SSI Web

Inside story

Kapitalfond skifter dansk chef

Kapitalfonden Adelis siger nu farvel til sin ledende partner i Danmark Steffen Thomsen og hyrer i stedet en erstatning hos en af de nærmeste rivaler. Samtidig sættes gang i en større ekspansion i Danmark.

Efter at have spillet en central rolle i opbygningen af kapitalfonden Adelis’ forretning på det danske marked skal fondens chef i Danmark, Steffen Thomsen, nu fremover indtage en mere tilbagetrukket rolle.

Derfor har kapitalfonden med hjælp fra headhunterfirmaet Human Capital Group været på jagt efter en ny landechef i Danmark, der ud over at identificere potentielle opkøb også skal stå bag en markant udvidelse af Adelis’ danske kontor.

Her er valget faldet på Martin Welna, der i rollen som direktør i norske Verdane har gjort akkurat det samme for den norske fond. Verdane har ud over at have skabt solide afkast også øget sin tilstedeværelse i Danmark markant de senere år med en række opkøb.

”Med ansættelsen af Martin tager vi et nyt skridt, hvor vi samtidig åbner et større kontor i Danmark og dermed får en mere synlig tilstedeværelse. Vi har indtil videre lavet to rigtig gode exits i Danmark, og da vi gerne vil tilbyde vores mange udenlandske investorer hele Norden, giver trækket mening for os,” siger Steffen Thomsen.

Steffen Thomsen kom til Adelis i 2013 efter en årrække hos den internationale kapitalfond 3i.

Adelis har indtil videre rejst to fonde med et samlet tilsagn på lidt over 7 mia. kr., og det forventes at den nordiske fond om kort tid går i gang med at etablere sin tredje fond, primært med opbakning fra eksisterende investorer, der blandt andre tæller en række nordamerikanske pengekasser.

”Vi har leveret rigtig stærke afkast indtil videre, og vi har en klar fornemmelse af, at der er stor tilfredshed blandt vores nuværende investorer. Skulle vi en dag rejse en ny fond, vil vi derfor starte med at snakke med vores eksisterende investorer” siger Steffen Thomasen, der fortsat vil spille en rolle i Adelis som senior advisor og investor.

Skal hente penge igen

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Adelis første fond indtil videre leveret et afkast, hvor investorerne har fået mere end firedoblet deres oprindelige tilsagn, hvilket placerer fonden blandt de absolut bedste.

Den anden Adelis-fond, der blev rejst i 2017, har endnu ikke foretaget noget exits, hvorfor det endnu er for tidligt at vurdere performance her.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger satser Adelis på at hente 6-7,5 milliarder kroner til sin tredje fond. Dermed får Adelis seneste fond nogenlunde samme størrelse som landets største kapitalfond Axcels seneste fond fra 2020.

Modsat andre nordiske fonde har Adelis ikke noget ønske om at trykke massivt på speederen som eksempelvis norske FSN Capital, hvis seneste fond netop er blevet etableret, og som er næsten dobbelt så stor som forgængeren.

Det skyldes, at kapitalfonden gerne vil fastholde sit fokus på det, man selv betegner som lower mid-market, hvilket ud fra Adelis’ definition betyder selskaber med en markedsværdi på mellem 200 og op til 2 milliarder kroner.

”Adelis er i rigtig god gænge, og rigtig mange af de nye investeringer tegner lovende. Derfor er der ikke noget pres fra investorerne om at levere exits nu og her. I stedet vil vi hellere beholde og udvikle de gode virksomheder med henblik på at skabe yderligere værdi,” siger Steffen Thomsen.

Har skåret fokus til

Da Adelis’ ejerkreds primært består af investorer med adresse uden for Norden, er det vigtigt at kunne investere i hele Norden, hvorfor kapitalfonden nu sætter et ekstra stærkt aftryk på det danske marked.

”Flere af vores investeringer er baseret på en nordisk ekspansion, og derfor vil vi også typisk lave mange add-ons, som man så med eksempelvis IT Relation. Den strategi vil vi fortsætte, samtidig med at vi skærper fokus yderligere på selskaber inden for techservices og software, business services samt healthcare og life science,” siger Martin Welna.

Ud over norske Verdane har Martin Welna også en fortid i Ørsted og Polaris. Han peger på, at det er et naturligt skridt for Adelis at udvide sin forretning i Danmark, blandt andet fordi man med salget af netop IT Relation og NGI skabte nogle usædvanlig stærke afkast.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger sikrede salget af IT Relation Adelis og fondens investorer et afkast, hvor den oprindelige investering blev næsten femdoblet, og afkastet i NGI var om muligt endnu bedre.

”Vi investerer ud fra nogle globale megatrends, og lige netop inden for de områder har Danmark rigtig meget at byde på. For os er det helt essentielt, at vi fortsat fokuserer på de områder, samtidig med at vi også har øje for at prissætte selskaberne rigtigt,” siger Martin Welna.

Dansk juvel i porteføljen

Trods de to meget succesfulde frasalg har alt dog ikke været ren lykke for Adelis i Danmark, da man tidligere måtte slippe tøjlerne i juletræsproducenten Green Team. Selskabet blev kort efter Adelis’ investering hårdt ramt af faldende priser og en for stor gæld, hvorfor kapitalfonden ikke så nogen anden udvej end at overdrage nøglerne til virksomhedens største kreditor, Sydbank.

Det fejlslagne opkøb har dog ikke skadet afkastet i Adelis første fond, hvor også danske SSI Diagnostica ligger placeret. Virksomheden blev købt af staten i 2016 for 255 millioner kroner, og mange anser SSI for at være en af de absolutte juveler i porteføljen, da selskabet alene i 2020 rundede et driftsresultat over på 100 millioner kroner.

 

Læs mere

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank