Opskriften på at være en succesfuld bank med vækst synes at være åbning af talrige nye filialer, eller det kan være opkøb af andre banker. Sådan ser verden i hvert fald ud for de danske banker, som har held til at vokse sig til større udlånsmasse midt i en svær tid for bankerne.
Omvendt lurer risiciene for at låne for meget ud med for høj risiko, lyder advarslen fra blandt andet Nordea. Følg artikelserien ’Bankernes vindere og tabere’, som begynder i denne uges InsideBusiness med en stor sammenligning af bankernes vækst.
Vi går også helt tæt på den nystiftede kapitalfond Greystone Capital Partners, der blandt andre tæller tidligere PFA-direktør Henrik Heideby i spidsen. Fonden vil købe kriseramte virksomheder og har blandt andet den pengestærke Velux-familie i ryggen.
Bitter magtkamp i børssucces
Vi løfter også sløret for en opsigtsvækkende magtkamp internt i en af landets største børssucceser de senere år, Royal Unibrew. ”Kulturforskel”, lød forklaringen, da tidligere Carlsberg-direktør Jesper B. Jørgensen blev fyret efter blot få måneder i spidsen for bryggerigiganten.
InsideBusiness kan imidlertid nu løfte sløret for en bitter magtkamp internt i selskabet, hvor virksomhedens nuværende topchef, Hans Savoninje, var med til at føre kniven.
Denne uges vindere er Apple Pay, Jyske Bank og Nordea, samt DSV’s Jens Bjørn Andersen. Taberne er nationalbankdirektør Lars Rohde og Stadil-familien, der fik børsklø i denne uge.
I denne udgave skriver Jeppe Christiansen og Mikkel Langmack om centralbankernes store magt, mens BankInvest skriver om udlandets store interesse for danske obligationer.
Vi har også haft fokus på PFA’s vækststrategi med branchens laveste omkostninger og på pensionskasser, der øjner gyldne afkast ved brug af omstridt strategi for opførsel af projektlejligheder.
Ugens kulturhjørne er en anmeldelse af bogen ’Gå glip. Om begrænsningens kunst i en grænseløs tid’. Yderst læseværdig for dig, der gerne vil stå fast midt i en omskiftelig tid.
God læselyst
Morten Johnsen & Peter Nyholm