opmærksomlytter

Kultur

Fremragende bog om kunsten at lytte

Anders Stahlschmidt har skrevet en fremragende bog, som burde være pligtlæsning for os alle. Bogen er lettilgængelig, fuld af skarpe pointer om lytning, som alt sammen bygger på viden, forskning og erfaring. Og så er bogen meget velskrevet og godt formidlet. Vores anmelder giver den 6 af 6 stjerner

Klap i og lyt! – så enkelt kan det siges. Vi lever i talens tidsalder. Det er in at have ordet i sin magt. Virksomheder tilbyder kurser i præsentationsteknik, og i medierne handler det om at tage ordet og beholde det. Vi hylder den gode taler, mens den gode lytter desværre lever i ubemærkethed.

Men denne bog er netop for den opmærksomme lytter. Og den er et opråb om, at lytning er en mangelvare i en kultur, hvor alle vil have opmærksomhed.

Et af bogens hovedbudskaber er, at vi bliver mere relevante og interessante for andre at være sammen med, når vi lytter. Vi kan med andre ord få mere ud af alting, hvis vi bare klapper i og lytter frem for at råbe højt. Bogen beskriver lytning som en kompleks proces, der involverer både opmærksomhed og forståelse.

Klap i og lyt!

Den opmærksomme lytter. Bliv bedre til at høre hvad andre siger
Af
: Anders Stahlschmidt

Forlag: Lumholt & Stahlschmidt

Sprog: Dansk

Sider: 302
Pris: 350 kr.

ISBN: 978-87-997483-6-5

Stjerner: 6 af 6

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

Anders Stahlschmidt har skrevet en fremragende bog, som burde være pligtlæsning for os alle. Bogen er lettilgængelig, fuld af skarpe pointer om lytning, som alt sammen bygger på viden, forskning og erfaring. Og så er bogen meget velskrevet og godt formidlet.

Meget har du måske hørt før, men det skader ikke at læse det igen. Der er nok at tænke over. For mange indgår det at lytte som en vigtig del af jobbet, og her byder bogen på redskaber og metoder, der er lige til at bruge.

Men alle kan lære af bogen til brug i hverdagen. Til glæde for en selv og dem, man holder af.

Du lytter på din egen måde

Bogens første del giver en god forståelse af, hvorfor lytteprocessen er så kompleks. Her beskrives alle de elementer, der indgår i at lytte: hørelsen og vores øvrige sanser, opmærksomheden og forståelsen.

Vi bringer eksempelvis vores øvrige sanser i spil, når vi lytter. Vi fortolker ansigtsudtryk, mimik, tonefald, kropsholdning, vores følesanser bringes i spil, og vores syn har stor betydning.

Og frem for alt bringer vi vores forståelse i spil. Formålet med at lytte er nemlig at forstå eller fortolke, hvad der bliver sagt. Og her bringer vi vores viden og erfaring, vores antagelser og fordomme i spil.

Vi kan ikke blot lytte for at lære (udvidende lytning), vi kan også lytte for at få bekræftet eller afkræftet en antagelse, forforståelse eller en fordom, vi allerede har (afgrænsende lytning).

Bogen beskriver meget detaljeret, hvad der er på spil, når vi lytter, og hvorfor der er meget ’støj’ på kanalen, som kommer fra os selv. Vi hører det, vi forstår. Det er årsagen til, at vi kan lytte og forstå så forskelligt og dermed også misforstå hinanden.

Lyttekompasset giver værdifuldt indblik

I bogens anden del beskrives lyttekompasset, som du kan bruge til at forstå otte forskellige lyttepositioner. Med lyttekompasset kan du bevæge dig ud på lydbølgernes hav og orientere dig efter de forskellige verdenshjørner i lyttekompasset. Du får et dybt indblik i forskellige positioner at lytte fra og kompasset sætter dig i stand til at skifte lytteposition og ændre retning på en samtale.

De otte lyttepositioner er: narcissistisk lytning, behovslytning, spejllytning, refleksiv lytning, empatisk lytning, eksplorativ lytning, fordomslytning og antagelseslytning. Alle otte former er beskrevet på en meget lettilgængelig måde, så du også kan bruge det til at aflæse din egen og andres måde at lytte på. Det giver en dyb forståelse af, hvorfor personer vælger en bestemt måde at lytte på.

En nyttig værktøjskasse til at lytte i praksis

Bogens sidste del er et overflødighedshorn af værktøjer lige til at bruge. Ved at bruge værktøjerne kan du træne dig selv i at blive en mere opmærksom lytter, som er bedre til at forstå situationen og de formål, du lytter med.

Her er blandt andet afsnit om, hvordan du bliver bedre til at lytte til følelser, til at lytte til uenighed og til konflikter, at lytte uden at skulle komme med løsninger, at lytte til værdifuld feedback, som andre giver dig.

Min varmeste anbefaling til denne nyttige og velskrevne bog. Tænk, hvis den kunne bidrage til, at vi alle fik mere evne og vilje til at lytte og forstå hinanden. På arbejdspladsen, i vores samfund og sammen med vores nærmeste.

Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.

 

Læs mere

Afdansningsbal for topøkonomen John Smidt

Et indblik i strategi og ledelse under coronakrisen

Rammer stod i vejen for en bæredygtig organisation

Ny bog om Novo Nordisk får seks stjerner

Kan kommunikationsledelse ændre verden?

En ultraløbers læringer om ledelse

Få inspiration fra kvindelig topchef i verdensligaen

Sådan skaber man en porteføljekarriere

Sjældent nyskabende og konkret bog om stress

En stærk ramme som en hjælp til at kunne svare på de svære spørgsmål

Når arbejdet ikke er løn nok i sig selv

Vismændene har tabt pusten. De må til Århus eller København

Strategi og ejerskab hænger sammen

Hvad vil det sige at være menneske i en tidsalder med kunstig intelligens?