danicapensiontophistorie

Pension

Se pensionsselskabernes afkast for 2018

Målt på afkast i år er der langt mellem toppen og bunden i pensionsbranchen. Vi ser nærmere på vinderne og taberne i det, der ligner et svært aktieår, hvor risiko for nedtur lurer. Pædagogernes Pension er derimod årets suveræne vinder.

De såkaldte guldfugle i Danicas investeringsafdeling har ikke haft et nemt år, for målt på Danske Banks pensionsselskabs afkast på middelrisiko har Danica klaret sig markant svagere end konkurrenterne efter første halvår. Ser vi på gruppen med 30 år til pension, ligger Danica med et negativt afkast på 2,18 procent, hvilket er noget lavere end de øvrige aktører, hvoraf PFA ligger næstdårligst.

Til sammenligning er den absolutte højdespringer Pædagogernes Pension, der nåede et afkast 1,19 procent, tæt fulgt af Nordea Mellemrisiko, som leverede 1,08 procent for første halvår.

Fra Danicas side er investeringsdirektør Jesper Langmack da heller ikke helt tilfreds med pensionsselskabets performance, der først og fremmest skyldtes et ærgerligt bet på de amerikanske aktier.

”Vi er gået efter valueaktier, men det er vækstaktierne, hvor indtjeningen ligger længere ude i fremtiden, som har trukket især det amerikanske aktieindeks op. Valueaktierne har således bidraget negativt i forhold til det generelle aktiemarked,” siger Jesper Langmack.

Et eksempel på en valueaktie er Coca-Cola, mens Netflix og Amazon er typiske vækstaktier.

Hos PBU er direktør Sune Schackenfeldt til sammenligning ovenud tilfreds med pensionsselskabets resultat, der ligger på 1,19 procent for første halvår, hvilket er det bedste i sammenligningen af de 12 aktører fra Morningstar.

”Det skyldes, at vi har været offensive til at allokere vores aktier til små- og mellemstore virksomheder, der ikke er så belastet af handelskrigen, fordi de afsætter på hjemmemarkederne. Desuden har vi gjort det godt på it-aktier og på obligationer,” forklarer Sune Schackenfeldt, som tilføjer, at Pædagogernes Pension ikke benytter sig af egne forvaltere, men i stedet køber de ydelser ude i byen. Derfor kan man frit vælge mellem dem, der har den bedste performance.

PBU: Vi kan lynhurtigt flytte os

”Vi har også ret likvide aktier, hvilket gør, at vi lynhurtigt kan flytte os i markedet. Det er også en del af årsagen til vores performance.”

Ser man på gennemsnitligt årligt afkast over de sidste 3 år, ligger PBU fortsat pænt med 6,23 procent per år, men bliver alligevel slået på det nøgletal af AP Pension, der leverer det højeste afkast på 7 procent, mens Industriens Pension og Topdanmark ligger på henholdsvis 6,83 og 6,7 procent i gennemsnitligt afkast per år.

Set over samme tidshorisont har Skandia især haft en uheldig hånd med et gennemsnitligt årligt afkast på 2,93 procent. Og tallene er heller ikke alt for gode for Danica med 4,7 procent i gennemsnit over 3 år.

P.t. har Danicas Jesper Langmack dog fokus på at reducere risikoen, fordi vækstaktiernes prisniveau nærmer sig det fra 2001, da it-boblen sprang – og sporene fra sådan en korrektion skræmmer:

”Vi har ramt lidt skævt, men i en tid med stigende renter, bør valueaktierne med et positivt cashflow blive mere interessante end de virksomheder, der er ved at opbygge forretning og derfor har et negativt cashflow. Det har historisk været tilfældet, men det er bare ikke sket i år – i stedet er der sket det modsatte. Vi er bekymrede for, at markedet bliver volatilt. Vi prøver derfor at fokusere så lidt som muligt på den korte bane og ser på den lange bane i stedet.”

Blander holdene fra Danica og SEB

Netop Danica er inde i en spændende tid i disse år, for efter at man hentede Jesper Langmack og Poul Kobberup fra PFA, er man i gang med at omstrukturere sin investeringsportefølje, så der bliver fokus på alternative investeringer.

”Vi tror på, at alternativer bliver endnu mere interessante i forhold til det generelle marked de kommende år. Derfor har vi fokus på alternativerne og får opbygget en portefølje med ejendomme og illikvide ting. Vi har også brugt de gode tider på at sælge ud af for eksempel australsk landbrug til høje aktivpriser.”

Danica er desuden i fuld gang med fusionen med SEB Pension, og det har givet Langmack mulighed for at sætte et bedre investeringsteam.

”Vi har kunnet cherrypicke de rigtige folk, så vi har fået de bedste af de bedste. Vi har i Danica en særlig kompetence inden for alternativer, mens de i SEB har været rigtig gode til at vælge eksterne managere.”

Hos den største spiller, PFA, har koncernfinansdirektør Anders Damgaard med -0,67 procent uden bonusdelen fra KundeKapital heller ikke været heldig med udviklingen i første halvår.

”Vi har haft rigtig godt held med vores ejendomme, alternative investeringer og valuta. Mindre godt er det gået for vores mange defensive aktier – og vi har skruet ned for cykliske aktier og techaktiver. Vi har været bekymret for, om de kunne fortsætte op, men de er altså steget som en raket,” siger Anders Damgaard med henvisning til vækstcases som Netflix og Amazon, der er svære at værdisætte, da de ikke udbetaler udbytte.

Anders Damgaard understreger, at PFA’s strategi er at ligge nummer 1 på afkast set med et femårigt perspektiv. Og der ligger man også rigtig lunt i top-3, mens man på et treårigt sigt ligger med 5,6 procent i gennemsnitligt årligt afkast, hvilket svarer til en sjetteplads på listen.

 

LÆS MERE

Mystisk brud i opsigtsvækkende Danske Bank-alliance

Pensionskasser vil kuppe Danske Bank. Kapitalfondmilliarder i spil

Tidligere Danske Bank-profiler erklærer banken krig

Vindmøller, sol og hø trumfer kapitalfonde 

Investeringschef forlader pensionskasse efter bitter strid 

Hvad bliver næste opkøb i pensionsbranchen?

EQT skaber gigantisk ny fond

Her er landets dyreste og billigste pensionsselskaber