;
Novo bog

Kultur

Savner mere kød på bordet i Novo-bog

’De Renfærdige’ er eventyret om Novo Nordisk og søsterselskabet Novozymes. Disse to selskaber har gjort hovedaktionæren, Novo Nordisk Fonden, til en af verdens mest velhavende fonde med en formue under forvaltning på omkring 350 milliarder kroner.

Novo Nordisk er Skandinaviens mest værdifulde selskab – mere værdifuldt end A.P. Møller – Mærsk, Carlsberg, Danske Bank, Lundbeck, Vestas og Coloplast – tilsammen.

Journalist og forfatter Hanne Sindbæk har med denne udgivelse været godt rundt i kildekrogene. Det er der kommet en meget læsevenlig bog om skabelsen af en af dansk erhvervs vigtigste virksomheder ud af.

Det er en bog, der bygger på meget omfattende research samt interview med en stribe nulevende hovedpersoner og andre nøglepersoner i og omkring virksomheden.

Insulinen hjembragt fra Canada

Historien om insulinproduktionen i Danmark er spændende og fascinerende og måske for mange helt ukendt. Forfatteren får detaljeret fortalt historien om insulinens rejse fra Canada til Danmark, og hvordan det bliver muligt at sætte produktionen af insulin i system, så det bliver tilgængeligt for diabetikere i hele verden. For den medicinsk og historisk interesserede læser er det en lækkerbisken.

Bogens titel ’De renfærdige’ er en hentydning til Novos egenopfattelse af altid at være de fremmeste på etik og moral. At gøre det rigtige for de rigtige – hvordan etik og moral altid har betydet meget i Novo.

Afsnittet om Mads Øvlisen fortæller stærkt, hvordan ’The Novo Nordisk Way’ materialiserede sig. Og hvordan man i perioder med stor vækst kunne holde fat i værdier og kultur.

Det er bare næsten for meget. Indimellem savner jeg en kritisk stillingtagen til renfærdigheden. Har Novo altid været den pæne, eller ligger der og lurer noget snavs et eller andet sted i markedet og i direktionslokalerne?

Bogens styrke er måske også dens svaghed

Den historiske tyngde er fascinerende. Hvis man er interesseret i baggrund og historiske vinkler på nok Danmarks vigtigste virksomhed, så er denne bog absolut læseværdig. Mere end halvdelen af bogen beskæftiger sig med de tidlige år.

Som ivrig læser og anmelder af mere forretningsorienterede bøger savner jeg lidt mere kød på beskrivelsen af de magtkampe, der har været bag delvis lukkede døre i den seneste snes år.

Der mangler således mere tyngde, hvad angår Kåre Schultz og Jakob Riis, hvilket ville have været interessant. I takt med væksten og pengene er magtkampene blevet større, og det renfærdige og Novo værdierne i forhold til etik og moral er måske ikke helt på plads.

Alene på grund af den flotte research og den historiske tyngde vil jeg anbefale at læse denne bog. Hanne Sindbæk har gjort historien om Danmarks vigtigste virksomhed tilgængelig og absolut læseværdig.

LÆS OGSÅ

Mestrer din organisation digital transformation?

Interessant festskrift om kontroversiel økonom

En kogebog til digitale kundestrategier

Ni løgne om arbejde og arbejdsliv

DF og Socialdemokratiet undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen

Gyser for dansk erhvervsjournalistik fortsætter med chefrokade på Berlingske og Børsen