71C3A+rvc8L

Kultur

Opgør med eksperter og kunstig intelligens: Brug din sunde fornuft

Der er en vis tendens til at outsource selvstændige tanker med ekspertviden og kunstige intelligenser, men det er en uklog retning, hvad covid-19 om noget illustrerer, fremgår det af ny bog, der opfordrer til at genfinde den sunde fornuft.

Der er noget tankevækkende paradoksalt i Vikram Mansharamanis nye bog, ‘Think for Yourself – Restoring Common Sense in an Age of Experts and Artificial Intelligence’ om at tænke selv. På den ene side beskriver han en verden i konstant bevægelse med masser af valg for den enkelte. På den anden side beskriver han, hvordan vi ofte lader andre træffe de valg, vi har. Hvorfor bruger vi ikke muligheden for at vælge selv? Hvorfor outsourcer vi vores selvstændige tanker og sunde fornuft til eksperter og kunstige intelligenser?

Dette bekymrende paradoks er omdrejningspunktet i Mansharamanis bog.

Havde Mansharamanis været af dansk oprindelse, havde han formentlig indledt med at citere fra Anders Fogh Rasmussens nytårstale i 2002. Han ville formentlig også have hyldet talen og fremhævet den som talt af en fremsynet klog mand.

For dem, der skulle have glemt talen fra 2002, så var det den, hvor han talte om at gøre det 21. århundrede til frihedens århundrede. Talen med løftet om at gøre op med det statsautoriserede smagsdommeri fra en myriade af institutioner og råd, der var vokset frem, før han kom til. En tale med et opgør med det, Anders Fogh kaldte for eksperttyranni, som undertrykte den frie folkelige debat.

Boganmeldelse

Titel: Think for Yourself – Restoring Common Sense in an Age of Experts and Artificial Intelligence
Af: Vikram Mansharamani
Forlag: Harvard Business Review Press
Sprog: Engelsk
Sideantal: 304
Pris: 30 USD
ISBN13: 9781633699212
4 af 6 stjerner

Nu er Mansharamanis ikke dansker, så bogen har ikke et ord om gamle nytårstaler. Historierne er fra det store udland – primært USA. Historier med opråb om, at eksperter og kunstige intelligenser fører os på afveje. Ikke fordi de ikke er dygtige til det, de gør. Tværtimod er det lige netop det, der er problemet. At eksperterne er eksperter på meget afgrænsede områder. At de ikke altid selv er bevidste om netop den begrænsning, der ligger i at være ekspert. At deres ekspertråd er dekontekstuelle. At de aldrig rigtig passer ind i de konkrete situationer, vi står i. At de glemmer at fortælle os, at vi skal huske også at tænke selv.

Man skal tappe af eksperternes viden, men huske sig selv

Dette budskab er hovedbudskabet i bogen, som er delt i fire hoveddele.

Første del handler om vores tab af kontrol, og at vi i stigende grad er begyndt at outsource vores tanker til andre.

Anden del giver eksemplerne på, hvordan vi nogle gange blindt adlyder eksperter eller kunstigt intelligente teknologier.

Tredje del giver råd til at generobre vores autonomi og selvstændige tænkning. Rådene omhandler fokuseret tænkning, bevidsthed om ens mission, at arbejde med alternative forklaringer og at kunne ’tappe’ af eksperternes viden og ikke lade dem være på ’toppen’ af beslutningen.

Det afsluttende kapitel er en appel om at styrke den selvstændige tænkning, fordi vi i stigende grad lever i en flygtig verden, hvor flere og flere forsøge at fortælle, hvad vi skal tænke og gøre for at kunne overleve i denne verden. Kort sagt, at vi får den sunde fornuft til at blive det, der styrer vores liv.

Bogen er tankevækkende. Den har et godt og stærkt budskab. Det kan diskuteres, om der skal 300 sider til at udfolde budskabet, for en stor del af bogen er eksempel på eksempel på udliciteringen af vores tankevirksomhed til eksperter og teknologier. Underholdende, ja, men budskabet er måske ikke så meget andet, end at vi skal tænke noget mere selv.

På den anden side er det en smagssag, om man glædes ved at få en lang række af historier med samme budskab. Måske kunne der være levnet mere plads til nuanceringerne. Om alle de gange, eksperterne har ret. Om alle de gange, hvor vores navigationssystem faktisk førte os frem til bestemmelsesstedet? Først mod slutningen kommer der flere nuancer på. Stærkest nok formuleret med at vi skal blive bedre til at ’tappe’ af eksperternes råd i stedet for at lade dem være på ’toppen’ af vores beslutninger.

’Think for Yourself’ er en bog med en vigtig påmindelse. Den giver ikke et helt klart svar på, hvordan vi skal tænke selv. På den måde er den tro mod sit budskab. Den overlader på godt og ondt læseren med et åbent spørgsmål: Hvordan kan vi så tænke mere selv?

Et meget aktuelt spørgsmål i disse coronatider, hvor sundhedseksperter og politikere har mange formaninger om, hvordan vi skal leve et smittefrit liv. Et liv med håndvask, sprit og masker.

Måske skal vi lytte mindre til strømmen af formaninger og vejledninger og bare bruge vores sunde fornuft. Måske er det ikke så svært at slippe fri fra covid-19, hvis vi lidt oftere tænkte på, hvor vi selv og andre havde haft vores fingre. Tænkte over, om der var andre, der havde haft den fløjte i munden, som vi lystigt fløjter i på skiture sydpå.

Af James Høpner, efteruddannelseschef, Praktiserende Lægers Organisation

 

LÆS OGSÅ

Strategiguruen over dem alle viser vej til genrejsning af det amerikanske demokrati

Nu ruller statsstøtten til medierne. Se dem, der modtager mest

Lykken er, når andre lykkes

Ufuldent kommunikationsbog scorer fire stjerner

Velux åbner vinduet

Sådan bliver du en superiværksætter

En virkelig brugbar bog om stresshåndtering

Lær at markedsføre som Elon Musk

Ledelsesteori overført til forældre: Genial tilgang til optimering af familielykke

Sådan leder du med inspiration fra de bedste

Innovationen rykker væk fra Silicon Valley