boganm

Kultur

Sådan skaber du tid, motivation og arbejdsglæde gennem effektivitet

En ny ledelsesbog får topkarakter. Den er et værdifuldt opråb til alle danske arbejdspladser om at udnytte et stort potentiale, nemlig at opnå et attraktivt arbejdsmiljø, hvor øget effektivitet, motivation, trivsel og arbejdsglæde går hånd i hånd, skriver vores anmelder.

“At arbejde effektivt øger motivation og arbejdsglæde.” Det plejer da at være modsat?

Vi hører alle om nye effektiviseringskrav, nye besparelser for at få en bedre bundlinje. Vi kan ikke nå opgaverne, uanset om vi løber stærkere og stærkere. Det går ud over kvaliteten, men alligevel skal vi være mere effektive igen næste år, for der er nye budgetter med krav til nye effektiviseringer. Arbejdsglæden og motivationen forsvinder, sygefraværet stiger, kolleger går ned med stress.

Inden du helt giver op – enten som medarbejder eller som leder, så læs denne bog! Der findes helt andre veje at gå og helt andre og bedre måder at indrette en attraktiv arbejdsplads på.

Tidscoach Trine Kolding har skrevet denne fremragende bog, som viser, hvordan et team på arbejdspladsen i fællesskab kan fordele opgaver, udnytte ressourcer og hinandens styrker bedst muligt til at skabe mest mulig forretningsmæssig værdi – og samtidig opnå mest mulig motivation og arbejdsglæde!

Fakta om bogen

Titel: Effektive sammen – om at skabe tid, motivation og arbejdsglæde
Forfatter: Trine Kolding
Sider: 205
Omslag: Paperback
Forlag: Gyldendal Business
ISBN: 978-87-02-26495-1
Pris: 300 kr.
Stjerner: 6 af 6
Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Det er, hvad vi alle drømmer om, men helt let er det naturligvis ikke. Det kommer ikke af sig selv. Teamet skal gøre en stor fælles indsats.

Trine Kolding har fyldt bogen op med masser af gode caseeksempler fra spændende arbejdspladser – bl.a. Arbejdernes Landsbank, Retten på Frederiksberg, Aarhus Universitet og Novo Nordisk. Så der er noget for enhver smag, uanset om du er ansat i det offentlige eller i det private, og det vil være mærkeligt, hvis der ikke er en række eksempler, som du kan bruge med det samme.

Bogen er meget velskrevet, fyldt med gode værktøjer, og frem for alt er hele baggrundsmusikken i bogen, at det meste kan lykkes – også at skabe et effektivt team – hvis der er en dygtig leder med en afbalanceret lederadfærd.

Lederen har afgørende rolle

På rigtig mange arbejdspladser er der flere opgaver, end tiden tillader. Der er en ubalance. Og uanset hvor gode vi er til at styre tiden, er det svært at planlægge os ud af for mange krav og opgaver.

Mange ledere vil genkende det dilemma. Men hvad er løsningen? Det er vel at være effektiv på den gode måde.

Trine Kolding sætter i bogen følgende definition på at være effektiv: ”Hvordan får vi skabt en situation, hvor vi får brugt tiden på det rigtige, på den rigtige måde og med en bæredygtig balance mellem krav og ressourcer”. Her skal lederen gå forrest. For hvad er ‘det rigtige’, ‘på den rigtige måde’ og ‘balance’.

Lederen har en afgørende rolle i at sætte en konkret ambition og konkrete resultatmål for teamet.  Lederen skal også sikre, at opgaver, roller og ansvarsområder er klart beskrevet, så alle i teamet ved, hvem der gør hvad, og alle har et klart grundlag at prioritere på, når tiden bliver knap, og ikke alt kan nås.

Lederen skal afstemme forventninger med den enkelte og løbende give feedback. Det er afgørende for lederens succes med at skabe en fælles effektivitet, at lederen forstår forretningen, er fagligt stærk, er synlig, er modig og har respekt for de enkelte i teamet og forstår at læse kulturen og arbejde med den.

Den største faldgrube i at arbejde effektivt i teamet er, at lederen ikke er nærværende, regner med, at medarbejderne selv finder ud af det, at lederen ikke har modet og indsigten til at prioritere.

Bogen er også en ”opsang” til alle ledere om at kende deres bidrag til det effektive team. Bogen gennemgår 10 ledertræk, som er afgørende for at få et effektivt team og giver en masse gode eksempler og gode råd til lederen. Bogen signalerer ganske klart: Lederen skal tage ledelsesansvaret på sig og have mod til også at træffe upopulære beslutninger.

Fælles effektivitet kan lykkes, hvis ledere og medarbejdere skaber det sammen

Den enkelte medarbejder skal arbejde med egen struktur, prioritering, planlægning, ambitions- og kvalitetsniveau. Lederen har en vigtig rolle i løbende feedback til den enkelte. Hver enkelt skal gøre en løbende indsats for at arbejde med egen effektivitet. Men den fulde effekt opnås, hvis gode arbejdsvaner hos den enkelte går op i en højere enhed, så afdelingen eller teamet når fælles effektivitet på en bæredygtig måde.

Lederen og medarbejderne skal således i fællesskab sikre, at alle i teamet er enige om mål, forventninger, kerneopgaver – og leverancer, prioriteringer og kvalitetsniveau. Alle skal være enige om og acceptere, hvorfor det er en fordel at arbejde effektivt. Hvorfor skal alle bidrage til at arbejde mere effektivt? Hvad får den enkelte ud af at ændre vaner? Hvad skal den frigjorte tid bruges til? Hvorfor får vi mere trivsel, arbejdsglæde og motivation af at arbejde med øget effektivitet?

Bogen er fyldt med masser af gode eksempler og øvelser, som man kan lave i fællesskab i teamet, når man arbejder mod et fælles mål om øget effektivitet. Man kan lade sig inspirere af de mange cases, som fortæller, hvad andre arbejdspladser har gjort med succes, og hvilke udfordringer de har haft på rejsen.

Masser af guld lige til at samle op for danske arbejdspladser

En dejlig konkret bog med klare budskaber og jordnære eksempler, som man kan gå i gang med at bruge med det samme. Den kan læses både af medarbejdere og ledere. Den er næsten obligatorisk læsestof for alle, der sidder i et lederjob. Særlig velegnet for mellemledere, der ofte møder krav fra alle sider.

Bogen viser trin for trin, at vi ved fælles hjælp kan skabe det, vi alle drømmer om: En arbejdsplads, hvor vi skaber ambitiøse resultater på en bæredygtig måde. Hvor lederen går forrest, sætter mål og retning, som gør det muligt for teamet at være effektive sammen. Et team med en klar struktur, hvor opgaverne kan løses så nemt og smart som muligt. Et team med tillid til hinanden, hvor den enkelte kan folde sit talent ud til glæde for teamets effektivitet og fælles resultater. Det giver arbejdsglæde og motivation og lyst til at komme hver dag. Et værdifuldt opråb til alle danske arbejdspladser om at udnytte et stort potentiale, nemlig at opnå et attraktivt arbejdsmiljø, hvor øget effektivitet, motivation, trivsel og arbejdsglæde går hånd i hånd.

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

LÆS OGSÅ:

Ni løgne om arbejde og arbejdsliv

DF og Socialdemokratiet undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen

Gyser for dansk erhvervsjournalistik fortsætter med chefrokade på Berlingske og Børsen

Berlingskes topchef til Flying Tiger. Mediehus truet af ledelseskaos

Ombejlet erhvervsmand foran hårdt arbejde i EQT’s detailkæmpe