blev således dengang blandt andet fremhævet, at fonden også havde opsnappet både Prodata og Molslinjen, som mange havde store forventninger til. Begge viste sig da også at blive forrygende investeringer for fonden, da de noget tid efter blev solgt til henholdsvis Axcel og EQT.

I år er det især salget af mæglerhuset North, der har fået mange til at pege på Polaris som den mest succesfulde fond på det danske marked.

Og salget til Howden kort før jul var da også en af kapitalfondens bedste exits nogensinde, der både sikrede fonden og dens investorer samt de mange øvrige medejere en historisk god forrentning af deres oprindelige investering.

Ud over salget af North får Polaris også ros for som en af de få kapitalfonde herhjemme at have modet til at satse på nye forretningsben, hvilket langt de fleste kolleger herhjemme tøver med, men som har været nøglen til, at flere nordiske og internationale fonde har vokset sig langt større.

Axcel (22)

Efter en årrække med stribevis af frasalg, hvor især kometen Steelseries ryddede forsiden de fleste steder, har der været lidt mere stille fra Axcels side det sidste år.

Fonden har fokuseret på at investere, ligesom man er i fuld gang med at etablere sin syvende fond, der indtil videre blandt andet har fået opbakning fra Danica, Velliv og PKA. Store pensionskasser, der ellers normalt går i en bue uden om de mindre danske kapitalfonde, der har svært ved at matche investorernes enorme behov for at få placeret kapital.

Axcel har dog historisk haft et stærkt tag i netop de investorer og de tætte bånd, som fondens nye ledelse har udbygget, blandt andet takket være en række stærke frasalg, der har påvirket fondens afkast i den rigtige retning.

Det seneste år har Axcel dog også stået bag et yderst solidt exit, da det lykkedes at sælge Frederikssund-virksomheden Mountain Top til den globale sværvægter RealTruck. Det frasalg gav i sig selv landets største kapitalfond et ganske solidt afkast. Men hvad vigtigere er, at det lykkedes Axcel at få solgt en virksomhed, som man tidligere uden held har haft på markedet.

”Det er aldrig let at komme tilbage til markedet med et selskab, man tidligere har forsøgt at sælge uden held. De potentielle købere vil ofte have tendens til at kigge efter håret i suppen, og derfor er salget af Mountain Top stærkt gået af Axcel. Samtidig kører deres fundraising rigtig godt i et ellers svært marked,” forklarer en af de adspurgte i InsdeBusiness’ kåring.

Gro Capital (13)

Hvis man som dansk kapitalfond ønsker at leve et mere stille liv, skal man bare drage over på den anden side af Øresund. Det smalle farvand, der adskiller os fra vores svenske naboer, kan i kapitalfondsverdenen ofte synes mere som et ocean. De danskes fondes opkøb og frasalg på det svenske marked bliver stort set altid mere eller mindre overset herhjemme, og det kan techspecialisten Gro Capital mærke på egen krop i årets kåring.

Som en af de få herhjemme har Gro Capital store ambitioner om vækst, ligesom man løbende har bredt sin forretning ud geografisk. Samtidig har man også formået at gennemføre en række stærke exits, hvor sidste sommers salg af svenske Tacton var den seneste.

Flere af de adspurgte i InsideBusiness’ kåring peger da også netop på det frasalg som endnu et vidnesbyrd om Gros evner, men det ellers flotte exit står i år noget i skyggen af mange af de øvrige kolleger herhjemme.

Dog hæfter flere sig ved, at Gro Capital har formået at være innovativ, både hvad angår fundraising og øvrige tiltag, herunder at geninvestere i de selskaber, man sælger fra.

Øvrige fonde:

Dansk Ejerkapital 7
EQT 6
Blue Equity 6
Capidea 5
Impilo 3
Den Sociale Kapitalfond 1

 

LÆS MERE

Kapitalfond fylder krigskassen efter forrygende exits

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

 

 

Øvrige fonde:

Dansk Ejerkapital 7
EQT 6
Blue Equity 6
Capidea 5
Impilo 3
Den Sociale Kapitalfond 1

 

LÆS MERE

Kapitalfond fylder krigskassen efter forrygende exits

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing