velkommen

Leder

Velkommen til InsideBusiness #12

En stor gruppe seniorer på arbejdsmarkedet kan i praksis nusse børnebørn og tage på ferie i fjerne lande på statens regning. Det skyldes den nye overenskomst, der netop er indgået, og som rammer tusinder af danske lønmodtagere. De gratis ferier er en bombe under systemet og denne uges tophistorie i InsideBusiness. Det er et kæmpe...

En stor gruppe seniorer på arbejdsmarkedet kan i praksis nusse børnebørn og tage på ferie i fjerne lande på statens regning. Det skyldes den nye overenskomst, der netop er indgået, og som rammer tusinder af danske lønmodtagere. De gratis ferier er en bombe under systemet og denne uges tophistorie i InsideBusiness.

Det er et kæmpe samfundsmæssigt problem, at der endnu ikke er taget hånd om, at det for stadig flere danskere er blevet meningsløst at spare op til pensionen, fordi pengene modregnes i offentlige ydelser. Arbejdsmarkedets parter udnytter hullet og kan nu i praksis give en måneds gratis ferie til hundredtusinder af seniorer. Beskæftigelsesministeren går nu ind i sagen.

Dernæst graver Leonora Beck videre i kapitalkædernes kamp for at tilkæmpe sig en rolle i tandlægebranchen. Hidtil har den største kæde påberåbt sig en samfundsmæssig berettigelse, fordi man tilfører konkurrence og lavere priser. Men holder det nu også i praksis, eller er det alligevel pengemændenes tegnebøger, der i sidste ende tæller? Vi ser også på fremtidens succesfulde kædekoncepter.

Denne uges insider kommer fra en af de oversete virksomheder på fondsbørsen, Santa Fe, som – i modsætning til hvad man skulle tro – er ved at banke en vækstvirksomhed op. Mærsk-mand Martin Thaysen skal med opkøb forsøge at trække flytteforretningen ud af fortidens skygger og vise investorerne, at der var en grund til, at det gamle konglomerat valgte at holde fast i netop det selskab.

Det handler også om virksomhedsopkøb i Morten Johnsens historie om kapitalfonde, hvor Maj Invest og Erhvervsinvest gør klar til frasalg til historisk høje priser.

Og så ulmer der et slagsmål mellem bankernes nye brancheorganisation, FinansDanmark, og Finans & Leasing, der får støtte fra Dansk Erhverv, Dansk Industri og Dansk Byggeri, om de kritiserede regler for virksomhedspant.

Denne uges kommentar kommer fra BankInvests seniorstrateg, Jakob Vejlø, om Kinas økonomi.

Kulturdelen er en anmeldelse af en relancering af Harvard Business Review. Og så genopliver vi Lifestyle, hvor Peter Nyholm prøvekører verdens måske bedste dieselbil.

 

God læselyst!

 

Morten Johnsen & Peter Nyholm