;
61++wbyYepL

Kultur

Husk hjernen, når du går på arbejde!

En ny bog beskriver den nyeste forskning om, hvordan man bruger forskellige hjerneområder til at få et job, blive en succes og komme videre. Det er også væsentligt for lederne, der kan aktivere flere kapaciteter hos medarbejderne.

I sin nye bog, Bring Your Brain to Work’, spiller professor i psykologi og marketing ved University of Texas Art Markman ud med det råd, at hvis man bruger sin ’jazzhjerne’ til at improvisere med, så er man bedre stillet i forhold til at få et job, gøre det godt og fremme sin karriere.

Markman baserer sit musik-nspirerede råd på blandt andet den seneste forskning inden for kognitiv videnskab. Kort fortalt beskæftiger kognitiv videnskab sig med de færdigheder, som din hjerne bruger til at tænke, læse, lære, huske, ræsonnere og kommunikere med.

Boganmeldelse

Titel: Bring Your Brain to Work: Using Cognitive Science to Get a Job, Do It Well and Advance Your Career
Af: Art Markman
Forlag: Harvard Business Review Press
Sprog: Engelsk
Sideantal: 219
Pris: 210 kroner
ISBN-10: 1633696111
3 af 6 stjerner

Midt i en jazztid

Markman introducerer med bogen ideen, at hjernens måde at arbejde på er delt op i fire ’hjerner’:

  • Den motiverende hjerne, som er et sæt mekanismer, der får dig til at gøre noget (eller somme tider ar undgå at gøre noget)
  • Den sociale hjerne, der er en samling af ​​systemer, der hjælper dig med at håndtere andre mennesker
  • Den kognitive hjerne, der er det detaljerede sæt af strukturer, der giver dig mulighed for at kommunikere, træffe hurtige rationelle beslutninger på grundlag af dine oplevelser samt engagere dig i komplekse ræsonnementer
  • Jazzhjernen, som repræsenterer den for mennesket bemærkelsesværdige facet: vores evne til at improvisere og håndtere nye – måske fuldstændig ukendte –situationer samt revidere en plan i farten

Med udgangspunkt i den seneste forskning inden for området, men omformet til konkrete gode råd, demonstrerer Markman, hvordan vi med fordel kan bringe de forskellige hjernedele i spil for at hjælpe vores karriere på vej.

En enkelt solo over et komplekst tema

Bogen er bygget op omkring det at få et job, blive en succes og komme videre. Den stramme struktur øger klart tilgængeligheden. Men det bidrager også til, at bogen til tider kommer til at fremstå som en udvidet karrierevejviser med en række banale konklusioner og råd.

Forfatter og forlag kunne have truffet det lette valg at markedsføre bogen primært til et yngre publikum på vej ud på jobmarkedet. Bogen indeholder dog mange værdifulde fortællinger, indsigter og pointer om vores evne til konstant at lære, aflære og udvikle os, som et bredere publikum bør have øre og øje for.

Når man lægger bogen fra sig, er det nærliggende at relatere den til futuristen Alvin Tofflers udtalelse, at analfabeter i det 21. århundrede ikke vil være dem, der ikke kan læse og skrive, men dem, der ikke kan lære, aflære og læse igen.

Når vi bedre forstår hjernens måde at arbejde på, har vi også bedre mulighed for at træffe de rigtige beslutninger i vores karriere – også når vi improviserer.

Anmeldelse skrevet af: Olav Vorup Jensen, senior management consultant, Maersk Training.

LÆS OGSÅ

Historien om danskeren, der ændrede anden verdenskrig

Gør et kunstkup på kunstmesseweekend

Mestrer din organisation digital transformation?

Interessant festskrift om kontroversiel økonom

En kogebog til digitale kundestrategier

Ni løgne om arbejde og arbejdsliv

DF og Socialdemokratiet undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere