Bedste kapitalfond 2021

M&A

Her er landets bedste kapitalfond

InsideBusiness kårer igen i år landets bedste kapitalfond på vegne af 35 af branchens førende aktører efter et år, hvor især flere danske fonde markerede sig med stærke exits.

Flere år med talrige succesfulde frasalg og tårnhøje afkast til følge ser nu ud til at være slut for kapitalfondene på det danske marked.

Afmatningen er så småt begyndt at melde sin ankomst, og i takt med at adgangen til finansiering strammer til, med tanke på at verden potentielt står over for en omfattende recession, er mange af fondene samtidig bekymrede for at investere massivt.

Ikke desto mindre er der det seneste års tid gennemført flere solide frasalg på det danske marked.

Mens flere af de nordiske giganter for tiden glimrer ved deres fravær, har især mange lokale aktører stået bag flere af de lukrative frasalg. Til gengæld har flere af de store nordiske fonde, der ellers historisk set altid har spillet en markant rolle på det danske marked, været noget anonyme.

Storfonde som Nordic Capital, Altor, IK og Triton tørster alle efter markante exits på dansk jord, og også hollandske Waterland har trods talrige opkøb endnu sit første frasalg på dansk grund til gode.

I stedet er det i år flere mindre danske aktører som Blue Equity og Capidea, der har stået bag flere succesfulde frasalg, ligesom Polaris også har været særdeles aktiv med en række exits. Især Designers Company i foråret både sikrede et yderst solidt afkast og var samtidig eminent timet, set i forhold til hvordan investorer og opkøbere har vendt ryggen til stort set alle forbrugerrelaterede aktiver.

2021: Catacap

2020: Gro Capital

2019: Axcel

2018: Polaris

2017: FSN Capital

2016: EQT

Har været i særklasse i år

Ifølge InsideBusiness’ årlige rundspørge blandt 35 af industriens førende aktører, herunder kapitalfondene selv, er der dog i år ingen vej uden om landets største kapitalfond, Axcel.

Her er det især salget af gamervirksomheden SteelSeries til GN sidste efterår, som mange hæfter sig ved. Efter blot to års ejerskab lykkedes det således Axcel at videresælge den hastigt voksende virksomhed til børsnoterede GN Store Nord for en pris på hele 8 milliarder kroner.

Salget skete, efter at SteelSeries havde oplevet massiv fremgang både under og efter coronapandemien, og må derfor siges at være sket på det absolut bedste tidspunkt for Axcel, der samtidig kunne sende en del af gevinsten videre til sine co-investorer i Velliv og PKA.

Det er dog ikke den eneste gang, at Axcel sikrede sig selv og sine medinvestorer et stærkt afkast, for i foråret lykkedes det også landets største kapitalfond at få solgt industrivirksomheden Frontmatec til den KKR-ejede konkurrent Bettcher Industries for op imod 5 milliarder kroner.

Salget sikrede Axcel og co-investorerne, der blandt andre tæller ATP, en tredobling af deres oprindelige afkast, og det vel at mærke for en investering, der ellers længe så noget udfordret ud. Det var således Axcel selv, der i 2016 fusionerede en række virksomheder, der alle leverer udstyr til slagterier ud fra en tanke om at konsolidere markedet.

Den øvelse bød undervejs på en række udfordringer, ligesom det ikke lykkedes dem at sælge Frontmatec, da selskabet første gang blev sat til salg for nogle år siden.

Ikke desto mindre endte investeringen med at blive yderst succesfuld, hvorfor langt de fleste adspurgte i år peger på Axcel som den fond, der har gjort det bedst herhjemme.

”Axcel har med SteelSeries leveret klart den mest spektakulære exit herhjemme de sidste 12 måneder, og samtidig er det en stor bedrift, at Frontmatec landede så godt, som det var tilfældet. Derudover har Axcel også været yderst aktiv på opkøbssiden og har foretaget en række interessante opkøb,” forklarer en af de adspurgte i InsideBusiness’ rundspørge.

Her hæfter flere sig desuden ved, at Axcel ud over at have foretaget et generationsskifte og en omfattende udskiftning i partnerkredsen også har gennemgået lidt af et hamskifte i forhold til de selskaber, man kaster sin kærlighed på.

Et godt eksempel herpå er Axcels tredje markante exit, salget af European Sperm Bank i forsommeren, hvor Axcel efter to et halvt års ejerskab solgte virksomheden og mangedoblede sin oprindelige investering.

”Axcel er dag en helt anden størrelse end den klassiske industriinvestor, fonden blev skabt som. Man fokuserer på nogle andre sektorer og har især lavet gode exits inden for it og tech, ligesom et område som medicinalindustrien begynder at fylde mere,” siger en kilde og peger blandt andet på opkøbene af Bullwall og den store investering i ITM8 som et klart vidnesbyrd om, at fonden i dag gerne satser og betaler en høj pris inden for sektorer, man har tillid til.

 

Danmarks bedste kapitalfond 

Herunder ses listen over landets bedste fonde. Tallet i parentes er fondenes samlede antal point.

 

Axcel (44)

Som den første kapitalfond kan Axcel nu prale af at have vundet titlen som landets bedste kapitalfond to gange. Fonden vandt også titlen tilbage i 2019, men i år må sejren siges at være endnu mere sikker, idet Axcel fik næsten dobbelt så mange point som nummer to.

Det er da også især tre uhyre stærke frasalg af henholdsvis SteelSeries, Frontmatec og European Sperm Bank, der har fået mange af de adspurgte til at pege på netop Axcel, og især førstnævnte anses af mange for at være en af de mest opsigtsvækkende exits herhjemme i mange år.

Samtidig hæfter mange sig ved, at Frontmatec længe var lidt af et problematisk opkøb, blandt andet på grund af interne problemer og en skrinlagt salgsproces. I sidste ende lykkedes det dog at få solgt selskabet til en afkastmultipel på omkring 3, hvilket må siges at være særdeles acceptabelt.

Hos både konkurrenter, rådgivere og investorer ser mange de seneste 12 måneders gode exits som et tegn på, at Axcel har gennemgået lidt af en forvandling, idet man både har foretaget store udskiftninger i partnerkredsen og samtidig har flyttet fokus til nogle helt andre brancher end tidligere.

 

Polaris (24)

Landets næststørste kapitalfond har også været særdeles aktiv det seneste års tid, og især det nylige frasalg af Designers Company fremhæves af mange som lidt af en genistreg.

Polaris nåede således kun at eje den fusionere virksomhed, der bygger på det oprindelige Menu, i 4 år, inden man solgte selskabet videre til ejeren af et andet tidligere Polaris-selskab, Louis Poulsen.

Prisen var denne gang på over 1 milliard kroner, og ud over prisen hæfter flere sig ved, at timingen i salget var ualmindelig belejligt, da netop forbrugerrettede virksomheder de seneste måneder har været hårdt ramt af den globale usikkerhed og forbrugernes ændrede adfærdsmønstre.

Det lykkedes også Polaris at frasælge den ældre investering i Det Danske Madhus, ligesom man i al ubemærkethed solgte 20 procent af det tidligere Danica Pension i Sverige til medinvestoren Acathia Capital, knap 4 år efter at man foretog opkøbet.

Samtidig hæfter flere sig ved, at Polaris som den eneste danske fond indtil videre har taget skridtet fuldt ud og har etableret et nyt forretningsben i form af Polaris Flexible, hvor man blandt andet kan investere i minoriteter og gæld.

 

Blue Equity (14)

Den mindre kapitalfond fik oprindelig en noget omtumlet start på tilværelsen med uro i partnerkredsen og en offentlig strid med Vækstfonden, der ikke ville bakke den nye fond op.

Siden har Blue Equity under ledelse af Christian Møller dygtigt opkøbt mindre virksomheder og rejst tre fonde indtil videre, hvoraf de to første har leveret solide afkast til investorerne, der blandt andre tæller tunge navne som Norlys, Linak og ikke mindst Bitten & Mads Clausens fond.

Alene i år har Blue Equity stået bag en række frasalg, og senest blev BPI solgt til den børsnoterede svenske industrikoncern Indutrade.

Flere af de adspurgte i årets kåring hæfter sig da også ved, at Blue Equity har fundet sin egen niche og har fulgt en meget fokuseret strategi, hvilket har sikret stor konsistens de senere år.

 

Andre fonde:

Catacap (14)

Capidea (10)

Erhvervsinvest (4)

Gro Capital (3)

Via Equity

 

Læs mere

Kapitalfond klar til at skifte frontfigur

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg